Miercuri din săptămâna a 6-a a Paştelui – 1

In 16,12-15

 

Duhul adevărului

Atunci când un certăreț încăpățânat părea că încă nu s-a convins, Lincoln i-a spus: Ei, să vedem acum, câte picioare are o vacă? Patru, desigur, a răspuns acesta plin de dispreț. Corect, a răspuns Lincoln. Acum să presupunem că pui coada vacii ca și picior, câte picioare are vaca? De ce, cinci desigur, a răspuns acesta plin de încredere. Aici te înșeli, a spus Lincoln, dacă numești coada vacii picior, asta nu înseamnă că e picior.

Imagine similarăÎn textul evanghelic de astăzi, Isus le vorbește discipolilor săi despre semnificația și rolul special al Duhului Sfânt în Biserică, după Înălțare. Și anume, că Duhul Sfânt, al adevărului, îi va lumina asupra întregului adevăr. Isus nu spune că adevărul revelat este limitat doar la probleme religioase. Referitor la aceasta, 365 de zile cu Domnul din 2007 întreba: ar fi prea exagerat să ne gândim că Duhul este cel care ne ghidează în căutarea oricărui tip de adevăr? Dacă e așa, nu va fi Duhul cel care îl ghidează pe cercetătorul științific asupra descoperirii unui nou medicament, o sursă mai bună de energie, o înțelegere mai profundă asupra minții umane? Nu va fi Duhul  care îl ghidează pe muzicant, artist, pe povestitor? Iar la un nivel mult mai modest, nu va fi Duhul cel care mă va ajuta să trec examenul, să fac rost de mai mulți bani pentru chiria de luna viitoare, să discern ce tip de carieră va fi mai bună pentru mine pentru a servi lumea? Fără îndoială, acțiunea Duhului este mult, mult mai extinsă decât ne-am putea noi imagina.

Duhul Sfânt nu este un profesor care ne învață lucruri noi ci este asemenea unui tutore care ne explică lucrurile despre Isus Cristos însuși. Un preot în predica sa a spus că Duhul Sfânt nu vorbește din propria sa autoritate, după cum nici învățăturile lui Isus nu erau parte a propriei sale doctrine ci îl revelau pe Tatăl și arătau gloria Tatălui. Este demn de remarcat faptul că Duhul nu are o doctrină specifică sau separată pe care o învață. Duhul vine doar pentru a reaminti discipolilor despre revelarea Tatălui în Isus și pentru a asigura o mai bună înțelegere a revelației sale.

Papa Paul al VI-lea în Dominum et Vivificantem, spune: Duhul va ajuta oameni să înțeleagă semnificația corectă a conținutului mesajului lui Cristos. El va asigura continuitatea și identitatea înțelegerii… aceluiași adevăr pe care apostoli l-au auzit de la învățătorul lor. Duhul vine doar pentru a reaminti discipolilor despre revelarea Tatălui în Isus și pentru a asigura o mai bună înțelegere a revelației sale.

La încheiere, cineva  a spus că ca și creștini, noi trebuie să fim mereu atenți asupra duhului nesincerității. Nici unul dintre cei care trăiesc în afara adevărului nu pot afirma că sunt discipoli ai lui Cristos. Micile neadevăruri din viețile noastre sunt mai degrabă distructive în privința acțiunilor Duhului adevărului din sufletele noastre. Mântuitorul nostru nu a vorbit niciodată atât de puternic împotriva a ceva precum a făcut-o împotriva falsei dreptăți ale liderilor timpului său. Cât de multe lucruri am făcut de curând doar pentru a fi lăudat de către ceilalți? Cât de multe lucruri bune am făcut care sunt cunoscute doar de Dumnezeu? Suntem capabil de a sta fermi față de convingerile noastre în fața neînțelegerii si ridiculizării? Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?