Căsătorie 3

Gen 2, 18-24

Mt 19,3-6

 

Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă

Majoritatea cântecelor pop pe care le auzim vorbesc despre iubire. Majoritatea poeziilor sunt despre iubire. Și în prima lectură de astăzi găsim prima poezie despre iubire din Biblie:

Imagine similară„Aceasta, în sfârșit,

este os din oasele mele

şi carne din carnea mea.

Aceasta se va numi femeie,

pentru că din bărbat a fost luată” (Gen 2,23)

Omul singuratic din grădina Eden tânjise după companie, ce i-a fost împlinită atunci când femeia a fost creată. Iată o frumoasă afirmație a sfintei Bernardina: Dumnezeu nu a făcut femeia dintr-un os din piciorul lui Adam, așa că el ar nu trebui să o trateze josnic, nici ca și cum ar fi fost luată dintr-un os de la capul său pentru ca ea să îl domine, ci a fost făcută din coasta sa, care este aproape de inima lui, pentru a-l învăța să iubească cu adevărat, ca însoțitor al său (Notă luată din Cuvântul lui Dumnezeu pentru Israel de Jenson J., p53, n.8).

Această atracție naturală și dorință de a petrece timp împreună a fost făcută sfântă în Sacramentul Căsătoriei.

Uneori auzim oameni spunând că un anumit preot este sfânt. Însă cei care sunt căsătoriți pot de asemenea să se ridice la cea mai mare treaptă de sfințenie și sunt chemați să se ridice la cea mai înaltă treaptă de sfințenie. Pe 12 Februarie 1966, Papa Paul al VI-lea a spus la Centrul Italian Feminin:

Căsătoria și familia creștină cheamă la o angajare morală. Acestea nu sunt o cale ușoară de viață creștină…mai degrabă, căsătoria este o cale lungă spre sfințenie.

Ați observat că papa a spus că căsătoria este o cale spre sfințenie. Căsătoria este un mod de a dobândi sfințenia. Când luăm în considerare unele din sfaturile pe care Biblia ni le oferă asupra trăirii vieții creștine vom putea înțelege cum căsătoria poate într-adevăr să fie o cale spre sfințenie. Isus a spus că pentru a-l urma trebuie să fim slujitori iar căsătoria este o viață de slujire a partenerului de viață și a copiilor. Sfântul apostol Paul a spus că există trei lucruri care durează, credința, speranța și iubirea, iar cea mai mare dintre acestea este iubirea. Căsătoria este un angajament în a iubi soțul sau soția până la moarte. Nu e de mirare că papa Paul al VI-lea a spus că căsătoria este o cale lungă spre sfințenie.

Papa Paul a spus că căsătoria și familia creștină cheamă la o angajare morală dar care nu sunt o un mod ușor de viață. În loc să continue pe acea cale spre sfințenie, chiar din primele timpuri ale Vechiului Testament, uni au dorit o cale de ieșire așa că Moise a dat voie divorțului. Însă în evanghelia de astăzi, Isus cheamă la o reîntoarcere la planul lui Dumnezeu la un angajament și la o căsătorie pe viață. Când sfântul nostru părinte papa Ioan Paul al II-lea a fost în Irlanda, în 1979, el a putut prevede că căsătoria va fi amenințată în ani ce vor urma așa că în ziua în care a părăsit Irlanda la 1 Octombrie 1979 a spus în Limerick:

Este adevărat că stabilitatea și sfințenia căsătoriei sunt amenințate de noile ideii și de aspirațiile unora. Divorțul pentru oricare motiv este introdus, inevitabil devine tot mai ușor de obținut și în mod treptat ajunge să fie acceptat ca un mod normal de viață. Însăși posibilitatea de divorț în sfera legii civile face ca stabilitatea și permanența căsătoriei să fie tot mai dificilă pentru toți. Fie ca Irlanda să continue întotdeauna să de-a mărturie înaintea lumii moderne de angajamentele sale tradiționale, ce corespund cu adevărata demnitate a omului, cu sfințenia și indisolubilitatea legăturii căsătoriei. Fie ca Irlandezi să susțină întotdeauna căsătoria, prin angajamentul personal și prin acțiunile sociale și legale pozitive.

Dar mai presus de toate, țineți la înălțime respectul pentru minunăția demnității și a harului sacramentului căsătoriei. Pregătiți-vă cu seriozitate. Credeți în puterea spirituală pe care, acest sacrament al lui Isus Cristos, o dă pentru a întări unirea matrimonială, și pentru a depăși toate crizele și problemele vieții în comun. Oameni căsătoriți trebuie să creadă în puterea sacramentului pentru a deveni ei înșiși sfinți, ei trebuie să creadă în propria lor vocație pentru a fi martori, prin căsătoria lor, ai puterii iubirii lui Cristos. Adevărata iubire și har al lui Dumnezeu nu va putea niciodată să facă din căsătorie o relație centrată-pe-sine, a doi indivizi, ce trăiesc unul lângă altul pentru propriul lor interes. (din omilia papei Ioan Paul al II-lea în Limerick, Luni 1 Octombrie 1979).

În aceste timpuri când căsătoria este sub atac să menținem sus planul lui Dumnezeu pentru căsătorie după cum Sfântul nostru părinte papa Ioan Paul al II-lea a făcut în Limerick și după cum Isus a făcut cu farisei din evanghelia de astăzi. În aceste timpuri este foarte ușor să ne coborâm viziunea după cum s-a întâmplat în timpurile lui Moise, și după cum au făcut uni farisei în timpul lui Isus. Însă să ne reamintim de planul lui Dumnezeu pentru căsătorie, că ceea ce Dumnezeu a unit omul nu trebuie să despartă. Căsătoria este o cale spre sfințenie, este o vocație. Închei acum cu o scurtă reamintire a ceea ce a zis papa Ioan Paul al II-lea în Limerick.

Credeți în puterea spirituală pe care, acest sacrament al lui Isus Cristos, o dă pentru a întări unirea matrimonială, și pentru a depăși toate crizele și problemele vieții în comun. Oameni căsătoriți trebuie să creadă în puterea sacramentului pentru a deveni ei înșiși sfinți, ei trebuie să creadă în propria lor vocație pentru a fi martori prin căsătoria lor ai puterii iubirii lui Cristos. (din omilia papei Ioan Paul al II-lea în Limerick, Luni 1 Octombrie 1979). Amin

 

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?