Search
Close this search box.

Duminica a 28-a de peste an (A) – 2 (predică pentru copii)

Is 25,6-10a
Fil 4,12-14.19-20
Mt 22,1-14 (Mt 22,1-10)

Imagine similarăA dat vreo unul dintre voi vreodată o petrecere? Normal că ați dat. cu toți am dat o petrecere la un moment dat. Probabil că a fost o petrecere aniversară, sau cu ocazia unei zile de naștere sau o petrecere în pijamale. Sau probabil că ați avut un picnic sau o petrecere cu costume. Indiferent de felul de petrecere de care ați avut, aceasta a necesitat o mulțime de muncă pentru a o face să iasă bine, pentru a fi totul gata, nu-i așa? În primul rând a trebuit să vă decideți ce fel de petrecere urma să aveți. Apoi a trebuit să mergeți să cumpărați decorațiile sau să le faceți voi înșivă. Apoi trebuie să plănuiți ce fel de jocuri se vor juca și să vă asigurați că aveți tot echipamentul necesar pentru acele jocuri. Apoi a trebuit să vă decideți ce veți servi, ce fel de mâncare și băutură veți pune, iar apoi să mergeți și să o cumpărați. După ce ați făcut toate aceste planuri, faceți lista cu cei pe care urma să îi invitați și să le trimiteți invitațiile.

Vi s-a întâmplat să plănuiți o petrecere și să trimiteți invitațiile, dar nimeni să nu apară? Eu sper că nu. Dacă vi s-ar fi întâmplat cum v-ați fi simțit? Ați fost supărați, furioși? Oare sentimentele voastre ar fi fost rănite? Ce credeți că ați fi făcut?

În textul evangheliei de astăzi, Isus ne-a spus o altă poveste despre un alt rege care a dat o petrecere, însă nimeni, nici o persoană din lista lui de persoane pe care le invitase nu a mai apărut la petrecerea lui. În povestea lui Isus, regele urma să de-a o petrecere pentru fiul său care urma să se căsătorească. Din moment ce el era rege iar fiul său era singurul său fiu, vă puteți imagina că urma să fie o sărbătoare pe cinste și că era o onoare imensă faptul să fi invitat.

Toate planurile au fost făcute, mâncarea a fost pregătită, invitațiile au fost trimise. Ziua sărbătorii a sosit, însă nimeni nu a apărut. Rege și-a trimis servitorii să vadă unde erau oameni și de ce nu au sosit la sărbătoarea lui. Însă toți oameni au început să inventeze scuze despre cât de ocupați erau ei.

Regele a fost extrem de supărat când a auzit ce vești i-au adus servitorii așa că i-a trimis din nou pe străzi pentru a-i invita pe toți cei care le ieșeau în cale pentru a-i invita la sărbătoarea de nuntă a fiului său. Ei au făcut exact ceea ce le-a spus regele lor să facă iar Biblia ne spune că sala de nuntă s-a umplut cu oaspeți.

În această poveste regele este Dumnezeu, și desigur că Isus este fiul său. Dumnezeu urmează să țină o sărbătoare imensă pentru fiul său în ceruri și noi am fost invitați, cu toți. Nu îmi pot da seama de ce dar uni oameni vor refuza invitația lui Dumnezeu. Si voi ați fost invitați și sper că îi veți accepta invitația.

Însă cum îi putem accepta invitația? Ce putem face noi pentru a primi haina de nuntă necesară intrării la sărbătoare?

În primul rând trebuie să avem o inimă bună pe care ne-a o putem menține bună prin a fi buni, generoși, iubitori și multe altele cu ceilalți oameni, copii, cu toți ceilalți din jurul nostru. Apoi trebuie să avem o minte bună sau cu alte cuvinte de a continua să ne formăm, de a continua să învățăm mereu lucruri noi. Apoi trebuie să avem o sănătate bună sau de a fi precauți și grijulii ca atunci când ieșim afară în frig să ne îmbrăcăm bine, sau să nu ne jucăm prin ploaie pentru a nu ne îmbolnăvi. Și în ultimul rând de a avea o mână bună sau cu a te cuvinte de a ne îndeplini sarcinile zilnice așa cum trebuie, de a ne face temele atunci când suntem rugați de părinți să le facem, sau de a lăsa televizorul și să ieșiți să îi ajutați la treabă atunci când vă roagă.

În încheiere să îl rugăm pe tatăl nostru ceresc să ne permită să ne alăturăm sărbătorii sale cerești. Dacă sunt aici, astăzi, oameni care nu au acceptat invitația ta, ne rugăm ca ziua de azi să fie ziua în care se vor răzgândi, așa te rugăm prin Cristos Domnul nostru. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?