Duminica a 28-a de peste an (A) – 4

Is 25,6-10a
Fil 4,12-14.19-20
Mt 22,1-14 (22,1-10)

Purtarea hainei de nuntă la o sărbătoare de nuntă – o viață creștină bună

Tuturor ne place să fim invitați la diverse ocazii sociale. Ne place o companie bună, prietenia și desigur mâncarea bună. Există însă o sărbătoare la care suntem invitați cu toți, cea mai mare sărbătoare dintre toate, la banchetul ceresc. Isus a lansat invitația sub forma parabolei din textul evangheliei de astăzi, marelui preot și tuturor liderilor evrei. Regele, în acest caz este Dumnezeu Tatăl, care face o sărbătoare pentru nunta fiului său. Isus este mirele care se căsătorește cu Biserica. Cartea Apocalipsului descrie Biserica ca mireasa lui Isus mielul (Ap 19,7;21,2).

Pentru început regele a trimis servitori săi, adică profeți Vechiului Testament, pentru  a-i invita pe oameni la nuntă însă ei nu au dorit să vină (Mt 22,3). Poporul ales nu trăiau pe deplin în conformitate cu alianța.

Apoi, regele a trimis mai mulți servitori însă nici de ei nu au ascultat ba chiar s-au purtat urât cu ei și au și ucis unii dintre ei. Adică, Dumnezeu Tatăl a trimis mai mulți profeți însă ei nu au dorit să asculte de nici unul dintre ei, ba chiar s-au purtat urât cu acei profeți, pe unii dintre ei ajungând chiar să îi și ucidă (Mt 22,4).

Ca rezultat, regele fiind foarte supărat a trimis trupele sale, care i-au distrus pe acei ucigași, și au ars cetățile lor. Aceasta ar putea fi chiar o referință la distrugerea Ierusalimului de către armatele Romane din anul 70 d.Cr (Mt 22,7).

Într-un final regele a spus, Nunta este pregătită, dar cei chemați nu au fost vrednici.  Mergeți, așadar, la intersecțiile drumurilor și, oricâți veți găsi, chemați-i la nuntă (Mt 22,8-9). Am putea vedea aceasta ca o referință la Biserica primului secol ce devenea din ce în ce mai puțin iudaică și din ce în ce mai mult formată din popoare păgâne. Poporul ales au respins, din păcate, clar invitația lui Isus, însă un număr imens de ne-evrei, popoarele, au fost primite în Biserică. După cum spusese și Isus în textul evangheliei de astăzi, că toți cei găsiți pe străzi vor fi invitați în Biserică.

Citirea frumosul psalm de astăzi (Ps 23,6) în contextul lecturilor de astăzi, ne oferă un nou înțeles ce face referință la Isus. Isus ne invită la un banchet, la Euharistie, iar bunătatea și iubirea ne vor însoți în toate zilele vieții noastre iar noi vom locui în casa Domnului pentru totdeauna (Ps 23,6).

Profetul Isaia din prima lectură de astăzi ne-a vorbit despre Dumnezeu care pregătește un banchet pentru toți oameni (Is 25,6-10), un banchet cu vinuri alese. Din moment ce acest pasaj ar putea face referință la sfârșitul timpului, în ceruri, cred că am putea vedea-o și ca referință și la ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi în Isus prin Biserică. Tot mai mulți oameni intră în Biserica pe care Domnul a dezvăluit-o tuturor oamenilor. Cuvântul profetului Isaia de la Dumnezeu a fost acela că în viitor nu doar evrei vor fi numiți poporul ales ci toți oameni vor fi aleși și invitați la banchetul lui Dumnezeu. La acest banchet pregătit pentru toți oameni Isaia vede un ospăț cu mâncăruri bogate și cu vinuri alese, suc, mâncare bună și curată și vinuri selecte. Această profeție a vinului ales a fost împlinită în primul miracol al lui Isus de la nunta din cana Galileei, moment în care Isus a preschimbat apa în vin (In 2,1-11). Când Isus a săvârșit acest miracol la Cana, acela a fost momentul în care profețiile Vechiului Testament despre viitorul Mesia începeau acum să se împlinească iar după Rusalii toți oameni vor fi bine primiți în Biserică pentru a gusta acest vin.

Chiar dacă profeția lui Isaia despre invitația tuturor la gustarea vinului de la banchetul Bisericii deschise tuturor este acum împlinit, tot mai există un avertisment în ceea ce privește finalul parabolei din evanghelie. Regele a observat pe cineva la nuntă care nu purta haina de nuntă după care l-a și dat afară (Mt 22,11-14). Putem înțelege din aceasta că acest om nu ducea deloc o viață bună, el nu trăia asemenea celor invitați de Dumnezeu la banchetul său. În cartea Apocalipsei ni se spune că mireasa mielului, Biserica, poartă un veșmânt alb care sunt faptele de dreptate ale celor sfinți (Ap 19,8). Da, cu toți suntem invitați la sărbătoare în împărăția cerurilor însă va trebui să venim îmbrăcați la sărbătoare cum se cuvine, adică prin trăirea unei vieți bune care să arate că suntem vrednici să fim invitați la această sărbătoare.

Din moment ce profeția lui Isaia este acum deja împlinită în viețile fiecăruia dintre cei care ne aflăm acum aici fiindcă am intrat în Biserică, ceea ce ne mai rămâne să cântărim e dacă suntem îmbrăcați cum se cuvine, dacă purtăm haina necesară de nuntă, pentru sărbătoare, adică dacă trăim o viață creștină bună. Dacă nu suntem îmbrăcați cum trebuie, dacă nu trăim unele vieții bune, atunci va trebui să ținem minte că Dumnezeu în marea sa milostivire ne-a dat mijloacele necesare pentru a ne îmbrăca cum se cuvine, adică Sacramentul Reconcilierii. În momentul în care primim sacramentul reconcilierii noi dăm jos hainele vechi și ne punem hainele noi ale harului lui Cristos. Gândirea este una comună acum că noi toți vom merge în ceruri, că toți suntem invitați în ceruri însă după cum am auzit și în evanghelia de astăzi, avem nevoie de îmbrăcămintea potrivită, de o viață trăită cum trebuie, de a fi primit în împărăție (Mt 22,11-14). Scrisoarea către Coloseni ne dă un sfat în această privință despre ce haine trebuie să își i-a un creștin. Ce haine ți-ai pus în această dimineață?

Și voi încheia cu un text extras din scrisoare către Coloseni capitolul 3,12-14.

Ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi iubiţi, îmbrăcaţi-vă deci cu dragoste, cu îndurare, cu bunătate, cu umilinţă, cu blândeţe şi îndelungă răbdare! 13 Îngăduiţi-vă unii pe alţii şi, dacă cineva are vreo plângere împotriva altuia, iertaţi-vă! Aşa cum v-a iertat Domnul, la fel [să vă iertaţi] şi voi! 14 Însă mai presus de toate acestea, [îmbrăcaţi-vă] cu iubire, care este legătura desăvârşirii! Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}