Duminica a 30-a de peste an (A) – 1

Ex 22,20-26;

 1Tes 1,5c-10;

 Mt 22,34-40

Sfântul Bernard a spus că Cea mai mare măsură a iubirii este iubirea fără măsură.

Lecturile pe care le-am auzit astăzi, dar în special textul evangheliei ne vorbesc despre cele două mari porunci: iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele. Aceste două mari porunci sunt fundamentul, se află la baza a toată legea și profeți după cum tocmai am auzit în pericopa evanghelică. Aceste două porunci sunt suma unicului nostru scop în viață acela de a iubi. În prima lectură luată din cartea Exodului, am auzit despre iubirea față de aproapele care nu-i face rău străinului, care nu face rău niciunei văduve și nici unui orfan, iar dacă împrumuți bani celui sărman din popor, să nu te porți cu el ca un cămătar și să nu ceri dobândă de la el, dacă iei zălog haina aproapelui tău, să i-o dai înapoi până la asfințitul soarelui. Iar cea de-a doua lectură luată din prima scrisoare a sfântului apostol Paul către Tesaloniceni am auzit cum Tesaloniceni s-au întors de la falși zei la adorarea singurului Dumnezeu adevărat.

De fapt în ultimele câteva săptămâni am tot reflectat asupra fariseilor, lideri evreilor și scribi care puneau legea deasupra tuturor până si mai presus de milostivire. Ca de exemplu în Duminica trecută, farisei au încercat să îl prindă pe Isus în capcană cu întrebarea asupra plătirii taxelor față de Cezar. Cezar în această situație reprezentând guvernul sau conducerea țării. Aparent întrebarea pare una nevinovată însă ea este o capcană. Cu toți știm că dacă Isus ar fi spus da, oameni ar fi început să îl respingă fiindcă nimănui nu-i place să plătească taxe în special unui guvern străin, precum era la evrei conducerea Romană care îi domina în acea perioadă. Pe de altă parte, dacă Isus ar fi spus Nu, farisei l-ar fi denunțat la autoritățile romane ca fiind o persoană revoluționară și un revoltator. În această situație autoritățile romane ar fi fost nevoite să îl aresteze și să îl bage în închisoare. Însă Isus nu a căzut în capcana lor. El a cerut una din monezile care erau folosite la plătirea taxelor și a întrebat a cui imagine e cea de pe monedă. Apoi Isus a rostit acest răspuns atât de popular, care astăzi este folosit de unii ca argument în campania lor de separare a Bisericii de stat, și anume: Dați Cezarului ceea ce este a Cezarului și lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu.

Prin această afirmație Isus ne spune că sunt două nivele de autoritate, Dumnezeu și statul. Că noi avem o cetățenie dublă, că suntem cetățeni ai cerului precum suntem și ai pământului însă noi avem un singur stăpân, Dumnezeu, care este și cea mai mare autoritate. Toată puterea și autoritatea vine de la el. El este Domnul nostru și nu există altul. Este drept să îi dăm lui toată gloria, onoarea, lauda și ascultarea sau supunerea.

Statul, reprezentat în special de guvern, trebuie și el onorat și ascultat, iar asta datorită autorității civile care este și ea parte din planul lui Dumnezeu. Vine de la Dumnezeu și împlinește scopul său. Un exemplu mai concret este atunci când Isus se afla în fața lui Pilat, el era conștient că autoritatea lui Pilat provine de la Dumnezeu, că i-a fost dată de Dumnezeu. Astfel putem afirma că prin respectarea autorității civile cooperăm la planul lui Dumnezeu, însă întrebarea este, cum? În ce mod? Alexander Lason în cartea sa 12 lucruri mărunte pe care le putem face pentru țara noastră vorbește despre aceste lucruri mărunte pe care le putem face pentru guvernul nostru, precum: a arunca gunoiul cum se cuvine, în timpul alegerilor de a ne face datoria, de a nu cumpăra bunuri contrafăcute și tot așa. Cu alte cuvinte să ne rugăm pentru cei din birourile publice pentru ca ei să își folosească autoritatea cum trebuie și cât mai corect.

În textul evangheliei de astăzi, farisei lovesc din nou în Isus prin intermediul unui om al legii care l-a întrebat care este cea mai mare poruncă. De fapt, existau 613 porunci pe care farisei le identificaseră în Torah, din care 248 erau porunci pozitive iar 365 erau porunci negative. Așa că, care din aceste 613 era cea mai mare? Evrei deja știau răspunsul, știau deja care este cea mai mare poruncă aceea de al iubi pe Dumnezeu mai presus de toate însă răspunsul lui Isus merge mult mai departe de această întrebare și include și iubirea față de aproapele. Iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele trebuie să meargă împreună, sunt inseparabile. Prima scrisoare a sfântului apostol Ioan spune că nu avem cum să o avem pe una fără a o avea pe cealaltă. Isus nu spune niciodată Iubirea față de Dumnezeu mai presus de orice și iubirea față de aproapele ca pe tine însuți sunt una și aceiași. Însă, mai degrabă, ele sunt fețe ale aceleași monezi, sunt inseparabile una față de cealaltă. Ca de exemplu, atunci când un tată muncește din greu pentru a-și putea întreține familia, sau atunci când o mamă se trezește de dimineață pentru a pregăti micul dejun pentru copii ei, sau când un fiu sau o fiică suportă un părinte dificil iar exemplele pot continua, acestea sunt fapte de iubire față de aproapele nostru, fapte pe care le putem oferi și lui Dumnezeu.

În ceea ce privește prima mare poruncă, Isus citează din cartea Deuteronomului și subliniază că trebuie să îl iubim pe Dumnezeu mai presus de orice. Apoi citează din cartea Leviticului ca fiind o lege la fel de importantă acea de a-ți iubi aproapele ca pe tine însuți.

Al iubi pe Dumnezeu mai presus de toate sună minunat însă suntem noi conștienți oare cât de des încălcăm această primă poruncă importantă? Prea des, alte lucruri vin pe primul loc în viețile noastre atunci când spunem, familia pe primul loc, sau mai întâi să câștig destui bani sau mai întâi munca. Toate acestea sunt bune însă unde se află Dumnezeu în toate acestea? Sunt sigur că nu pe primul loc ci pe ultimul.

Ne adunăm în fiecare duminică aici în biserică pentru a ne ruga și pentru al adora pe Dumnezeu. În timpul ofertoriului, împreună cu bani pe care îi punem în coșul de colectă ne punem și durerile, rănile, sacrificiile, zbuciumările săptămânii care tocmai a trecut și multe altele.

Însă învățăm din Vechiul Testament faptul că poporul ales trebuie să ofere zeciuială, 10 procente din toate lui Dumnezeu. Cartea Leviticului spune că: Orice zeciuială din pământ, din sămânța pământului din roadele pomilor este a lui Domnului….Orice zeciuală din cireadă și din turmă, din tot ce trece sub toiag, zeciuiala să fie sfântă pentru Domnul.

În Noul Testament, zece procente nu este niciodată de ajuns, trebuie să îi dăm Domnului totul, 100 %. Cristos nu spune că ar trebui să dăm Domnului 10 procente din inima noastră, din sufletele noastre, din mintea noastră, din puterea noastră lui Dumnezeu; el spune: Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău și din tot cugetul tău.

Asta nu înseamnă că va trebui să stăm în biserică 24 de ori din zi, ci mai degrabă, de să punem iubirea față de Dumnezeu în tot ceea ce facem, în tot ceea ce facem să îl punem pe Dumnezeu primul, în fiecare decizie pe care o luăm să punem iubirea față de Dumnezeu pe primul loc. Sfântul apostol Paul în scrisoarea sa către Coloseni spune că: Orice faceți să faceți din toată inima, ca pentru Domnul și nu ca pentru oameni.

Însă cum rămâne cu iubirea față de aproapele, cum o putem exprima în mod mai concret? În parabola samariteanului milostiv Isus ne învață că orice persoană care trece pe lângă noi și se află în nevoie este aproapele nostru.

În încheiere să nu uităm că un adevărat creștin nu este doar cel care se roagă mult, ci cel care ajută și împărtășește evanghelia, vestea cea bună celorlalți. Adevărata rugăciune trebuie să aducă roade în viața normală, iar în schimb viața reală, normală trebuie să conducă la o rugăciune mult mai profundă. Să începem de azi înainte să construim o comunitate de discipoli ai lui Isus bazată pe adorare, mărturie și pe slujire. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}