DUMINICA A 31-A DE PESTE AN (A) – II

Mal 1,14b-2,1-2.8-10;

1Tes 2,7b-9.13;

Mt 23,1-12

 

Este uimitor faptul că cuvintele lui Isus rostite acum 2000 de ani încă sunt atât de adevărate. Când vorbea oamenilor Isus spunea referitor la farisei: Faceți și împliniți tot ce văd pun ei, dar nu faceți după faptele lor, pentru că ei spun și nu fac. Le plac locurile de onoare la ospețe și primele locuri în sinagogi. Cu alte cuvinte, farisei iubesc viața bună însă ei nu vor să plătească și prețul pentru ea…. ei vor doar gloria.

Imagini pentru jesus peopleIsus spune: Nu  faceți după faptele lor. Noi am putea spune: acele cuvinte au fost rostite acum mult timp în urmă. Ele nu se aplică nouă astăzi. Însă să vedem dacă într-adevăr este așa: vă vine acum vrun grup în minte care s-ar putea compara cu farisei? Ar putea fi cei din conducerea țării, sau care se află în birouri executive, care au puteri executive? Se pare că lor le place viața bună însă Isus ne recomandă să nu le urmăm niciodată exemplul negativ. Dar ce spuneți de bărbați și femeile ce dețin casele de bursă de pe Wall Street, una din cele mai importante centre economice ale lumii dar mai ales ale Statelor Unite. Nu sunt ei oare asemenea fariseilor, ei doresc toată onoarea și gloria, însă, în același timp, ei înșeală oameni care depind de sfatul lor, iar ca rezultat aceștia pierd milioane.

Isus ne vorbește astăzi, și ne vorbește despre situațiile pe care le găsim cam peste tot în jurul nostru. Isus ne adresează foarte clar, sfatul său: Să nu spuneți nimănui pe pământ tată, fiindcă aveți un singur tată cel din ceruri. Și nici maestru, fiindcă aveți doar un singur maestru: Cristos.

Isus spune că nu are nici o importanță cât de mulți bani ai sau cât ești de faimos. Nu de asta ne aflăm aici. Ne aflăm aici din cauza unui singur motiv: fiindcă dorim ca într-o bună zi să ne alăturăm lui Isus în ceruri, prin ascultarea și păstrarea poruncilor sale, prin urmarea învățăturilor sale, acum, cât încă ne aflăm aici pe pământ.

Ne spune Isus oare că nu trebuie să fim bogați și faimoși? Nu, deloc. Ci ne spune că oricine se va înălța va fi umilit și oricine se va umili va fi înălțat. Isus însuși ar trebui să fie exemplul nostru în această privință. El nu a fost niciodată vinovat de vreo crimă dar tot a fost arestat, judecat, torturat iar într-un final răstignit pe cruce. Urmarea exemplului său nu poate fi atât de dificil însă ne va conduce spre o recompensă care e mult mai mare decât orice altă compensație monetară pe care am putea-o primi vreodată.

Acești oameni faimoși și bogați care se află acum în dizgrația noastră ne oferă nouă exemplul perfect a ceea ce ne-a spus Isus astăzi. Ar dori careva, aici de față, să își schimbe locul cu oricare din acești bărbați și femei care fac milioane de dolari, care păr că se bucura de acest noroc cu alte persoane faimoase prinși cu toți în gloria aparentă a realizărilor lor? Poate suntem dispuși să schimbăm locurile cu ei atunci când păreau că au o sănătate extrem de bună și admirația tuturor.

Însă, aspectul cel mai important pe care trebuie să îl reținem astăzi este Isus care ne spune că Dumnezeu ar trebui să fie numărul unu în viața noastă. Nu este greșit să avem sănătate, faimă și putere însă acestea nu sunt cheile adevăratului nostru succes. După cum a spus și Isus în evanghelia de astăzi. Voi toți sunteți frați.

Pentru mine personal, acest detaliu îmi i-a o mare greutate de pe umeri. Secretul succesul este ușor de obținut și pentru mine, și pentru fiecare dintre noi cei prezenți aici acum, la această sfântă Liturghie. Pentru cei tineri care sunt acum de față mesajul este: Tu nu trebuie să fii cel mai popular, cel mai frumos sau cea mai inteligentă persoană din clasă.  Nu e nimic greșit în obținerea acestor realizări însă partea cea mai importantă a vieții tale tot ar trebui să rămână centrată pe Isus Cristos. Isus, de asemenea ne spune nouă tuturor, Tu nu trebuie să trăiești în cea mai mare casă, sau să câștigi cel mai mare salar sau să deții trei mașini diferite. Dacă își permiți să ai tot acest lux atunci e bine. Însă Isus ne avertizează: cel mai mare dintre voi să fie servitorul vostru… oricine se înalță pe el însuși va fi umilit.

Acestea sunt niște cuvinte care ne pot aduce o foarte mare consolare, ușurare pentru fiecare dintre noi. Cum îmi tratez colegi de clasă, colegi mei angajați sau cei care lucrează pentru mine este mult mai important decât a câștiga sau a face 10 milioane de dolari. Fiind cea mai frumoasă femeie din comunitate este un lucru bun însă nu acesta este modul în care ne va judeca Dumnezeu. După cum le-a spus Isus fariseilor: ei învață dar nu pun în practică.

Astfel, lecția pentru noi cei care ne-am adunat astăzi aici la sfânta liturghie este că noi nu avem nevoie de toate aceste aspecte importante precum bani, o poziție puternică, frumusețea și toate celelalte aspecte pe care le ridică în slăvi societatea de astăzi. Isus scoate în evidență doar ceea ce este esențial, că: unul este învățătorul vostru, iar voi toți sunteți frați. Dumnezeul nostru, credința noastră, caritatea, iubirea noastră față de aproapele și a avea o familie care să creadă cu adevărat în ceea ce ne-a spus Isus nouă astăzi, este motivul din cauza căruia suntem noi aici. Noi nu trebuie să fim cei mai de succes, cei mai puternici, cei mai inteligenți sau cei mai frumoși oameni din comunitatea noastră.

La această sfântă liturghie, când vom veni la sfânta împărtășanie, să luăm cu toți în considerare faptul că, cu toți suntem niște oameni buni. Când vom pleca de aici, după sfânta liturghie, și ne vom aduna împreună, fiecare cu familia lui, sau când conducem sau mergem acasă, să discutăm împreună asupra acestor cuvinte ale lui Isus și asupra modului în care ele se aplică asupra vieții noastre de fiecare zi.

Cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru! Căci oricine se va înălța va fi umilit și oricine se va umili va fi înălțat. Amin!

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?