Duminica a 2-a din Advent (B) – 1

Is 40,1-5.9-11;

2Pt 3,8-14;

Mc 1,1-8

O pacientă și-a chemat la un moment dat doctorul. Ceva este în neregulă cu ea, ea avea nevoie de un tratament urgent la casa ei. Poți să pui pe cineva să mă ducă fiindcă mașina mea s-a stricat astăzi? I-a spus doctorul. Soțul meu și copii mei sunt aici. A răspuns pacienta. Cu toți pot conduce însă nu le permit eu să meargă să vă aducă fiindcă îmi este frică să nu pățească vreo ceva.  Și în plus, mașina mea este una nouă. Ar putea să se zgârâie sau să o accidenteze cineva. De ce nu sunați la un taxi să vină și să vă aducă aici?

Doctorul a luat un taxi și s-a pornit cu el spre casa pacientei sale. Când a ajuns a controlat-o imediat. Suferiți de hipertensiune, presiunea sângelui este foarte mare. Dacă nu faceți ceva drastic în privința condiției dumneavoastră atunci veți muri, i-a spus doctorul. Puteți lua acest medicament în mod regulat? Nu pot, i-a răspuns pacienta. Sunt o persoană foarte ocupată. Am foarte multe lucruri de făcut.

Te poți abține de la mâncarea grasă și să ții un regim fără sare? A întrebat-o doctorul din nou. Nu pot fiindcă acestea sunt preferatele mele. Cum voi avea poftă de mâncare dacă va lipsi sarea din ea?

Măcar poți să faci câteva exerciții? Fiindcă trebuie neapărat să scazi din greutate și să îți îmbunătățești circulația sângelui i-a spus doctorul. Nu pot fiindcă tot ce vreau eu este să mă relaxez, să mănânc și să dorm.

Atunci nu îmi rămâne decât un singur lucru de făcut, a spus doctorul. Care este? A întrebat pacienta. Voi contacta firma de servicii funebre și îi voi anunța pe agenți că tu vei muri în orice moment de acum încolo. Poate aș putea să obțin un comision mai mare cu ocazia aceasta. A spus doctorul.

Asemenea doctorului care a dat un sfat pacientei sale asupra a ce trebuie să facă, tot la fel evanghelia de astăzi vorbește despre sfântul Ioan Botezătorul care cheamă poporul la botezul pocăinței care duce la iertarea păcatelor. Sfântul Ioan Botezătorul are un mesaj de transmis nouă, despre Isus Cristos. Cine este Ioan botezătorul? De ce este el atât de important, în special în acest timp al adventului?

Imagini pentru joan baptistIoan Botezătorul este un mesager. El este un mesager fiindcă aplică vechile profeții ale Vechiului Testament lui Isus. Viața sa însăși prezintă un mesaj mult mai mare, un mesaj prin care ne arată ce răsplată primim pentru loialitatea față de opera lui Dumnezeu: simplitatea vieții și pregătirea neînfricată a drumului pentru sosirea împărăției lui Dumnezeu. Ioan face parte din vestea cea bună prin credința și fidelitatea față de misiunea sa.

Și noi putem fi mesageri. Va trecut vreodată prin minte faptul că noi ne aflăm unde suntem acuma fiindcă Dumnezeu vrea să fim acolo sau aici? Poate mergem în alt loc din cauza motivelor financiare față de familia noastră însă am luat noi în considerare vreodată faptul că noi ne aflăm în locul în care ne aflăm din cauza planului lui Dumnezeu? Nimic nu se întâmplă prin accident pentru cei care îl iubesc pe Dumnezeu. Noi ne aflăm aici, noi ne aflăm acum fiindcă Dumnezeu are o misiune pentru noi, o misiune pe care să o îndeplinim aici și acum.

Ioan Botezătorul este un om al rugăciunii. El este un om al rugăciunii și prin urmare, este aproape de Dumnezeu.  El știa că dacă noi dorim să schimbăm lumea, vom fi nevoiți să începem cu noi înșine. El însuși a dus o viață simplă.

Pentru al putea experimenta pe Dumnezeu, care este în noi, trebuie să avem parte de o experiență a deșertului asemenea sfântului Ioan Botezătorul, mai exact, de a rămâne singuri cu Dumnezeu și rugându-ne în același timp. Însă rugăciunea necesită și anumite ajutoare. Primul este simplitatea. Într-o viață urbană sau aglomerată, suntem cu ușurință încântați de ceea ce este frumos, plastic și superficial. Pentru a ne putea ruga, va trebui să scăpăm de bagajele în plus, fiindcă nu fac nimic altceva decât să ne blocheze calea spre Cristos și vederea lucrurilor așa cum sunt ele. Al doilea ajutor este tăcerea. Trebuie să fim tăcuți pentru a putea fi vindecați de sufletele noastre neliniștite. Avem nevoie de un loc de tăcere pentru a ne putea calma nervi sensibili și pentru a auzi vocea lui Dumnezeu. Al treilea ajutor este solitudinea sau singurătatea. Nu putem să ne permitem nouă înșine să fim conduși în același timp de un instinct de realizare, de producere și de a face multe lucruri. Uneori va trebui să stăm în singurătate pentru a descoperi cine suntem noi și cine este Dumnezeul nostru.

Ioan Botezătorul este o persoană autentică. El trăiește ceea ce predică. Prin stilul său de viață, prin obiceiul de a se îmbrăca și de a mânca, ne arată că semnificația vieții nu o vom găsi în abundența bunurilor materiale pe care le avem ci în relația cu Dumnezeu. Simplitatea vieții și detașamentul de grijile și preocupările ne necesare ale vieții sociale, eliberează inima pentru realizarea unei relații personale cu Dumnezeu. A merge în deșert este primul pas spre adevărata pocăință. Înseamnă abandonarea locurilor noastre obișnuite de ascunzătoare și punerea propriei persoane într-o anumită situație în care Dumnezeu poate ajunge la noi cu ușurință. El este autentic fiindcă nu exista nimic necurat la el. El a fost mereu același. Stilul său de viață a dat o mai mare credibilitate predicii sale. El nu a primit nimic în schimb, nu s-a îmbogățit de pe urma predicii sale.

Spre deosebire de această poveste din timpul unui zbor al unei companii aeriene internaționale. Unul din pasageri l-a întrebat l-a un moment dat pe pilot: Domnule pilot, unde ne aflăm acum? Ooo suntem deja deasupra munților a spus pilotul în timp ce deschidea fereastra, fiindcă văd zăpadă în ceasul meu acuma.

După un timp, pasagerul a întrebat din nou, Domnule pilot, unde ne aflăm acum? Pilotul a deschis fereastra din nou și a spus: Suntem în Orientul mijlociu fiindcă văd ulei în ceasul meu de mână.

Același pasager l-a întrebat pentru a treia oară pe pilot, Domnule pilot, unde ne aflăm acum? Pilotul a deschis geamul pentru a treia oară și a spus: Am ajuns deja la destinație. De ce Domnule Pilot? L-a întrebat pasagerul. Fiindcă ceasul meu a dispărut a spus pilotul.

Indiferent că va plăcut povestea sau nu, dar realitatea aceasta este. Iar asta fiindcă sunt unii frați și surori ale noastre nu fac ceea ce este corect. Ca de exemplu, schimbarea numelor: în loc să spunem că am fost în adulter, spunem că am avut o aventură cu cineva, sau în loc să spune că trăim în concubinaj sau adulter îi spunem căsătorie de probă.

Asemenea sfântului Ioan Botezătorul, să ne dăm silința ca și noi să fim autentici, originali. Întrebarea la care să reflectăm este: Găsim noi oare, în interiorul nostru, vreunul din aspectele care îl caracterizau pe sfântul Ioan Botezătorul, adică aceea de mesager, sau de om al rugăciunii sau de persoană autentică? Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?