Search
Close this search box.

Duminica a 2-a a Paştelui (B) – 2

Fap 4,32-35

1In 5,1-6

In 20,19-31

Un florar a pus într-o zi o pancardă, un semn, în fața florăriei sale. Pe acest semn era scris, Aici se vând flori proaspete. După ceva timp s-a decis să înlăture cuvântul proaspete fiindcă și-a dat seama că nici un florar nu vinde flori uscate, veștejite. După alte câteva momente, a decis să scoată și cuvântul aici, fiindcă s-a gândit că florile sunt cele care sunt vândute aici, și nu în altă parte. După alte câteva momente, a decis să scoată și cuvântul se vinde, fiindcă nici o florărie nu oferă flori pe gratis, toate sunt contra cost. Într-un final s-a decis să înlăture și cuvântul flori, fiindcă florile sunt singurul lucru pe care îl avea în magazin de vânzare.

În textul evangheliei de astăzi, l-am auzit pe Isus spunând, Pacea să fie cu voi de trei ori. De ce a spus oare Isus aceasta? A uitat el oare tot ceea ce i-au făcut în timpul acelor ore în care a avut nevoie de ei? După toate acele lucruri pe care i le-au făcut, el tot a fost capabil să spună Pacea să fie cu voi. După ce Petru l-a renegat de trei ori, după ce oameni au strigat la el, Să fie Răstignit, după ce discipoli au fugit și l-au abandonat, el tot le-a spus, Pacea să fie cu voi. Dacă stăm să ne gândim totul pare un pic absurd. Asemenea vânzătorului de la acea florărie din poveste. O atitudine un pic absurdă, prostească. Însă, dacă noi am fi cei cărora ni se fac astfel de lucruri, am reacționa noi oare asemenea lui Isus?

Imagine similarăCeva asemănător s-a întâmplat cu un om care se îngrijea de o biserică, a cărei fiică a rămas însărcinată iar băiatul cu care a rămas era o persoană complet iresponsabilă. Acesta i-a spus părintelui paroh de la acea biserică: Părinte, dacă nu aș fi fost un îngrijitor al Bisericii, l-aș fi ucis pe această persoană. Preotul i-a răspuns că este un om foarte norocos. Dacă tatăl nu ar fi fost un muncitor al bisericii nu știu ce s-ar fi întâmplat cu această persoană care i-a lăsat fiica însărcinată. Preotul s-a întrebat pe sine însuși apoi, dacă noi nu am fi niște oameni ai Bisericii, am fi noi capabili să trăim, să ducem o viață creștină?  Isus a spus, Pacea să fie cu voi, tuturor celor care i-au greșit. Isus nu a menționat nici măcar un cuvânt despre slăbiciunea și eșecul discipolilor.

Aceasta este natura lui Isus, o persoană iubitoare și iertătoare, în special față de dușmani lui, natură care ar trebui să fie și a noastră, de a ierta și de a iubi toate persoanele care ne fac rău, care ne rănesc. Asemenea povestioarei cu care am început, un magazin de flori nu vinde componente de mașini, cauciucuri ci vinde flori.

Da, doare faptul că noi suntem deja cei care am pierdut, și totuși noi trebuie să fim cei care cer iertare. Aceasta este natura noastră, de a ierta și de a uita.

Când suntem sau vom fi întrebați despre pace. Noi imediat răspundem că pacea este absența, lipsa războiului. Dar dacă vom merge să căutăm prin cărți care este semnificația păcii vom găsi că pacea este o stare de liniște și tăcere, libertate de la perturbare sau agitație, calm, absența sau încetarea războiului.

Cu siguranță, pacea include absența, însă lispa războiului nu înseamnă neapărat că există și pace. Alte persoane când folosesc cuvântul pace se referă la faptul că nu au dușmani și că nu răspund răutăților cu răzbunare, însă în inima lor e plină de dorința de răzbunare. Un lucru e clar, aceasta nu poate fi numită pace.

La evrei, cuvântul pentru pace este cel de shalom, la rădăcina căruia se află cuvântul slam care tradus înseamnă a fi în siguranță. De aceea când cineva rostește cuvântul shalom, el dorește acelei persoane sănătate, prosperitate, siguranță, bunăstare atât politică cât și spirituală, lipsa războiului precum și mântuire.

În timpul acestei sfinte liturghii, vă voi spune, un pic mai târziu, Pacea Domnului să fie pururea cu voi, iar voi veți răspunde, Și cu duhul tău, după care vă veți spune unul altuia pacea să fie cu tine. În acel moment, îi dorești acelei persoane toate aceste lucruri pe care le-am înșiruit acum câteva momente. Echivalentul latin pentru pace este cuvântul pax, iar în greacă este eirene care înseamnă exact același lucru precum cuvântul shalom.

Să reflectăm în continuare la următoarele întrebări, Ce îmi oferă mie pace interioară? Ce anume mă face pe mine fericit? Practic eu bunătatea și generozitatea față de cei care se află în jurul meu? Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?