DAVID – BĂIATUL PĂSTOR – cateheză copii

Cu mult timp în urmă, în zilele în care Saul era rege în Israel, un băiat pe nume David i-a ajutat pe cei șapte frați ai săi să aibă grijă de turma de oi a tatălui lor. Cu toate că el era cel mai tânăr dintre ei, David era extrem de puternic, un băiat extrem de curajos care îl iubea nespus pe Dumnezeu și se încredea complet în el. David trăia în satul numit Betleem.

Într-o zi un leu a atacat turma de oi pentru a prinde un mielușel pe care să îl mănânce. Tânărul David l-a atacat pe leu. A reușit să îndepărteze mielul după care a apucat leu de barbă și l-a ucis. David știa că Dumnezeu l-a ajutat.

Samuel, profetul lui Dumnezeu, încă era trist în privința neascultării regelui Saul, față de Dumnezeu. Cât timp îl vei mai plânge pe Saul? L-a întrebat Dumnezeu pe Samuel. Iată, te trimit la Iese, fiindcă am ales ca rege unul dintre fii săi. Iese era tatălui lui David.

Cu toate că Samuel știa că regele Saul îl va ucide în momentul în care va afla că va unge pe altcineva ca rege, profetul a ales să îl asculte pe Dumnezeu.

Când Samuel a ajuns la Iese, Iese i-a pus pe toți cei șapte fii ai săi să treacă prin fața lui Samuel. Iar Samuel i-a spus lui Iese, Domnul nu i-a ales pe aceștia. Singurul care rămăsese era David, cel mai tânăr.

David era cu oile la păscut când l-au adus în fața profetului.  Iar Domnul i-a spus, Ridică-te și unge-l fiindcă aceste este cel pe care l-am ales.

În palatul regelui Saul, Duhul Domnului se îndepărtase de la Saul, motiv pentru care Saul devenise un om foarte tulburat. Servitori lui au crezut că o muzică bună ar putea liniști mintea regelui Saul. Unul dintre ei îl cunoștea pe un tânăr care câta la harpă extrem de bine. Care poate ghici despre ce tânăr este vorba? Despre David însuși.

Muzica lui David reușise să îl liniștească pe Saul și l-a ajutat să gândească limpede. Saul l-a întrebat pe Iese dacă îl lasă pe David să rămână în serviciul regelui. Ori de câte ori regele avea un atac de depresie sau de frică, David cânta la harpă pentru el.

După ce David s-a întors acasă, Saul urma să aibă o mare bătălie cu Filisteni. Frați lui David luptau în armatele regelui. Iese îl trimisese pe David pe câmpul de bătălie pentru a duce mâncare fraților lui dar și pentru a afla ce mai fac.

Un filistean gigant, pe nume Goliat, reușise să sperie toți soldați evrei.

Alegeți un om și trimite-l aici la mine, striga Goliat. Dacă este capabil să se lupte cu mine și să mă ucidă, atunci noi vom fi slujitori tăi și te vom sluji. Toți bărbați lui Israel, când îl vedeau pe uriaș, fugeau din fața lui speriați de moarte.

În acel moment, David i-a spus lui Saul,  Nu lăsa inima niciunui bărbat să cedeze din cauza lui, servitorul tău va merge și va lupta cu acest filistean.  Saul dorea ca David să poarte armură și să care o sabie. Însă, David și-a luat praștia, și a cules cinci pietricele din rău.

Goliat a început să râdă când a văzut cât de tânăr era David și că nici măcar nu purta o armură. Voi da carnea ta la păsările cerului și la animalele sălbatice,  a strigat el. David i-a răspuns că Vin la tine în numele Domnului. Această zi Domnul mi te va da în mâinile mele…fiindcă victoria este a Domnului.

Și în acel moment David a fugit direct spre Goliat. În timp ce fugea a aruncat o piatră cu praștia lui direct în fruntea lui Goliat. Iar Goliat a căzut.

David a luat imediat imensa sabie a lui Goliat și i-a tăiat capul. Când filisteni au văzut capul lui Goliat, au început să fugă pentru a-și salva viețile.

Regele Saul, a ignorat faptul că acesta era același David care îi cânta la harpă, și la pus responsabil cu armata sa. Mai târziu, regele a devenit gelos în momentul în care poporul onora victoriile lui David. Ce îi mai lipsește acum, decât regatul, gândea Saul. Iar din acea zi Saul nu îl mai privea pe David cu ochi buni.

Din nou,  mintea regelui Saul era neliniștită. Așa că David a început din nou să îi cânte la harpă. De trei ori a aruncat Saul cu o suliță spre David. Însă David a scăpat de fiecare dată.

Lui Saul îi era frică de David fiindcă știa că Domnul era cu el, din moment ce se îndepărtase de Saul.

Însă Ionatan, fiul regelui Saul, îl iubea pe David ca pe propriul său frate. Tatăl meu Saul caută să te ucidă l-a avertizat acesta într-o zi. Așa că David a fugit. Soția lui a pus un manechin în patul lui, după care i-a dat drumul lui David jos pe fereastră, în timpul nopții. Când au venit oameni lui Saul să îl caute pe David dimineața, acesta plecase deja.

David a fost nevoit să fugă departe de Saul. Înainte de a fugi, el și David au făcut un pact. Ei și-au promis că mereu se vor ajuta reciproc.

Din păcate, cei doi prieteni și-au luat rămas bun pentru totdeauna. Iar David  plecat să caute un loc în care va pute trăi fără frica că soldați lui Saul l-ar putea găsi.

Sfârșit

Download Word

Download PowerPoint

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?