BOTEZ 1

In 3, 1-6

 

Discursul cu Nicodim

Adevăr, adevăr îţi spun, dacă cineva nu se naște din nou,… nu se naște din apă şi Duh, (v3,5). Aceste cuvinte sunt răspunsul lui Isus dat lui Nicodim care credea că Isus se referă la nașterea fizică. Evanghelia pe care am auzit-o astăzi ni-l prezintă pe Nicodim ca pe un apărător al dreptății lui Isus pentru a avea parte de o judecată dreaptă (Ioan 7,51), și tot Nicodim e cel care îi acordă lui Isus o înmormântare onorabilă. Însă, Isus se referea la nașterea spirituală. Isus ne spune că viață creștină este asemenea unei nașteri prin care noi devenim o nouă creație. În viața aceasta nouă, noi vom deveni părți ale naturii divine. Cu alte cuvinte, Isus ne spune că noua naștere e necesară pentru a putea în împărăția cerurilor. Ce e Împărăția lui Dumnezeu? Împărăția lui Dumnezeu este o societate în care se împlinește voința lui Dumnezeu, atât cea de pe pământ cât și cea din cer. Însă Nicodim nu va înțelege această nouă naștere despre care vorbea Isus decât după înviere.

Imagini pentru baptism childCe înseamnă această nouă naștere? Prin această nouă naștere, Isus se referă la o naștere spirituală, la o viață nouă și la o relație cu Dumnezeu ca fii și fiice ale sale. Noua naștere nu are loc prin generare naturală și nici prin alegerile umane sau prin deciziile omului, ci e de la Dumnezeu. Noua naștere înseamnă să intri în societatea în care Dumnezeu este onorat și ascultat, înseamnă să trăiești ca fiu și ca fiică a lui și de a intra în posesia acelei vieți care vine odată cu Dumnezeu însuși, o viață de iubire, pace, bucurie nesfârșită și o eliberare de păcat și de frica morții. Această nouă naștere este posibilă atunci când o persoană este botezată în Cristos și primește darurile Duhului Sfânt. Prin urmare, noi putem spune aceste cuvinte, născut de sus și născut din apă și din Duh, ce pot fi o referință clară la Sacramentul Botezului, prin care suntem inițiați la viața creștină. Botezul ne face creaturi noi ale lui Dumnezeu. De exemplu, din copii ai mâniei în copii ai lui Dumnezeu.

Pentru a putea hrăni această nouă naștere pe care trebuie să o creștem ca și creștini maturi, un autor necunoscut spunea că o persoană care a început o nouă viață, asemănătoare cu cea a unui copil nou născut, poate respecta aceste șapte reguli care mențin sănătatea în copii însă care pot fi adoptate și aplicate și creșterii spirituale a creștinilor, a nouă tuturor, iar acestea sunt::

Mâncarea zilnică. Luați, laptele pur al cuvântului prin studiu și meditație.

Aerul curat. Rugați-vă des sau veți leșina fiindcă rugăciunea este oxigenul sufletului.

Exercițiile regulate. Pune în practică ceea ce înveți prin cuvântul lui Dumnezeu.

Odihna adecvată. Bazează-te mereu pe Dumnezeu cu o credință simplă.

Împrejurimile curate. Evită compania rea și orice îți slăbește spiritualitatea.

Grija iubitoare. Fi parte a unei bisericii, de unde vei beneficia de învățăturile unui preot și a unei adunări creștine.

Verificările periodice. Examinează-ți în mod regulat sănătatea spiritului.

Botezul este un sacrament care are un efect lung, veșnic asupra vieților noastre. Impregnează un caracter de neșters asupra sufletelor noastre. Acest caracter este o sursă constantă de har în viața noastră. Se aseamănă cu o fântână de har ce nu se termină niciodată. Din această fântână, viața noastră este hrănită și reînnoită în a trăi demnitatea la care am fost chemați. Datorită a ceea ce ni s-a dăruit din această fântână de har noi va trebui să trăim ca fii și fiice ale Tatălui nostru cel din ceruri.

De aceea vă invit astăzi să reflectăm asupra botezului nostru. Să ne reînnoim și noi Botezul nostru. Iar apa sfințită este un mod foarte bun prin care putem face aceasta. Probabil că următoarea dată când vom veni la Biserică, ne vom reaminti de propriul nostru botez, de demnitatea și de harul care ni s-a dăruit prin acest sacrament, prin a face semnul sfintei crucii pe frunte cu apă sfințită. Botezul ne-a introdus pe toți în noua creație. De aceea va trebui să înțelegem și să trăim această nouă viață pe care am primit-o în momentul botezului, pe care _______ o va primi în momentul în care o/îl voi boteza.

Astfel să îl rugăm pe Tatăl nostru cel ceresc să ne ajute, ca astăzi să reînnoim cu toți propriul botez. Să renunțăm pentru totdeauna la păcat și să ne mărturisim credința în Cristos Isus, Fiul său. Să ne de-a harul de care avem nevoie pentru a trăi demnitatea la care am fost chemați cu toți. Amin.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?