Search
Close this search box.

Duminica a 26-a de peste an (B) – 1 – (predică pentru copii)

Num 11,25-29

Iac 5,1-6;

Mc 9,38-43.45.47-48

Un preot povestea odată că Într-o zi, se întorcea din misiune cu maşina plină de oameni, când l-a oprit un bătrân şi i-a cerut să îl ia. El i-a spus bătrânului, Vezi şi tu că nu mai este loc! Bătrânul se întinde și privește în mașină după care îi spune că Dacă în inima ta ar fi un loc, aş găsi un loc şi în maşina ta! Iar bătrânul a avut dreptate fiindcă în mașină dar și în inima lui mai era loc.

În textul evangheliei pe care tocmai l-am citi, și pe care și voi l-ați urmărit aici pe ecran, am putut afla, cât de mare e inima lui Dumnezeu Tatăl, atât de mare încât e deschisă tuturor, indiferent că suntem catolici, ortodoxi sau protestanți. Ceea ce motivează acestă deschidere a inimii lui Dumnezeu e iubirea, și tot din aaceastă iubire, Dumnezeu prin Isus Cristos, ne spune astăzi și ceea ce trebuie ca noi să facem pentru a putea primi roadele acestei iubirii.

Acum, care îmi poate spune exact, despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce a făcut Isus astăzi? Pe scurt, le-a oferit discipolilor o lecție foarte importantă. Când încă se aflau la Cafarnaum și după ce Isus le-a spus ce trebuie să facă cel care dorește să fie cel mai mare dintre ei, lecție pe care Isus ne-a oferit-o duminica trecută, Ioan îi spune lui Isus că pe drum a văzut pe altcineva, care nu aparținea grupului lor, scoțând diavoli în numele lui. Însă Isus le spune că să nu îi oprească pe aceștia fiindcă toți cei care săvârșesc minuni în numele său nu au cum să îl vorbeasc după aceea de rău, fiindcă cine nu e împotriva lui Isus este cu el.

Ceea ce trebuie noi să reținem, astăzi, din acest pasaj evanghelic, e ceea ce Isus însuși, ne-a spus, atât nouă cât și apostolilor, tot în textul evangheliei.

Imagine similarăÎn primul rând, că nu trebuie să îl vorbim de rău pe Isus. Care îmi poate spune, când îl vorbim de rău pe Isus, ce facem noi de fapt? Ce săvârșim? Comitem un păcat. Când îl vorbim de rău pe Isus, practic noi îl renegăm, ne îndepărtăm de el și nu îl mai recunoaștem ca Domn al nostru. Iar metodele prin care putem face aceasta sunt numeroase, iar unele dintre ele ni le-a spus chiar Isus, însuși, astăzi.

Astfel, al doilea lucru pe care trebuie să îl reținem e faptul că noi trebuie să înlăturăm tot ceea ce ne-ar putea face să îl vorbim de rău pe Isus. Adică, mâna, piciorul, ochiul și multe altele. Când una dintre acestea ne duc la păcat, ne fac să îl îndepărtăm pe Isus de noi, să păcătuim împotriva lui Dumnezeu, ce ne-a spus Isus că trebuie să facem? Isus ne-a spus că va trebui să îndepărtăm această cauză a păcatului. Însă atenție, Isus nu se referea să ne scoatem ochiul, să ne tăiem mâna sau piciorul la propriu. Ci Isus se referea să înlăturăm și să luptăm cu această cauză a păcatului. Să luptăm cu păcatul, pentru a putea scăpa de el, pentru a putea scăpa de focul cel veșnic. Fiindcă, după cum bine știm cu toți, nu e de ajuns să ne cerem iertare pentru păcat și să ne căim de el, dar mai ales să ne luăm angajamentul de a nu-l mai face de a scăpa definitiv de el.

Și ultimul lucru pe care trebuie să îl reținem e faptul că, în cazul în care păcătuim, Isus ne-a spus cu alte ocazii că trebuie să aplicăm medicamentul pe care el ni l-a oferit și dobândit. Adică să ne cerem iertare. Cu alte cuvinte să ne…? Să ne spovedim. Să mergem la scaunul de spovadă unde să ne cerem iertare, și în care primim din nou roadele iubirii infinite pe care Dumnezeu Tatăl o are față de fiecare dintre noi.

În încheiere să nu uităm că brațele lui Dumnezeu sunt atât de mari încât ajung la toate creaturile. Că Dumnezeu este mai mare și mai generos decât ne putem noi imagina. Că și noi putem intra în brațele lui Dumnezeu și că și noi putem avea parte de această generozitate a sa. Important e ca noi să vrem să o primim. Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?