Search
Close this search box.

Duminica a 31-a de peste an (B) – 3 (predică pentru copii)

Dt 6,2-6

Evr 7,23-28

Mc 12,28b-34

Mă uitam zilele trecute pe internet, și am găsit la un moment dat mărturia unei mame, mărturie care m-a impresionat atât de tare încât aș dori să v-o relatez și vouă. Această mamă spunea că, M-am dus cu copilul meu de doi ani să o vizitez pe bunica lui și, în timp ce eram la ea, a venit curierul care livra mâncarea la domiciliu” ca să-i aducă prânzul. După ce m-a felicitat pentru copilul meu, acel bărbatul a adăugat că avea patru copii. „Patru copii!”, a exclamat mama. „Îl iubesc foarte mult pe al meu, aşa că nu pot să îmi imaginez cum ar fi să împart iubirea mea la patru”. Însă acel bărbat i-a spus acelei mame, Doamnă iubirea nu se împarte, se înmulțește.

Tocmai această lecție e cea care dorește să ne-o transmită Isus astăzi nouă, sau mai bine zis e cea care dorește ca noi să o învățăm și să ne-o însușim. Isus vrea să ne învețe astăzi, că iubirea pe care o avem față de noi înșine, trebuie înmulțită întâi la Dumnezeu, apoi la aproapele și într-un final și pentru noi înșine. Iubirea noastră va trebui înmulțită și nu împărțită după propriul nostru plac.

Despre ce a fost vorba în evanghelia de astăzi? Ce a făcut Isus astăzi? Pe scurt, Isus ne-a spus care este cea mai importantă poruncă dintre toate poruncile care există. Care poruncă? Porunca iubirii, poruncă pe care o vom analiza mai acuși. Mai exact, unul dintre cărturari, dintre acele persoane care nu îl plăceau pe Isus, care îi erau împotrivă, a încercat, și astăzi ca și în alte dăți, să îl pună la încercare pe Isus, întrebându-l care poruncă este mai mare. De ținut minte e faptul că întrebarea nu era una ușoară, fiindcă evreii aveau, nici mai puțin, nici mai mult de 613 porunci. Dintre acestea 365 erau porunci care interziceau lucruri, de exemplu să nu faci mai mult de 1000 de pași în zi de sabat și multe altele. De ce atâtea, fiindcă era echivalentul numărului de zile dintr-un an. Iar restul de 248 de porunci, erau porunci pozitive, care permiteau lucruri, de exemplu să dai de mâncare animalelor în zi de sâmbătă. Însă nici acest număr nu era unul la întâmplare, fiindcă evreii credeau că omul are 248 de oase în tot corpul. Acest număr simboliza persoana întreagă, perfectă. Ce a răspuns Isus la întrebarea acestui cărturar? Imagini pentru jesus and phariseesIsus i-a spus care este cea mai mare poruncă dintre acestea, adică Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău şi din toată puterea ta!. Însă Isus nu a lăsat această poruncă la fel, ci a extins-o, a mai adăugat un alt aspect care este mult mai important, acela de a-l iubi pe aproapele ca pe noi înșine. Într-un final cărturarul l-a felicitat pe Isus că a răspuns foarte bine și corect, inteligent am mai putea noi spune.

De ce trebuie să îl iubim pe aproapele nostru la fel de mult cum îl iubim pe Dumnezeu? Răspunsul este simplu, fiindcă dacă nu îi iubim pe toți copii lui Dumnezeu, automat nu îl iubim pe Dumnezeu, îl renegăm și îl dăm deoparte. Cu alte cuvinte, dacă nu îi iubim pe toți cei din jurul nostru, indiferent de statut, culoare sau apartenență, nu vom avea cum să îl iubim pe Dumnezeu.

De aceea, ceea ce va trebui noi să facem de azi înainte, asta în cazul în care nu punem deja în practică această poruncă, e să îl iubim pe Dumnezeu, pe aproapele și pe noi înșine. Însă apare o întrebare, pe care din aceștia trei trebuie să îi iubim mai mult, pe Dumnezeu, pe aproapele sau pe noi înșine? Cu siguranță, majoritatea oamenilor, majoritatea dintre noi, se iubesc pe ei înșiși mai mult decât orice altceva. Dovada stă chiar în fața noastră, modul în care se îmbracă oameni când vin la Biserică, sau chiar mai rău, de modul în care se comportă în Biserică.

Și voi încheia cu un îndemn foarte frumos, pe care l-am găsit zilele trecute, într-o carte. Acest îndemn suna cam așa, Iubește și dăruiește, dăruiește și iartă. însă, permiteți-mi să o modific un pic și să adaug  cuvântul mereu. Că va trebui să iubim pe toți prin a le și oferi această iubire, iar odată ce începem să o dăruim să o și iertăm pentru tot ceea ce ne-a greșit, iar asta să o facem zi de zi, mereu, constant, și nu doar o dată în viață. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?