Duminica a 3-a din Advent (C) – 3 (predică pentru copii)

Sof 3,14-18

Fil 4,4-7

Lc 3,10-18

 

Cu mulți ani în urmă, în Persia domnea un rege care îşi iubea mult poporul. Pentru a-l cunoaşte mai bine, avea obiceiul să intre în mijlocul lui îmbrăcat în cele mai diferite feluri.

Într-o zi, s-a dus, îmbrăcat în hainele unui mizerabil, într-o piaţă mare, a luat loc într-un colţ şi a făcut cunoştinţă cu un măturător. În fiecare zi se întorcea şi se aşeza alături de el, împărţea cu el mâncarea şi vorbeau atât de mult încât sărmanul s-a ataşat de necunoscut.

Până când împăratul i-a descoperit adevărata lui identitate şi i-a cerut să-şi aleagă un dar care să-i amintească de el.

Omul a privit tulburat, apoi a spus: “V-aţi lăsat palatul somptuos pentru a veni aici în fiecare zi să împărtăşiţi viaţa mea dură şi mizeria mea. Altora le-aţi fi putut dărui bogăţii, dar v-aţi dăruit mie. De aceea, vă cer numai un singur lucru: să nu mă lipsiţi niciodată de prietenia dumneavoastră”.

Ceea ce a ales acest rege să facă, drumul pe care a ales să îl urmeze , pe care să calce este drumul iubirii, drum despre care l-am auzit pe Ioan Botezătorul vobindu-ne mai exact, în textul evangheliei de astăzi, drum pe care va trebui să călcăm întotdeauna, cu toți. Dar cum ajungem pe acest drum și ce trebuie să facem pentru a pute călca pe el, vom descoperi împreună în clipele care urmează.

Despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce s-a întâmplat? Pe scurt, l-am putut auzi pe Ioan Botezătorul cum răspunde întrebărilor. Mai exact, trei categorii de persoane, i-au pus aceiași întrebare lui Ioan Botezătorul, la finalul unei predici ale acestuia. Prima grupă care l-au întrebat ei ce trebuie să facă au fost mulțimile. Iar Ioan ce le-a răspuns? Cel care are două tunici să împartă cu cel ce nu are, iar cine are de mâncare să facă la fel! Pe scurt să fim darnici cu cei care duc lipsă cu cei nevoiași. Apoi, al doilea grup au fost vameși care l-au întrebat același lucru pe Ioan, iar Ioan le răspunde acestora, Nu pretindeţi mai mult decât ceea ce a fost fixat pentru voi! Cu alte cuvinte să nu fie hapsâni și să se mulțumească cu ceea ce li se dă. Iar ultimul grup care i-au adresat aceiași întrebare lui Ioan au fost soldați, cărora Ioan le-a spus să Nu maltrataţi şi nu acuzaţi pe nimeni pe nedrept şi fiţi mulţumiţi cu solda voastră! Să fie buni și să urmeze același sfat ca și vameși.

Apoi Ioan, a mai răspuns la o întrebare, o întrebare care nu fusese formulată în cuvinte, însă de care Ioan era conștient. Care îmi poate spune care era acea întrebare? Dacă el era Cristos, Mesia, care trebuia să vină, din moment ce tot poporul era în așteptare. Însă Ioan le spune tuturor, că el e doar premergătorul, că el e doar cel care îi pregătește calea lui Mesia.

Astfel ajungem la partea a treia, parte în care voi va trebui să țineți minte trei lucruri, trei aspecte cu ajutorul cărora veți ajunge și voi pe acel drum al iubirii pe care l-a urmat regele persan de care v-am spus la început, și pe care l-au urmat atâți alți după el.

În primul rând va trebui să evităm bucuria falsă. Însă întrebarea care cu siguranță ne-o punem cu toți e, la ce anume se referă această bucurie falsă? Ei bine se refer la egoism, la păstrarea tuturor lucrurilor pe care le avem, doar pentru noi înșine, fără să le împărtășim cu cei din jurul nostru care poate nu au deloc. Asemenea sfatului pe care Ioan le-a dat acelor trei grupuri de persoane din textul evangheliei de astăzi, să de-a și altora din ceea ce au și să nu fie egoiști să se mulțumească cu ceea ce au.

Așa că ajungem la al doilea pas, astfel ajungem la bucuria adevărată. La acea bucurie adevărată pe care o vom obține dacă punem în practică zi de zi, aceste trei sfaturi date de Ioan Botezătorul. Dacă dăruim din ceea ce avem altora, mai ales acum în această perioadă a adventului, a apropierii crăciunului, timp în care va trebui să avem grijă ca și cei de lângă noi, care nu au parte de bucurii asemenea nouă, să aibă și ei parte de ele. Pe scurt, cel mai bun medicament al egoismului al bucuriei false e dăruirea.

Dacă îndeplinim acești doi pași, atunci vom reuși să pășim pe drumul lui Isus, pe drumul pentru care ne pregătește Ioan Botezătorul astăzi, pe drumul iubirii.

În încheiere să nu uităm că pentru a ajunge la Isus, pe drumul iubirii sale, va trebui să ne învingem egoismul cu ajutorul dăruirii. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?