Duminica a 3-a de peste an (C) – 1

Neh 8,2-4a.5-6.8-10

1Cor 12,12-30

Lc 1,1-4;4,14-21

Cheile sunt obiecte extrem de folositoare. Sunt sigur că aproape toți avem o cheia sau chiar un pumn de chei, una pentru ușa din fața, alta pentru ușa principală, alta pentru dormitor și altele pentru alte uși sau chiar porți. Cheile deschid uși și ne oferă accesul în diferite locuri. Dacă nu deținem cheia exactă, atunci ne trezim că va trebui să stăm afară. Si sincer vă spun, nu e o senzație prea plăcută, mai ales când e frig.

Există cuvinte cheie, coduri cheii, numere cheie sau în computere sau chiar telefoane, parole care să ne permită accesul în interior. Textul evangheliei de astăzi deține mai multe cuvinte cheie, cuvinte care ne permit să intrăm în profunzimea acestui text biblic, în profunzimea Bibliei. Așa că, de fiecare dată când vom citi un pasaj biblic și când vom reflecta asupra lui, va trebui să încercăm să localiză, cuvântul cheie al acelui pasaj, cu ajutorul căruia ne vom da seama de semnificația acelui text. Așa că Liturgia cuvântului de la această sfântă Liturghie este extrem de importantă dacă dorim să dăm mai mult accent înțelesului și relației vieții noastre creștine, dar și pentru a înțelege cât de îndepărtată este relația noastră cu Dumnezeu dar și cu cei din jurul nostru.

Toate lecturile de la sfânta Liturghie trebuie citite clar, dându-li-se totodată o semnificație și un sens spiritual, astfel încât cei care le ascultă să audă frumusețea textului și să poată reflecta singuri asupra lui. Dacă nu, majoritatea celor de față vor avea reacții nu tocmai plăcute și nu se vor putea concentra asupra lecturii. De exemplu la o sfântă Liturghie, cel care a citit lectura și a cântat psalmul responsorial, în loc să spună psalmul responsorial a citit, plasmul responsorial. În cadrul unei celebrări din vinerea sfântă, în care avusese loc și calea sfintei cruci, cel care trebuia să citească textul celei de-a XXII-a stațiuni nu era prezent, așa că cel care s-a ocupat de organizare a căutat repede pe un altul. Ceea ce nu știa era că acel cititor nou nu mai fusese niciodată la calea crucii și nici nu mai citise vreodată acele texte. Așa că acesta a citit ce-a de-a XXII-a stațiune astfel, Stațiunea a XXII-a, Isus a fost pironit pe…însă cuvântul cruce era șters în mare parte, ceea ce se mai înțelegea era doar CCEinițiale care e o prescurtare a Congregației pentru Educația Catolică, un dicasteriu din Vatican. Așa că acesta a citit din nou prin a spune că Stațiunea a XXII-a, Isus a fost crucificat de CCE. Ceea ce sa întâmplat în continuare, cu siguranță că ne dăm seama cu toți, că toți cei de față au început să râdă.

Când eram în seminar, un coleg de-al meu, era de rând la citit, însă în loc să citească Yahweh i-a spus lui Moise, el a citit Yehwah i-a spus lui Moise…. Partea bună e că nu a citit Yawa care tradus înseamnă diavol. De asemenea, și atunci s-a râs copios. Cu o altă ocazie, când am mers în vizită într-o altă parohie mai îndepărtată, o femeie foarte frumoasă și destul de sexy a venit la amvon pentru a citit lectura. Acesta a spus, Lectură din a doua scrisoare către Români, în loc să spună către Romani. Evenimente amuzante pe moment, însă destul de rele. Când citim cuvântul lui Dumnezeu și când îl ascultăm, acesta își îndeplinește în noi semnificația și implicările sale.

În textul evangheliei de astăzi, cuvântul cheie este libertate sau eliberare. Acest cuvânt cheie, deschide întreaga misiune și întregul mesaj al lui Cristos. Când Isus a fost însărcinat cu citirea Scripturii, el a ales un text din cartea lui Isaia, text care enunța programul, planul său de acțiune, misiunea sa aici pe pământ. Fraza principală, inima acestui text e expresia, m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea. Iar apoi la finalul textului, Isus a adăugat, Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre.

Însă Isus nu poate duce la împlinire lucrarea, opera sa mesianică în acest timp al nostru și în locurile în care trăim decât dacă ne punem încrederea în el, decât dacă urmăm calea lui și luptăm pentru cauza lui.

După cum nici o țară nu poate supraviețui, nu poate prospera singură când are prea mulți oameni care stau degeaba. De exemplu, când aplicăm pentru un loc de muncă, avem nevoie de experiență și de tot ceea ce avem nevoie pentru a obține acel loc de muncă. De cele mai multe ori nu ceea ce știm e important ci mai ales pe cine cunoaștem. Nu capacitatea, calitatea și abilitățile unei persoane sunt cele importante, ci cantitatea și capacitatea de muncă enormă cu bani puțin pe timp lung. Tot la fel și cu împărăția lui Dumnezeu, care presupune eliberarea de toate păcatele, nu poate prospera când are atât de mulți creștini care nu fac nimic.

Această veste bună a eliberării va deveni o simplă utopie, o simplă iluzie dacă suntem doar niște creștini de umplutură, creștini care susțin că cred în Cristos dar care nu sunt angajați la cauza sa.

Se spune că Dumnezeu i-a chemat la un moment dat pe primi trei președinți dintre cei mai populari din lume, printre care era cel al Statelor Unite, al Rusiei și al României. Dumnezeu le-a spus un singur lucru, Lumea se va sfârși peste câțiva ani. Cei trei președinți s-au întors în țările lor și le-a transmis acest lucru oamenilor lor, le-a spus ceea ce Dumnezeu le spusese lor. Președintele Rusiei le-a spus rușilor, Dragi mei confrați, am două lucruri să vă comunic, iar ambele sunt rele. Primul e că există un Dumnezeu iar al doilea e că lumea se va sfârși.

Președintele Americii le-a spus americanilor, Dragi mei confrați, Am două lucruri să vă comunic, una din ele este bună iar cealaltă este rea. Vestea bună este că există un Dumnezeu, iar cea rea e că lumea se va sfârși.

Apoi a venit și rândul președintelui României să le vorbească românilor. Acesta le-a spus, Dragi mei confrați, am trei lucruri să vă comunic, și toate trei sunt vești bune. Prima e că există Dumnezeu. A doua e că a vorbit cu președintele vostru. Iar a treia veste bună e că lumea se va sfârșit peste câțiva ani și că toate problemele noastre se vor sfârși. Și cu asta am spus tot.

Dacă aceasta este atitudinea creștinului, de a nu face nimic pentru răspândirea  veștii cele bune a eliberării, cum  putem spera, aștepta ca opera mesianică, lucrarea lui Cristos să fie îndeplinită, să aibă loc?

Mai ales astăzi, acest mesaj al eliberării este destinat nu doar celor care sunt săraci din punct de vedere material ci mai ales celor care cred că ei sunt bogați, sau cel puțin pretind asta, însă care de fapt nu sunt. Celor care cred că nu au nevoie de Dumnezeu fiindcă are tot ce îi trebuie, și celor care se folosesc de alți oameni spre propriul lor interes, toți aceștia sunt cei săraci cu adevărat. Acest mesaj el eliberării este într-adevăr destinat nu doar celor care sunt în închisori ci și celor care sunt închiși, prizonierii propriilor pasiuni și oamenilor înrobiți de vicii, de droguri, de egoism, de mândrie și de lăcomie. Acest mesaj al eliberării este într-adevăr destinat nu doar celor care sunt orbi din punct de vedere fizic ci mai ales celor care sunt orbi față de responsabilitățile pe care le au față de Dumnezeu și față de aproapele, celor care nu pot distinge între dreptate și nedreptate, între bine și rău și între altele.

Așa că, iubiți credincioși, va trebui să depunem micul nostru efort dacă dorim să facem ca lumea să fie mai diferită. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}