Sâmbătă din săptămâna a 3-a din Post – 1

Lc 18,9-14

Textul evangheliei de astăzi ne va arăta singurul mod în care nu trebuie să fim, că nu trebuie să fim asemenea fariseilor din evanghelie. Dacă suntem centrați pe noi înșine și ne preocupăm numai de propria persoană atunci vom deveni asemenea lor, prea mândri și prea încrezători, că noi suntem cei drepți. Cu siguranță, farisei nu intrau niciodată într-o adevărată stare de rugăciune, adevărat post și adevărată caritate, de dragul lui Dumnezeu și al altora.

Vameși pe de altă parte, sunt un model al acelui tip de persoană, asemenea căreia ar trebui și noi să ne petrecem viața. Și noi, asemenea vameșilor, suntem păcătoși. Nici unul dintre noi nu e justificat ori mântuit fără ajutorul harului lui Dumnezeu. Umilința simplă a vameșilor, rugăciunea lor simplă, de a-i cere lui Dumnezeu să fie milostivi cu ei, e un adevărat model de urmat în acest timp al postului Mare, dar și în întreaga noastră viață.

Să ne întrebăm astăzi, ne vedem noi asemenea fariseilor sau asemenea vameșilor? Dacă ne vedem asemenea fariseilor, atunci încă nu e prea târziu. Tot ceea ce avem nevoie e de a asculta cuvintele lui Moise, întoarceți-vă la Domnul. În momentul în care îl vom pune pe Dumnezeu, iar în centrul vieții noastre, în acel moment vom avea cu adevărat harul de a spune, O Doamne, fi milostiv cu mine păcătosul.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}