Duminica a 15-a de peste an (C) – 2

Dt 30,10-14

Col 1,15-20

Lc 10,25-37

Un mare predicator a spus la un moment dat, într-una din cărțile sale de omilii, al cărui nume e cam greu de menționat, că cu câțiva ani în urmă el credea că cu toți dorim să fim persoane bune. Însă ce anume înseamnă a fi bun? Pentru părinți, a fi bun înseamnă ca copii să urmeze ordinele și credințele lor. Pentru manageri sau supervizori, un angajat bun este cel care este eficient, efectiv și muncitor. Pentru oficialitățile noastre a fi bun înseamnă a oferi servicii cetățenilor iar pentru lideri bisericii, a fi bun înseamnă a fi pentru Dumnezeu, pentru viață, pentru familie și multe altele. Cu toți avem propriul criteriu și fundament a ceea ce este bun.

În textul evangheliei de astăzi, Isus ne oferă un exemplu asupra a cine e o persoană bună și asupra modului în care putem fi persoane bune. Adică, prin a-ți cunoaște și prin a-ți iubi aproapele. Însă cine este aproapele nostru? l-a întrebat acel funcționar pe Isus astăzi. Iar Isus îi dă ca răspuns parabola Samariteanului milostiv, bun.

Însă, înainte de a continua, aș dori să vă ofer câteva definiții și noțiuni asupra a ceea ce înseamnă aproapele.

Imagini pentru the good samaritanCineva a spus că aproapele înseamnă cineva care este în apropiere de tine, indiferent că e din punct de vedere fizic, ori social ori probabil afectiv. Dar mai ales că atunci când ni se poruncește să ne iubim aproapele în acel fel, atunci ne va veni foarte ușor să îi iubim.

Apoi, pentru esenieni de la Qumran, aproapele este cineva care împărtășește aceiași religie ca și tine.

Pentru zeloți însă aproapele reprezenta doar cei care împărtășeau aceiași naționalitate și aceiași etnie ca și tine.

Pentru evrei de rând, ceilalți evrei ca și ei nu îi vedeau pe samariteni ca pe aproapele lor. Pentru ei, aceștia erau niște străini, iar acest cerc al iubirii față de aproapele nu îi includea și pe ei. De exemplu, unii dintre ei ar putea spune că e ilegal să ajuți o femeie păgână care dă naștere, doar pentru faptul că aceasta urmează să aducă un alt păgân pe lume. Prin urmare, erau excluși din această definiție a aproapelui cei care erau bolnavi dar mai ales cei care erau considerați ca păcătoși publici, printre care erau și vameși, prostituatele și adulteri.

Însă pentru Isus, aproapele însemna toate națiunile de sub cer, indiferent de statul fiecăruia în viață. Apoi, aproapele sunt și cei care nu ezită nici măcar o clipă să de-a o mână de ajutor celor care se află în nevoie.

În societatea de astăzi există numeroase victime de-a lungul drumului. Victime care suferă de pe urma ignoranței, a bolii, a violenței, a orbirii, a depresiei, a vârstei, a sărăciei, a inundațiilor a focului și a multor altora asemenea. Mulți dintre aceștia au nevoie doar de un mic ajutor din partea noastră, precum oferirea unei mici bancnote, o îmbrățișare, un sfat bun, o zâmbet adevărat, sau doar un minut sau două în care să le ascultăm povestea și zbuciumul vieții. Acesta este apostolatul nostru social, iar dacă am fost botezați ca și creștini, atunci avem datoria de a fi profesori, preoți, dar în același timp slujitori ai tuturor, asta dacă dorim să avem o viață creștină echilibrată.

În încheiere vă invit pe fiecare dintre voi să vă adresați o întrebare, cine este aproapele meu? Iar asta din cauza faptului că creștini de astăzi au o dificultate în a identifica și în a cunoaște cine e aproapele lor mai ales în cartierele mărginașe orașelor sau la sate. Oameni din aceste locuri abia dacă își cunosc vecinul care a locuit o viață întreagă lângă ei. De cele mai multe ori nici nu se obosesc să se cunoască. Cum pot fi eu un aproape mai ales cu dușmanul meu și cu persoanele care m-au rănit?

Și voi încheia cu cuvintele unei minunate rugăciuni a sfântului Francisc de Assisi, rugăciune pe care noi o avem și sub forma unui cântec, asupra căruia vă invit să reflectăm cu toți.

Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale:

unde este ură, să aduc IUBIRE,

unde este ofensă, să aduc IERTARE,

unde este dezbinare, să aduc UNIRE,

unde este îndoială, să aduc CREDINȚĂ,

unde este greşeală, să aduc ADEVĂR,

unde este disperare, să aduc SPERANȚĂ,

unde este tristeţe, să aduc BUCURIE,

unde este întuneric, să aduc LUMINĂ. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?