28 octombrie – Sfinții Simon și Iuda, apostoli – 1

Lc 6,12-19

 

Astăzi Biserica îi sărbătorește pe sfinți Simon și Iuda. Simon mai era numit și Zelotul. Zeloți erau o sectă iudaică care reprezenta un grup extremist de iudei naționaliști. Un grup a cărui filosofie în viață includea violența ca mijloace de atingere a scopului. Însă Isus îl cheamă pe unul dintre ei să fie ucenicul lui. Simon, conform tradiției a predicat în Egipt, Mesopotamia, Mauritania, adică Spania de astăzi și Libia.

Sfântul Iuda însă, mai este cunoscut și ca patronul cazurilor disperate ori imposibile. Acest patronaj al său provine dintr-o confuzie ce a avut loc în primele secole ale creștinismului, dintre cei doi Iuda. Creștini nu cereau niciodată ajutorul sfântului apostol Iuda motiv și pentru care devoțiunea lui a devenit o cauză pierdută. Însă el a fost unul din cei 12 apostoli, a cărui viață nu prea o cunoaștem.  Auzim de el numai când ascultăm enumerarea celor 12 apostoli ai lui Isus. Din câte știm, Iuda era fiul lui Cleofa, care a murit ca și martir și al Mariei care a stat la picioarele crucii Mântuitorului și care i-a uns trupul după moarte. El era fratele sfântului Iacob era nepotul preasfintei fecioare Maria și a lui Iosif, prin urmare, era rudă de sânge cu Isus Cristos. Ca meserie probabil și el fusese tot un pescar. Sfântul Iuda ne-a lăsat și el o scrisoare scurtă însă destul de puternică, scrisă imediat după moartea fratelui săi Iacob, primul episcop de Ierusalim, fiind adresată noilor creștini ce erau ispitiți de către falși frați și eretici.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?