Search
Close this search box.

Duminica a 2-a din Advent (A) – 2

Is 11,1-10

Rom 15,4-9

Mt 3,1-12

Se spune că la un moment dat Satana s-a dus să se plângă Domnului, Ești nedrept. Atât de mulți păcătoși fac lucruri greșite iar tu îi primești înapoi. De fapt mulți dintre ei păcătuiesc din nou și din nou dar tu mereu îi primești înapoi. Eu am făcut o singură greșeală și mai condamnat pentru veșnicie. Nu e drept.

Domnul i-a răspuns, Ai cerut vreo dată iertare sau te-ai căit vreodată?

În textul evangheliei de astăzi, am auzit cum Ioan Botezătorul a spus, Convertiţi-vă, pentru că s-a apropiat împărăția cerurilor!. El chema pe oameni la convertire. Ca și răspuns la această chemare a sa, oameni din Ierusalim, Iudea și toate regiunile din jurul Iordanului veneau la el pentru a primi botezul. Evident e faptul că ei se vedeau pe ei înșiși ca păcătoși și ca persoane care au încălcat legea lui Dumnezeu. Ioan, ca mesager al lui Dumnezeu, a acceptat această pocăință a lor.

Cuvântul grecesc pentru pocăință, este metanoia care tradus înseamnă o schimbare a inimii. Metanoia este termenul biblic pentru căință, pocăință sau o completă schimbare a inimii care întoarce persoana de la păcat la slujirea Dumnezeului cel Viu. În Vechiul Testament, profeți chemau la convertire poporul, pentru a-i întoarce de la închinarea la idoli și de la o practică superficială a religiei la trăirea în fidelitate față de legea lui Dumnezeu și a responsabilităților lor sociale (Is 1, 10-20). În textul evangheliei după Ioan, Ioan Botezătorul și mai încolo, Isus  a predicat o schimbare radicală a inimii cerută de către venirea Împărăției lui Dumnezeu. Acesta este motivul pentru care botezul lui Ioan este un botez al pocăinței. În perioada apostolică, în numele lui Isus, apostoli invitau oameni la convertire și îi boteza astfel începeau o nouă viață în Duhul (Fap 2,38).

A avut loc la un moment dau o zi de reculegere într-o anumită parohie. Parohul acelei comunității care era și responsabilul cu ziua de reculegere a spus la un moment dat că îl invită pe un doctor de la spitalul din localitate să le vorbească despre o boală ce face ravagii în zilele noastre numită Sindromul respirator sever acut. Acea zi de reculegere sa încheiat cu o sfântă Liturghie. În timpul predicii de la acea sfântă Liturghie, părintele predicator a prezentat la un moment dat și partea pozitivă a acestei boli.  Acesta a spus că va trebui să fim dedicați complet și fără egoism în acceptarea celorlalți, a fi caritabil mai ales față de cei aflați în nevoie și de a duce o viață cât mai simplă. Aceste îndemnuri atât de minunate se potrivesc perfect pocăinței și convertirii despre care am tot vorbit până acum.

Cu alte cuvinte, după cum spusese și un preot că adevărata pocăință nu ține de a face sau de nu face anumite lucruri. Ci mai degrabă de schimbarea atitudinii. Un alt exemplu este acesta, că este o schimbare din egoismul indulgenței de sine la o grijă față de ceilalți, de la mândrie și dispreț la umila conștientizare a propriei noastre nimicnicii, de la mânie și răzbunare la adevărata iertare asemănătoare cu cea a lui Cristos.

Un lucru e clar, că e cu adevărat extrem de satisfăcător dacă noi nu devenim prea indulgenți cu noi înșine, dacă ne vom gândi la alți înainte să ne gândim la noi, dacă vom accepta umilința și repusul ba chiar insultele fără a ne afirma pe noi înșine. Desigur, în locul unei atitudinii de răzbunare, va trebui să fim mai mult asemenea lui Cristos, iertători, iubitori, și în slujba celor care ne rănesc și ne vor răul. Aceasta este adevărata convertire, adevărata pocăință.

În încheiere vă invit să reflectăm asupra următorului text scris de John Gardiner, a lua e un lucru. A vedea ceea ce cauți e altceva. A înțelege ceea ce vezi este un al treilea lucru. A învăța din ceea ce înțelegi e complet altceva. Însă a acționa asupra a ceea ce înveți e cu totul o altă problemă.

Ioan Botezătorul a scos în evidență ceva important, că va veni și că oameni caută și răspund chemării lui Ioan la pocăință, la convertire. Ei își recunosc păcatele și se lasă botezați. Ei înțeleg și acționează.

Timpul Adventului ne provoacă pe toți să face aceste patru lucruri, să căutăm, să vedem, să înțelegem și să acționăm. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?