Botezul Domnului (A) – 2

Is 42,1-4.6-7

Fap 10,34-38

Mt 3,13-17

Se spune că la un moment dat un bătrân a intrat într-o florărie pentru a cumpăra un frumos buchet de flori. Doresc să cumpăr acest frumos buchet de flori a spus el¸ nu unul mare, ci doar pe cel mai drăguț pe care mi-l puteți face.A zâmbit după care a spus, Este pentru nepoata mea care mâine are prima ei întâlnire.

Vânzătorul amuzat a spus plin de interes, Cât de mare este nepoata dumneavoastră? Un pic peste două săptămâni, a răspuns plin de entuziasm bătrânelul.

La care proprietarul surprins a întrebat, Ai spus întâlnire…un buchet….două săptămâni? Exact! A răspuns bătrânelul. Doresc un buchet care să fie perfect pentru această ocazie. Ea niciodată nu a mai avut o întâlnire atât de importantă decât cea de mâine iar asta fiindcă este prima ei întâlnire cu Dumnezeu. Micuța mea nepoată urmează să fie botezată mâine.

Astăzi celebrăm sărbătoarea Botezului Domnului nostru Isus Cristos în râul Iordan de către sfântul Ioan Botezătorul. El nu a fost botezat fiindcă era un păcătos ci fiindcă dorea să fie în solidaritate cu noi, mai ales în această călătorie a noastră spre Împărăția lui Dumnezeu. Fiindcă el este cu noi dar mai ales că este unul dintre noi.

Conform unui catehism, Botezul este extrem de popular în lumea catolică. Un motiv al acesteia este necesitatea de formare a unei familii și a iubirii față de copii, ambele fiind atât de puternic conținute în cadrul botezului celebrat în țara noastră.

Datorită iubii noastre față de copii dorim ca ei să fie botezați imediat. În ciuda unor obstacole pe care le au părinți, precum trăitul împreună fără binecuvântarea bisericii, dorim ca copii noștri să fie botezați. Dacă un preot le spune că nu poate fi boteza din cauza stării de păcat a părinților, vedem cum aceștia tot insistă fiindcă conform motivului lor, copilul nu are nici o vină. Da, copilul nu are nici o vină însă, ar putea avea toată vina și păcatul datorită stări de păcat a părinților lui. Totul fiindcă părinți duc o viață de păcat.

Același catehism mai spunea că Însă adesea de notat e faptul că Botezul are tendința de a deveni doar un eveniment social. În care atenția principală este dată numărului de naș și nașe dar mai ales a petrecerii de după. Ultimul interes este arătat în mod explicit dimensiunii religioase a sacramentului însuși… Botezul pare să fie redus doar la o înscriere în Biserică, paralelă cu înregistrarea civilă, asemenea certificatului de naștere. E manifestat un interes extrem de mic în inițierea în noua viață în Cristos.

Ceea ce se întâmplă acum e faptul că nu ne putem lăsa copii să fie botezați fiindcă nu avem destui bani pentru toate pregătirile, pentru mâncare și altele. Unii, mai ales familiile mai înstărite, nu doresc să se alăture botezului în cadrul sfintei Liturghii ci doresc în afara ei și cât mai în secret și cât mai scurt. Și totuși, botezul este propria noastră inițiere în noua viață în Cristos și poarta de intrare în Biserică care este nimic altceva decât o comunitate de persoane. Așa că întrebarea mea e, cum așteptăm noi ca copii să fie orientați spre oameni din moment ce încă de la începutul vieții lor creștine, care este botezul, noi nu le permitem să fie ori să facă parte din grupul de oameni, de persoane de credincioși?

Asta e ceea ce se petrece în ziua de astăzi, conform aceluiași catehism catolic: Un rezultat al acestor dificultăți este acela că mulți oameni botezați ca și copii nu ajung să aibă parte de șansa de a crește în credință. Ei sunt creștini doar cu numele, catolici doar în nume și nu în acțiunii și fapte. Acesta rezultă în mare parte din botez din cauza procesului de socializare prevalent, și nu din convingere personală și angajament față de Cristos. Unii susțin chiar că Catolici sunt sacramentalizați dar încă nu sunt evanghelizați.

În încheiere vă invit să reflectăm asupra acestor adevăruri despre viața noastră catolică în special faptul că sărbătoarea de astăzi a Botezului Domnului are loc și pentru a ne reaminti de propriul nostru botez. Că în momentul în care am fost botezați ar trebui să existe și o schimbare a inimii și să devenim creștini. Că atunci când suntem botezați îl alegem pe Cristos mai presus de toate lucrurile și de toți oameni. Că credem în preasfânta Treime și că avem vocația de a fi asemenea lui Cristos dar mai ales să acționăm asemenea lui Cristos. Amin  

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?