Duminica a 6-a a Paștelui (A) – 4

Fap 8,5-8.14-17

1Pt 3,15-18

In 14,15-21

Nu știu dacă ați apucat să vedeți filmul Câțiva oameni buni, dar acest film ne face să apreciem tot mai mult rolul unui avocat. Eu personal apreciez acest film și pentru lipsa unei scene rele care se întâmplă de obicei în majoritatea filmelor. Tom Cruise a jucat rolul unui avocat care a făcut tot ceea ce se poate pentru a se asigura că dreptatea e cea care e implementată și la oameni mici.

În Vechiul Testament, citim că Dumnezeu Tatăl a promis poporului său că va da o inimă nouă și un duh nou, înlăturând inima lor de piatră care interfera cu trăirea unei vieții sfinte (Ez 36,26). Dumnezeu a promis că va pune Duhul său cel Sfânt în poporul său pentru a-i face să îl urmeze pe el și să fie mai atenți în observarea poruncilor sale (Ier 31,33; Ez 36,27). În lecturile de astăzi, mai ales în pasajul evanghelic putem citi și putem vedea împlinirea promisiunii lui Dumnezeu.

În evanghelie Isus le spune discipolilor săi că el nu îi va părăsi și nu îi va lăsa orfani. El va cere Tatălui său să le trimită un avocat, un mângâietor. Cuvântul grecesc paracletos înseamnă avocat al apărării și mângâietor, un ajutor, un mediator sau mai bine zis cel care poate fi chemat în ajutor și asistență. Ambele semnificații descriu rolul Duhului Sfânt în viețile noastre, adică Duhul adevărului.

Însă, care să fie scopul trimiterii Duhului Sfânt în lume? Acum că Cristos e pe punctul de a pleca, aflăm din evanghelia lui Ioan 14,26 că Duhul Sfânt e trimis pentru a ne învăța totul, pentru a ne reaminti tot ceea ce a spus Isus apostolilor săi. În evanghelia lui Ioan, 15,26, ni se spune că Duhul Sfânt este trimis ca mărturie în numele lui Isus. El va conduce discipoli la adevărul în întregime (In 16,31), din moment ce acesta este rolul său de a face oameni să cuprindă adevărul lui Cristos în credință, iar Duhul însuși este numit adevăr (1In 5,6). Iar în evanghelia lui Ioan, 16,7-14, aflăm că scopul venirii Duhului Sfânt e acela de a demonstra lumii greșeala păcatului, dreptatea și judecata: despre păcat, fiindcă unii nu credeau în Isus; despre dreptate fiindcă Isus mergea la Tatăl iar apostoli aveau să nu îl mai vadă; și despre judecată fiindcă conducătorul acestei lumii fusese condamnat.

Un preot verbit pe nume Herman Mueller, într-una din cărțile sale de omilii, intitulată Vorbește Doamne, a spus că El este Duhul adevărului fiindcă el comunică adevărul și tot adevărul (In 16,13). Adevărul înseamnă plinătatea mântuirii. Pentru sfântul Ioan, cuvântul lui Dumnezeu este adevărul (In 17,17). Cuvântul, pe care Cristos la auzit de la Tatăl, este adevăr (In 8,45). Cristos este adevărul (In 14,6). Acesta este motivul pentru care el este cale, adevărul și viața.

Când vorbim despre Duhul Sfânt ca Duh al adevărului devenim conștienți de rolul său ca avocat. Ca Duh al adevărului, el îndrumă Biserica în tot adevărul. Când se spune că Duhul Sfânt locuiește în tine, și că el va fi în tine, înseamnă că el va fi atât cu biserica cât și în fiecare creștin. După cum el rămâne în Biserica care a fost instituită de Isus, tot la fel rămâne și în fiecare dintre noi, care suntem Temple ale Duhului Sfânt (1Cor 3,16). Iar asta fiindcă membri Bisericii sunt pietre vii care se lasă pe ei înșiși construiți într-o casă spirituală (1Pt 2,40). Isus este piatra unghiulară, aleasă și prețioasă, ca oricine crede în el să nu fie făcut de rușine (1Pt 2,6).

Cred că Duhul adevărului este ceea ce noi avem nevoie astăzi din moment ce există multe minciuni în viețile noastre. De exemplu, politica, conducători noștri politici care promit enorm de mult în timpul alegerilor, că vor face asta și asta și asta. Însă ei promit doar pentru ca acele promisiuni să fie încălcate mai târziu, doar pentru ca să aibă ce să nu ducă la îndeplinire. Nu sunt promisiuni adevărate.

Am dat zilele acestea de o povestioară interesantă despre un preot care a fost invitat la un moment dat să fie oaspete de onoare într-o parohie unde lucrase timp de mai mulți ani. A fost o reîntâlnire fericită. Pe când se aflau la masă, un politician în vârstă s-a ridicat și s-a introdus pe sine astfel, Frați și surori, oaspetele nostru de onoare din această seară nu are nevoie de nici o introducere.  După cum bine știți cu toți, el este fostul nostru părinte paroh. El este bine cunoscut de toți…lăsați-mă să vi-l prezint. A început să se bâlbâie iar memoria lui l-a abandonat de tot. Aplecându-se la cel de lângă el, i-a șoptit, Care e numele lui? Nu e nevoie de nevoie de nici o introducere, fiindcă ceea ce se întâmplase e faptul că el îi uitase până și numele.

De aceea, mereu va trebui să ne străduim să fim de partea „adevărului”  (In 18,37). Putem cunoaște Duhul însă lumea nu îl cunoaște. Îl putem recunoaște fiindcă el rămâne cu noi și trăiește în noi (In 14,1).

În domeniul publicității, mai ales de la televizor, vedem atât de multe promisiuni care au scopul de ai determina pe consumatori să cumpere acele produse iar ei să câștige profit din asta. Ba mai mult, chiar și în viețile noastre personale există atât de multe minciuni, există multe minciuni pe care le practicăm și le facem zi de zi.

Fără Duhul Sfânt suntem nimic, fiindcă el este garantul mântuirii noastre. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?