Duminica a 12-a de peste an (A) – 2

Ier 20,10-13

Rom 5,12-15

Mt 10,26-33

O poveste spune că la un moment dat un budist, un musulman și un creștin stăteau și discutau despre al cărui Dumnezeu este mai mare. Pentru a încheia disputa odată pentru totdeauna, au decis să sară de pe o clădire cu 20 de etaje pentru a vedea care Dumnezeu îl va salva pe fiecare. Primul a fost creștinul care a strigat Isuse Cristoase, ție îmi încredințez viața! și spre surprinderea celorlalți, purtat de vânt a aterizat în siguranță pe pământ. Apoi a venit rândul musulmanului, care a strigat Allah! a sărit și când aproape să ajungă jos a observat un geam deschis, s-a agățat de el și a fost salvat.

A sosit și rândul budist-ului. Care a strigat cu toată încrederea Budda! Și a sărit. Când trecea de etajul 6, 5 și 4, și nimic nu se întâmpla, aproape de pământ a început să strige, Isuse, Isuse, Isuse!

Conform unui mare nutriționist pe nume Sharon Faelten, într-una din cărțile ei intitulate I-a control asupra vieții tale acea frică e complet naturală.Sunt unii oameni cărora le este frică să meargă pe alei întunecate noaptea târziu, altora le este frică de vicii și droguri, altora de urși ucigași, sau de lilieci. Apoi, altora le este frică de parașutism sau de a sta sub copaci înalți pe timp de furtună. Sunt frici rezonabile și complet normale.

Această autoare a continuat să spună că o fobie, prin contrast, este irațională și ne-adecvată. Se trage din frica de a fi închis într-un loc sau circumstanțe care îi supără pe majoritatea oamenilor. Cea mai întâlnită fobie, tratată de terapiști, este agorafobia sau frica de a te aventura în spații deschise care includ frica de locurile publice, precum magazine, mall-uri, restaurante, teatre sau frica de mijloacele de transport mai ales când călătorești singur și frica de a sta departe de locurile sigure, persoane sau obiecte sigure.

Alte fobii des întâlnite sunt cele precum, frica de a vorbi, scrie sau mânca în public. Fobia de animale, precum frica de câini, pisici, păsări, insecte, păianjeni, șerpi. Frica de sânge, homofobia precum frica de procedurile medicale precum injecțiile și altele, frica de apă și multe, multe altele.

Dacă îți este frică, să știi că nu ești singurul fiindcă numai, de exemplu, în Statele Unite sunt 13 milioane de cazuri diferite de frici. Dacă aceste frici nu ar fi putut fi vindecate atunci oameni ar suferi de căderi nervoase, tensiuni, stres și rușine. Dacă o persoană se simte rușinoasă înseamnă că îi este frică de ceva, conform acestui autor.

Dacă există milioane de frici, atunci aș dori să împărtășesc în continuare cu voi cinci tipuri de frici, care cred că ne vor ajuta în relația noastre cu ceilalți, cu noi înșine dar mai ales cu Dumnezeu. Cele cinci tipuri de frici sunt următoarele:

Prima e frica de respingere. Iar asta fiindcă reputația celorlalți este cea distrusă și frântă. Dacă nu am face aceasta sau aceea, ei ar putea să ne respingă iar noi am deveni asemenea luminii reflectorului.

A doua e frica de a fi rănit din nou. Nu vrem să fim răniți iar. Am putea să ne rănim fiindcă suntem tratați superficial, ne-apreciați sau înțeleși greșit. Ar putea chiar să ne oblige să ne închidem pe noi înșine de orice implicare din cauza fricii de a fi răniți din nou. De acest lucru am avut parte și eu. Și vă spun că este extrem de dureros când ești înțeles greșit chiar dacă ceea ce faci este corect. Ceea ce am spus și făcut a fost înțeles greșit. Am ajuns până în acel punct în care a trebuit să devin indiferent. La început, această experiență ma deprimat enorm de mult. Însă am ajuns ă realizez într-un final că nici una din acestea nu ar trebui să îmi strice spiritul de a continua să fac bine. Inima mea ar trebui să fie foarte mare ca să pot permite acestor răni să nu mă mai oprească din a ajunge la oameni care ar putea fi mau rău decât mine, mai răniți. Isus a spus, Nu vă temeţi de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul! Temeţi-vă mai degrabă de cel care poate să piardă şi trupul, şi sufletul în Gheenă!

A treia este frica de anticipare a ceea ce s-ar putea întâmpla. Cea mai des întâlnită expresie a noastră în această privință este, Dar dacă… Voi face aceasta sau nu voi face asta, ce se va întâmpla cu mine? Persoana care își pune aceste tipuri de întrebări este o persoane extrem de fricoasă.

A patra este frica de a lua responsabilitate sau de a acționa. Dorim să fim binecuvântați de Dumnezeu și totuși ne este frică de porunci, de ceea ce ne-ar putea cere binecuvântările de la toți. Dorim să mergem și să ne împăcăm cu dușmani noștri dar ezităm să facem aceasta. Ne place atât de mult să comentăm și să evaluăm însă nu dorim să fim subiecți criticilor și evaluărilor. Pe scurt, ne place să bârfim dar să nu fim bârfiți.

A cincea este frica de a spune adevărul. Acesta e motivul pentru care s-au întâmplat atât de multe lucruri care au rămas nerezolvate. Fiindcă ne este frică să spunem adevărul. Suntem regi și regine ai negării.

Însă Isus a spus de trei ori nu vă temeți… El ne dă asigurarea că dacă suntem respinși, răniți sau ne este frică de ceea ce s-ar întâmpla sau de a lua responsabilitate sau de a fi gata să spunem adevărul, el ne va recunoaște înaintea Tatălui său din ceruri. Așa că, să ne bucurăm și să fim bucuroși dacă deja facem acestea. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}