Luni din săptămâna a 12-a de peste an – 2

Mt 7,1-5

O parodie a expresiei nu judeca sună cam așa nu judeca fiindcă nu ești judecător. Nu judeca pe nimeni fiindcă nu este o carte, după cum am spus și cu o altă ocazie nu judeca o carte după coperta ei.

A nu judeca este întotdeauna o problemă dificilă. Înseamnă oare că trebuie să fii cu buzele cusute în fața răului sau a fărădelegilor? O distincție trebuie făcută destul de clar între judecarea faptei unei persoane și judecarea persoanei însăși.

Judecarea faptei, care în majoritatea cazurilor este rea sau greșită, îi face pe ceilalți să realizeze consecințele sociale pe care acea persoana le-a făcut. Scopul este acela de a corecta. Până și Isus a menționat corectarea fraternă ca responsabilitate socială. Chiar și acum suntem atenți în a nu-i judeca pe ceilalți pentru a evita gafele.

Judecarea persoanei, care în majoritatea cazurilor generalizează o persoană ca fiind rea, este ceea ce ne invită textul evangheliei de astăzi să evităm. Fiecare persoana are o parte bună și o parte rea. Din păcate partea rea e cea care e de cele mai multe ori evidențiată. Se aseamănă cu aruncarea unei hârtii doar pentru o mică pată neagră. Ochiul uman are tendința de a vedea negativul înaintea pozitivului, răul înaintea binelui.

Pentru a evita să fim ipocriți, va trebuie să ținem mereu minte ceea ce a spus R. Stevenson, Există atât de mult bine în ce e mai rău din noi, și atât de mult rău în ce e mai bun din noi. Ce e mai rău pentru oricare dintre noi e de a vorbi de rău despre toți ceilalți.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?