Search
Close this search box.

Luni din săptămâna a 18-a de peste an – 3

Mt 14,22-36

Dacă vrei să dai o petrecere fără să cheltui prea mult pe mâncare tot ce trebuie să faci e să anunți o petrecere potluck. Asta înseamnă că fiecare participant își aduce propria mâncare pe care o împărtășească cu ceilalți. Într-o adunare potluck fiecare își aduce atâta mâncare cât poate consuma. Și surprinzător e faptul că, într-o astfel de petrecere tot rămâne o mulțime de resturi.

Exegeți biblici au tendința să creadă că înmulțirea pâinilor din textul evangheliei de astăzi nu a fost nimic altceva decât un astfel de eveniment numit potluck. Cu alte cuvinte, pâinea a continuat să se înmulțească în coșuri în timp ce ea era distribuită la miile de oameni adunați acolo. A fost doar un simplu miracol al oamenilor, care văzându-l pe Cristos binecuvântând cele cinci pâini și cei doi pești, au început a deschide și a împărtăși propriile provizii cu ceilalți. Multora nu le place această explicație a înmulțirii pâinilor, fiindcă ar diminua miracolul lui Isus. Eu personal, cred și găsesc o semnificație mai bună în această explicație potluck.

De ce? Din mai multe motive. Unu, oameni care au decis să meargă în acel loc singuratic, în care se aflau Isus și discipoli lui cu siguranță se pregătise cu multe provizii pentru călătoria lor. Când unii pleacă în pelerinaje în zone apropiate, rucsacurile lor sunt adesea doar pe jumătate pline cu provizii. Doi, nu era un lucru ne-obișnuit la Isus să se folosească de contribuția umană de fiecare dacă când săvârșea un miracol, iar în acest caz de cele cinci pâini și cei doi pești. Trei, În explicația potluck a avut loc un lucru și mai minunat decât potolirea foamei fizice, acela de schimbare a inimii unui număr impresionant de femei și bărbați, o schimbare a atitudinii față de cei din jur, o deschidere pentru primirea celui de lângă în inima ta. Oare nu a fost acesta un miracol mult mai mare? Patru, prezența lui Isus e cea care a făcut toată diferența. Când Isus este prezent spiritul de împărtășire, abundență, miracol, domnește.

Nu am dori și noi o viață de aventură alături de Isus? Tot ce trebuie să facem e să îl invităm în viața noastră.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?