Search
Close this search box.

Marţi din săptămâna a 33-a de peste an – 3

Lc 19,1-10

Zaheu, Vameșul

Din textul evangheliei de astăzi, adică din această întâmplare a lui Zaheu noi putem învăța trei lucruri care ne vor ajuta să fim mai fericiți, adică:

Primul e acela că trebuie să fim foarte atenți în a nu-i judeca pe ceilalți din cauza aspectului lor. Ni s-a spus astăzi că toți cei care îl însoțeau pe Isus au început să murmure când acesta a ales să fie oaspetele lui Zaheu. Nu le venea să creadă că Isus a ales să stea cu un păcătos, când de fapt existau atât de mulți așa ziși oameni „sfinți” în oraș. Un lucru e clar că în ochii oamenilor Zaheu era păcătos însă în ochii lui Isus el era o viață. Iar asta fiindcă el a reușit o convertire profundă urmată de hotărârea că își va da jumătate de avere și din bunurile sale celor săraci și că va plăti de patru ori mai mult dacă cineva a fost înșelat. Așa că să nu uităm niciodată că numai Dumnezeu cunoaște ceea ce e în mințile și inimile oamenilor pe care îi cunoaștem, de aceea și trebuie să fim foarte atenți în a nu judeca, bârfi sau critica pe vreo cineva deloc, iar dacă tot o facem, să avem grijă să nu fie una prea dură.

Al doilea e acela că asemenea lui Zaheu și noi trebuie să dorim să îl vedem pe Isus cum trece pe lângă noi. Zaheu a părăsit mulțimea și s-a cățărat într-un copac de sicomor pentru a-l putea vedea pe Isus mai bine. Așa că întrebarea e, în cazul nostru, care este copacul nostru în care ne putem urca pentru a-l vedea pe Isus? E ușor să îl vedem pe Isus dimineața când ne trezim și noaptea când ne punem la somn iar asta fiindcă acestea sunt singurele momente din zi în care nu suntem ocupați de preocupările noastre, munca și grijile. Însă trebuie să găsim un copac pentru a ne cățăra din când în când pentru ca să nu pierdem din priviri prezența lui Dumnezeu în momentele ordinare din viața noastră obișnuită de zi cu zi. Un simplu moment de rugăciune ne va ajuta să trecem peste sau sub momentele noastre atât de încărcate.

Al treilea e acela că trebuie să căutăm iertarea cu o adevărată durere sinceră și umilă. Cu toți știm că Zaheu a comis un număr destul de mare de greșeli. S-a îmbogățit din punct de vedere material enorm de mult prin a-și folosi funcția și poziția de putere în fraudarea oamenilor. Sunt sigur că lăcomia lui a fost cea care i-a tulburat conștiința atât de mult. Însă el l-a căutat pe Isus cu o adevărată durere sau părere de rău sinceră și umilă prin a se cățăra într-un copac de sicomor, ceea ce doar copii și sclavi făceau, în ciuda faptului că el era o persoană proeminentă sau altfel spus importantă, și totuși Isus tot la iertat. Noi toți care, suntem păcătoși, suntem iertați de Dumnezeu fiindcă admitem păcatele și fărădelegile noastre, că încercăm să ne corectăm pe noi înșine sau să evităm să repetăm aceleași greșeli, și că reparăm sau restituim sau refacem răul făcut de păcatul nostru după cum a făcut și Zaheu. Prin ceea ce i-a spus Zaheu lui Isus că Iată, Doamne, jumătate din ceea ce am o dau săracilor, el a admis și faptul că i-a înșelat pe ceilalți însă că face tot ce îi stă în putință ca să repare răul făcut.

În încheiere vă invit să reflectăm împreună asupra acestor cuvinte, ce provin de la un autor necunoscut, care spusese că sunt Zece reguli pentru un trai fericit, adică:

  1. Oferă ceva cuiva adică nu te atașa de nimic.
  2. Fă un gest de bunătate iar apoi uită-l.
  3. Petrece câteva minute cu cei în vârstă fiindcă experiența lor este o îndrumare neprețuită.
  4. Uită-te cu atenție la fața unui bebeluș și minunează-te.
  5. Râzi cât mai des fiindcă e un unguent bun pentru viață.
  6. Mulțumește; nici măcar de o mie de ori pe zi nu e de ajuns.
  7. Roagă-te sau îți vei pierde calea.
  8. Muncește, cu vigoare și dorință.
  9. Fă-ți planuri ca și cum ai trăi veșnic fiindcă chiar așa va fi.
  10. Trăiește ca și cum ai muri mâine fiindcă vei muri într-una din zilele de mâine. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?