5 ianuarie – 2

In 1,43-51

Chemarea lui Natanael

În autobiografia sa, Mahatma Gandhi a scris că în timpul zilelor sale de studenție citise cu seriozitate Evangheliile și chiar luase în considerare convertirea la creștinism. El credea că în învățăturile lui Isus putea găsi soluția la sistemul castelor ce dezbina și diviza India.

Așa că într-o zi de Duminică a decis să participe la o sfântă Liturghie de la o biserică din apropiere după care a vorbit cu preotul despre convertirea lui la creștinism. Când însă a intrat în sanctuar cel de la ușă a refuzat să îi ofere un scaun și i-a sugerat să se ducă și să se roage cu propriul său popor. Ghandi a părăsit biserica și nu s-a mai întors niciodată. Dacă creștini au diferențele de caste, atunci pot rămâne liniștit un Hindu. Prejudiciul acelui ușier nu doar că l-a trădat pe Cristos ci a și respins o persoane de la a se încrede în El ca Mântuitor.

În textul evangheliei de astăzi, am văzut cum Isus îl cheamă pe Filip, să fie cu el și să aibă parte de experiența lui Cristos. Filip însă nu poate ține asta pentru el, ci îi spune și lui Natanel despre Isus pentru ca și acesta să aibă parte de aceiași experiență a lui Isus. Însă Natanel e sceptic și îndoielnic, asupra faptului că Mesia poate veni din Nazaret. Poate fi ceva bun din Nazaret? l-am auzit spunând. El făcea referință la locul natal al lui Isus, Nazaret. Nazaretul era un sat vecin, un loc lipsit de importanță. Am mai tot spus și în alte ocazii, că nu trebuie să judecăm o carte după copertă. Ei bine, prejudecățile și prejudiciile adesea ne previn de la a vedea frumusețea, măreția și potențialul persoanei ce se află în fața noastră. Iar relatarea din textul evangheliei de astăzi ne arată o astfel de prejudecată, prejudiciu. Cealaltă e judecarea celorlalți în funcție de trecutul lor. Natanel a căzut într-o astfel de capcană când a rostit aceste cuvinte.

Probabil că și noi suntem asemenea lui Natanel. Îi respingem pe ceilalți sau ne distanțăm pe noi înșine de ei fiindcă ei provin din unele locuri sau funcții de care nu ne plac nouă sau găsim diferite defecte în ei. Însă Filip este diferit. În loc să se certe cu Natanel, el adoptă o strategie mai înțeleaptă prin a-l invita pe Natanel să vină și să vadă el însuși cine susține acest Isus că este. De fapt, cearta sau aceste discuții cu oameni rareori îi câștigă propriu zis la evanghelie însă o întâlnire cu Isus, prin a-i aduce la El, le poate transforma viața pentru totdeauna. Natanel a găsit în Isus mai mult decât ceea ce visase sau dorise în inima lui fiindcă Isus i-a spus un cuvânt despre cele mai profunde gânduri și dorințe ale inimii lui, fapt care l-a uimit enorm! Natanel era înfometat de cunoașterea lui Dumnezeu. El chiar dorea să îl cunoască pe Dumnezeu în mod personal. Dumnezeu a pus în inimile noastre o dorință profundă de a-l cunoaște pe cel care ne-a creat în iubire pentru iubire. Acesta este motivul pentru care sfântul Augustin de Hippona, care l-a găsit pe Dumnezeu abia după mulți ani de rătăcire în întuneric și îndoială, a exclamat cu bucurie, Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne. Şi neliniștit este sufletul meu până nu-și va afla odihna întru Tine. Natanel era exact la fel.

Isus dorește să ne reamintească astăzi, tuturor că indiferent de trecutul pe care îl avem, cu toți suntem bine primiți să îl urmăm. Este o adevărată consolare să știm că în momentul în care ne cheamă Domnul, nu ne cere astfel de calificări precum, certificate, diplome, statutul în viață, educația și altele ci doar voința noastră de a-l urma. Da, Dumnezeu nu îi cheamă doar pe cei care merită, ci mai ales pe cei care doresc. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}