25 martie – Buna-Vestire – 4

Is 7,10-14; 8,10c
Evr 10,4-10
Lc 1,26-38

Vestea nașterii lui Isus

Astăzi celebrăm sărbătoarea Bunei-Vestirii. Buna vestire constă în momentul în care arhanghelul Gabriel a vestit sfintei fecioare Maria că ea va fi mama lui Dumnezeu, lui Isus Cristos, cuvântul făcut trup prin puterea Duhului Sfânt. Această sărbătoare mai este numită, în vechile calendare, ca sărbătoarea întrupării. Nume care își are originea în timpul Conciliului din Efes, fiind menționat pentru prima dată în Sacramentarul papei Gelasiu, care a murit în anul 496.

Isus Cristos, fiul lui Dumnezeu, care s-a făcut om, nu a avut cum să ia natura noastră omenească fără cooperarea unei creaturi, el s-a mulțumit să fie născut dintr-o femeie, din cea care a fost anunțată încă din cartea Genezei. Prin alegerea ei, a celei care a fost ridicată la una dintre cele mai sublime dintre toate demnitățile, el s-a întors spre singura slujitoare care, datorită harului și virtuților ei, a fost, drintre toți ceilalți, cea mai sfântă și cea mai perfectă. Scopul era acela de a da lumii un mântuitor, o victimă de ispășire pentru păcătoși, un model de dreptate, un fiu acestei fecioare care a rămas o fecioară, și o nouă natură fiului lui Dumnezeu, natura omenească, capabilă de a suporta durerea și neliniștea pentru a putea satisface dreptatea lui Dumnezeu pentru nelegiuirile noastre.

Maria, o fiică a lui Dumnezeu și-am oferit fiat-ul ei (facă-se voia ta) prin care l-a zămislit pe Mântuitorul prin lucrarea Duhului Sfânt. Iar asta fiindcă în textul evangheliei de astăzi ea aude ceea ce îngerul a avut de spus, Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus. Acesta va fi mare: va fi numit Fiul Celui Preaînalt și Domnul Dumnezeu îi va da tronul lui David, tatăl său; și va domni peste casa lui Iacob pe veci, iar domnia lui nu va avea sfârșit” (Lc 1,31-33). Iar apoi i-a spus, Nu te teme, Marie, pentru că ai aflat har la Dumnezeu! (Lc 1,30). Însă Maria a avut nelămuriri în privința acestei vestiri când l-a întrebat pe înger, Cum va fi aceasta, din moment ce nu cunosc bărbat? (Lc 1,34). În acest sens ea ar fi putut refuza planul lui Dumnezeu de mântuire din moment ce ea nu era doar un instrument pasiv. Ea s-a tulburat la acest cuvânt și cugeta în sine (Lc 1,29).

Însă Maria este cu adevărat o ascultătoare a Cuvântului lui Dumnezeu. Maria imediat dă un răspuns cu credință și încredere. Ea este plină de har fiindcă ea s-a încrezut că ceea ce Dumnezeu i-a spus este adevărat și se și va împlini. Ea a răspuns Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău!” Și îngerul a plecat de la ea (Lc 1,38). Datorită fiat-ului ei dat invitației lui Dumnezeu, Maria a devenit un model de credință pentru toți credincioși.

Această sărbătoare este legată și de sărbătoarea Nașterii Domnului de pe 25 decembrie iar asta fiindcă ea este doar o vestire a faptului că prin cooperarea ei voită va avea loc Întruparea lui Dumnezeu. Însă această sărbătoare mai mereu are loc chiar în timpul Postului Mare care este un timp de comemorare a pătimirii, morții și învierii lui Isus. Prin urmare, după cum spusese și cineva că Buna-vestire atinge atât vestea cea bună că Dumnezeu a devenit unul ca noi ca și noi la rândul nostru să devenim ca Dumnezeu, dar și imensa veste că Dumnezeu, în persoana lui Isus, a plătit prețul pentru realizarea acestui scop final.

Asemenea Mariei, Dumnezeu, vine la noi toți, în mijlocul vieților noastre. El este prezent în bucuriile noastre, în suferințe, în durere dar și în familia, comunitatea și în propria noastră persoană. De exemplu, sfânta Maică Tereza de Calcutta  a vorbit la un moment dat la un moment de reculegere pentru preoți din Roma. Ea făcuse apel la grupul de preoți spunându-le că Dați-ni-l pe Isus, doar Isus și numai Isus.  Iar asta fiindcă Maria l-a adus pe Isus în lume, trup și sânge. Așa că întrebarea e, putem noi să îl aducem pe Isus altora în viața noastră de zi cu zi? Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}