Vineri din săptămâna a 7-a a Paștelui – 5

In 21,15-19

Isus și Petru

Richard A. Vurva din Merrillville, Indiana, Statele Unite a relatat o poveste conform căreia în fiecare an copii cei mai mici din Școala Luterană a Preasfintei Treimi, din Crown Point, Indiana, strică spectacolul de sfârșit de an școlar. În acest an ei au făcut mișcările obișnuite la părinți lor, trăgând-și și smulgându-i hainele de pe ei. Punctul culminant a fost în momentul în care 16 copii, nici unul neștiind să citească, cu mândrie au adus litere mari de un metru pe care scria Câinele te iubește! Când de fapt trebuia să scrie că Dumnezeu te iubește!

Am fost învățați cu toți că Dumnezeu este iubire (1In4,16). Iubirea sa este necondiționată, fără limite și veșnică. E începutul și sfârșitul, este însăși esența creștinismului. Se trage din însăși inima lui Dumnezeu și ne obligă să îi oferim completa fidelitate și însăși viețile noastre. Ce poate potoli o astfel de iubire? Indiferența, necredința, sau respingerea lui Dumnezeu și a cuvintelor sale.

Isus în textul evangheliei pe care îl vom auzi astăzi, îl va întreba pe Petru, Simon, fiul lui Ioan mă iubești? Isus îl întreabă de trei ori la rând dacă îl iubește, obținând de fiecare dată un răspuns afirmativ. Această triplă întrebare ar putea fi o referință la tripla trădare a lui Petru din timpul pătimirii. Cristos i-a dat lui Petru o șansă de a se revanșa pentru căderea lui precedentă. Cu alte cuvinte, Isus nu este descurajat de această trădare a lui Petru când vine vorba de construirea Bisericii sale pe el. Asta nu înseamnă că Isus ignoră trădarea lui Petru. De fapt, Isus îi dă o șansă lui Petru de a anula, de a-și șterge trădarea prin aceste trei întrebări ale iubirii și prin a-l face mult mai umil. Dumnezeu se folosește până și de păcatele și greșelile noastre vechi, din trecut pentru binele nostru, însă doar dacă ne căim cu adevărat. Domnul ne cheamă, până și în slăbiciunile și păcatele noastre, să îl iubim mai presus de orice.

Adrian van Kaam, un psiholog, în cartea sa intitulată Dinamica îndrumării spirituale proprii, a explicat cum funcționează toate acestea. Și spunea: Dumnezeu ne poate ajuta să facem tot ce putem din trecut, pentru ca nimic să nu fie irosit din viețile noastre. De-a lungul anilor, am adunat experiență, informații și înțelegere atât pentru noi înșine cât și pentru societatea seculară din jurul nostru. Dumnezeu a folosit această conștientizare crescândă pentru a conduce la acest punct de nemulțumire și la discernerea posibilităților vieții. Noi va trebui să ne arătăm recunoștința și încrederea în el nu prin a ne plânge de ceea ce a fost, irosind în același timp posibilitățile zilei de astăzi și de mâine. Nimeni nu poate schimba trecutul, însă cu toți putem schimba impactul trecutului asupra viitorului. Până și experiențele negative ne pot ajuta să prevenim viitoarele greșeli asemănătoare cu cele din trecut.

După ce Petru a răspuns la aceste trei întrebări, Isus îi spune, Paște mielușeii mei!(v.15), Paște oile mele! (v.16), Paște oile mele! (v.17). Cu alte cuvinte, Petru va trebui să fie alături de toate oile pentru toată viața. Un preot pe nume Domie Guzman explicase aceasta spunând că:

În primul rând Isus a spus Paște mielușeii mei!(v.15). Mielul este delicat și lipsit de apărare de aceea și trebuie hrănit și îngrijit asemenea unui copilaș. Cu alte cuvinte, asemenea lui Isus, noi trebuie să îi îndrumăm și stimulăm pe ceilalți în credința lor, ajutându-i să ajungă la maturitatea pe care Dumnezeu o dorește de la ei.

În al doilea rând, Isus a spus Paște oile mele! (v.16). Când un miel devine o oaie, ea începe să își procure singură mâncarea și tot ceea ce trebuie să facă e să aibă grijă de oaie pentru ca ea să nu se îndepărteze de grup. Cu alte cuvinte, prin urmarea lui Isus noi va trebui să avem grijă de ceilalți oameni. Iar prin această întrebare mă iubești? Dumnezeu ne presează să răspundem cu viața noastră de zi cu zi.

În al treilea rând, Isus a spus Paște oile mele! (v.17). Într-un final oaia îmbătrânește și slăbește de aceea și trebuie ținută sănătoasă pentru restul anilor care i-au mai rămas prin grija mâinilor iubitoare ale păstorului. Cu alte cuvinte, noi va trebui să îl urmăm necondiționat. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?