Search
Close this search box.

Vineri din săptămâna a 11-a de peste an – 2

Mt 6,19-23

Comoară în ceruri

Când tot navigam pe internet, am dat la un moment dat de următoarea reflexie despre bani pe care, în aceste timpuri, noi îi privim ca totul. Însă e important să ne amintim că bani nu sunt totul. Sunt multe lucruri pe care nu le putem avea cu bani. Acesta e un pasaj motivațional de la scriitoarea Arne Garborg care a reușit să pună cu adevărat punctul pe i. Și spunea:

Bani pot cumpăra mâncarea însă nu apetitul.

Bani pot cumpăra amuzamentul dar nu bucuria

Bani pot cumpăra însoțitori însă nu și adevărați prieteni

Bani pot cumpăra slujitori, dar nu fidelitatea.

Bani pot cumpăra timpul liber dar nu pacea.

Bani pot cumpăra o diplomă de facultate dar nu și educația.

Bani pot cumpăra asigurarea dar nu și siguranța.

Bani pot cumpăra glumele dar nu și râsul.

Bani pot cumpăra patul însă nu somnul.

Bani pot cumpăra o casă însă nu și locuința sau acasă.

Bani pot cumpăra o statuie dar nu și fericirea veșnică.

În textul pe care de astăzi, Isus face o distincție între comorile pământești și comorile din cer. El ne spune că comorile pământești nu durează, ci au un sfârșit, dispar din fața noastră, pot fi furate, sunt temporare și trecătoare. În timp ce comorile din cer nu doar că sunt comori veșnice ci sunt și cu mult peste cele pământești. Evanghelia ne mai spune că comorile cerești nu doar că sunt comori veșnice ci că sunt și cele mai mari comori. Sfântul apostol Paul în scrisoarea sa către Filipeni a spus, mai mult, de acum consider că toate sunt o pierdere în comparație cu superioritatea cunoașterii lui Cristos Isus Domnul meu…. Pe el vreau să-l cunosc și puterea învierii lui și să fiu făcut părtaș al pătimirilor sale devenind asemenea lui în moarte, doar voi ajunge cumva la învierea din morți (Fil 3,8-11). Comorile cerești sunt centrate pe Dumnezeu și nu pot fi alungate de către lucrurile acestei lumii.

Însă întrebarea este care sunt lucrurile noastre cerești? Comorile noastre pământești pot fi, multele noastre atașamente, confortul imediat, opinia pe care o au alți față de noi, realizările noastre personale, securitatea, mândria, lucrurile materiale și multe altele. Comorile noastre cerești sunt acele lucruri pe care le prețuim în inima noastră, lucrurile pe care Dumnezeu le-a făcut, revelat și ni le-a învățat. Sfântul apostol Paul în scrisoarea sa către Galateni menționase următoarea moștenire pentru care sunt unii deja în împărăția lui Dumnezeu și care deja au aceste comori, precum  iubirea, bucuria, pacea, răbdarea, bunătatea, generozitatea, credința, blândețea, controlul-de-sine (5,21-23). Prin urmare, dacă dorim o viață bună vom avea nevoie de aceste moșteniri fără de care nu vom avea cum să trăim.

Asta nu înseamnă că noi nu trebuie să căutăm să avem aceste comori cerești. Ci să folosim aceste comori cerești ca punct al nostru de pornire. Iar asta fiindcă chiar și dacă obținem toate aceste comori pământești vom observa că inimile noastre tot vor rămâne goale. Căutăm ceva mai mult, ceva care nu poate fi umplut cu aceste comori cerești. Va trebui să îl întâlnim pe Domnul în rugăciune, sacrament și slujirea celorlalți pentru a înlătura egocentrismul nostru. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?