24 august – Sf. Bartolomeu, ap. – 5

In 1,45-51

Un preot povestea la un moment dat că în cadrul uneia dintre sfintele Liturghii pe care le ținea zi de zi a văzut la un moment dat o femei în vârstă de 40 de ani îmbrăcată în negru și destul de abătută care nu mai fusese până atunci. După sfânta Liturghie i-a întrebat pe unul dintre oameni de acolo care era numele acelei femeii. La următoarea sfântă Liturghie și în cadrul acelei împărtășanii, femeia respectivă s-a pus iar la coadă pentru a primi Trupul lui Cristos. Însă înainte să il de-a, preotul a rostit numele ei și imediat după el i-a spus Trupul lui Cristos. Femeia a rămas surprinsă iar după sfânta Liturghie s-a dus la preot și l-a întrebat Mă cunoașteți părinte?  Iar din acea zi cei doi au devenit prieteni foarte buni.

În textul evangheliei pe care îl vom auzi astăzi vom vedea reacția pe care o are apostolul Bartolomeu, pe care îl comemorăm astăzi, în momentul în care Isus îi rostește numele. El a rămas surprins la ceea ce îi spusese Isus, făcând astfel profesiunea de credință față de Isus, Rabbi, tu ești Fiul lui Dumnezeu, tu ești regele lui Israel. Sfântul Bartolomeu a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Cristos. Numele de Bartolomeu împreună cu cel de Natanel, apare în toate listele cu cei doisprezece apostoli din Noul Testament, trei în evangheliile sinoptice (Mc 3,16-19; Mt 10,2-4; Lc 6,14-16) și una în Faptele apostolilor. Sfântul evanghelist Ioan nu a menționat numele de Bartolomeu când și-a scris evanghelia, ci a folosit numele Natanel. Bartolomeu a predicat evanghelia în India și Armenia, unde, conform tradiției, a fost jumulit de viu.

Bartolomeu a primit una dintre cele mai frumoase complimente de la Fiul lui Dumnezeu. Iată cu adevărat un israelit în care nu este viclenie! Cristos, care avea puterea de a citi inimile oamenilor, a văzut onestitatea și integritatea lui Bartolomeu. El era real și adevărat. Astfel apare întrebarea, noi cum suntem? Suntem noi transparenți înaintea lui Dumnezeu și a poporului său?

Sfântul Bartolomeu combina două atitudini care sunt ideale pentru o persoană care se află în căutarea adevărului. El era atât critic cât și deschis la minte. El a fost critic la reacția lui Filip, în momentul în care i-a spus că l-a găsit pe Mesia. Sfântul Bartolomeu spusese, Poate fi ceva bun din Nazaret? Prin urmare, putem spune că el era o persoană foarte sinceră, directă, care spunea tot ceea ce avea în minte. Însă era și deschis la minte când venise vorba de sugestia sfântului Filip de a veni și de a vedea. Onestitatea și o minte critică deschisă sunt cele mai bune atitudini pentru cineva aflat în căutarea adevărului.

Cineva spusese la un moment dat că în mediul relațiilor publice din ziua de astăzi și în crearea de imagine, e bine să ne amintim mereu că un creștin nu trebuie niciodată să își construiască o imagine falsă. Prin a fi cu adevărat el, prin a fi sincer și loial, el reflectă ceea ce ar trebui să fie un creștin. E atât de frumos să găsești o persoană care să fie simplă, să vorbească sincer și direct; cineva care să de-a dovadă de valoare. Onestitatea și integritatea la un creștin sunt semne care pot atrag mai mulți oameni la credință.

Dacă dorim să fim cu adevărat sinceri și onești atunci ar trebui să îl imităm pe sfântul Bartolomeu în disponibilitatea lui de a exprima ceea ce e cu adevărat în mintea și în inima sa. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?