Cateheză pentru copii – Duminica a 28-a de peste an (Renunțarerea)

Introducere

Bun venit tuturor la o nouă cateheză plină de activități, jocuri și lucruri noi de învățat. Fiecare dintre noi de cele mai multe ori, dacă nu chiar mereu ajungem să fim influențați de către societatea noastră atât de consumistă. O societate care mereu ne determină să consumăm. De exemplu, să mâncăm tot mai multe alimente și tot mai diverse, să ne schimbăm telefoanele, sau alte gadget-uri tot mai des și multe altele asemenea. O goană nesfârșită după altceva mai frumos și mai bun.

Însă Isus în textul evangheliei de Duminică (Duminica a 28-a de peste an (B) – 10 octombrie 2021) ne va cere să fim un mai critici față de această influență atât de nocivă și să fim precauți în relația noastră cu bunurile noastre materiale. Cu alte cuvinte, tema noastră de astăzi e cea a renunțării bunurilor pe care le avem, sau altfel spus a dărui.

Discuții

În continuare vă invit să vă gândiți la următoarele întrebări și să îmi răspundeți la ele:

Câte bunuri materiale aveți voi?

R: Cred că prea multe ca să le puteți număra acum!

Însă aveți lucruri de care nu mai aveți nevoie?

R: Toate răspunsurile sunt acceptabile!

Scurtă activitate

Am adus cu mine astăzi, câteva jucării de ale mele, plușuri și cărți, care din câte puțeți vedea sunt cam mici și depășite pentru vârsta mea.

Cu siguranță aveți și voi astfel de jocuri, păpuși, sau cărți care nu mai sunt potrivite pentru voi. De aceea întrebarea mea e:

Ce facem acum cu aceste lucruri?

Când vine momentul să renunțăm la aceste jucării, cât de ușor sau greu ne e să renunțăm la ele?

R: Toate răspunsurile sunt acceptabile!

Textul evangheliei

Dacă suntem sinceri cu noi și ne gândim bine ne vom da seama că e destul de dificil să renunțăm la aceste lucruri de care nu mai avem nevoie. În textul evangheliei de duminică vom vedea cum un om vin la Isus și îl întreabă ce trebuie să facă pentru a câștiga viața veșnică. Vă invit în continuare să ascultăm cu atenție acest text:

În timp ce Isus pleca la drum, un om a venit în fugă și, îngenunchind, l-a întrebat: „Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?” 18 Isus i-a zis: „De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun, decât numai Dumnezeu. 19 Cunoști poruncile: «Să nu ucizi! Să nu comiți adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înșeli! Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!»” 20 Atunci el i-a zis: „Învățătorule, toate acestea le-am păzit din tinerețea mea”. 21 Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit și i-a spus: „Un lucru îți lipsește: mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!” 22 Întristat de acest cuvânt, el a plecat abătut, pentru că avea multe bogății. 23 Atunci, privind în jur, Isus le-a spus discipolilor săi: „Cât de greu vor intra în împărăția lui Dumnezeu cei care au bogății!” 24 Discipolii se mirau de cuvintele lui. Dar Isus, luând din nou cuvântul, le-a zis: „Copii, cât de greu este să se intre în împărăția lui Dumnezeu! 25 Mai ușor este ca o cămilă să treacă prin urechea acului decât ca un bogat să intre în împărăția lui Dumnezeu”. 26 Iar ei erau peste măsură de uluiți și spuneau între ei: „Atunci, cine se poate mântui?” 27 Privindu-i, Isus le-a spus: „Pentru oameni este imposibil, nu însă pentru Dumnezeu, căci pentru Dumnezeu toate sunt posibile”.

Isus i-a oferit acestui om un răspuns format din două părți, care e prima parte a răspunsului lui Isus? Ce i-a spus inițial Isus?

R: Să păstreze poruncile lui Dumnezeu! – Cunoști poruncile: «Să nu ucizi! Să nu comiți adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Să nu înșeli! Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta!»” (v.19)

Dar care e cea de-a doua parte a răspunsului lui Isus?

R: Să de-a săracilor tot ceea ce avea iar apoi să vină și să îl urmeze pe Isus. – Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit și i-a spus: „Un lucru îți lipsește: mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!” (v.21).

Dar acel om ce a făcut apoi?

R: A plecat de acolo trist!

Însă de ce?

R: Fiindcă avea multe bunuri materiale și îi era enorm de dificil să renunțe la ele pentru a-l putea urma pe Isus.

Concluzie

Ceea ce dorește Isus să ne învețe astăzi e faptul că bani și bunurile sau toate lucrurile materiale pe care le avem pot deveni uneori mult mai importante decât a face voința lui Dumnezeu. Isus dorește ca noi să avem grijă cu atitudinea naostră față de bunurile materiale. Dacă aceste lucruri materiale ne stau în calea iubirii noastre față de Dumnezeu sau a iubirii față de cei din jurul nostru, atunci e mai bine să renunțăm la ele.

Rugăciune de încheiereRugăciunea de pace a sfântului Francisc

Doamne, fă din mine un instrument al păcii Tale.
Unde este ură, eu să aduc iubire,
Unde este vină, eu să aduc iertare,
Unde este dezbinare, eu să aduc unire,
Unde-i rătăcire, eu să aduc adevărul,
Unde-i îndoială, eu să aduc credință,
Unde-i disperare, eu să aduc speranță,
Unde-i întuneric, eu să aduc lumină,
Unde-i suferință, eu să aduc bucurie.

Doamne, ajută-mă ca mai curând eu să mângâi pe alții
decât să fiu mângâiat,
Ca eu să-i înțeleg pe alții decât să fiu înțeles,
Ca eu să iubesc pe alții decât să fiu iubit.
Căci atunci când mă uit pe mine însumi atunci mă regăsesc,
Când iert atunci găsesc iertare,
Când mor pentru mine, atunci viez pentru viața de veci.
Amin.

Ateliere și jocuri

  1. Atelier – Scurt joc de cuvinte

Vă rog să completați cum credeți de cuviință locurile goale din textul de pe foițele pe care vi le-am dat (adică următorul text):

Copii

Când îți e frig, eu îți voi da________________. Când îți e foame, eu îți voi da______________. Când ești trist, eu îți voi da_________________.

Să schimbăm puțin rolurile. Acum e rândul vostru să mă pune-ți pe mine să completez și eu aceste rânduri goale. Iar ca să le puteți afla cu toți la final vi le voi citi cu voce tare.

Eu

Când îți e frig, eu îți voi da haine groase, geacă, pantaloni, căciulă, papuci. Când îți e foame, eu îți voi da mâncare. Când ești trist, eu îți voi da o ureche care să te asculte și buze care să te înveselească.

Ce ați putut observa la această activitate și în urma a tot ceea ce am discutat astăzi?

Că noi putem răspunde unei persoane prin a-i oferi, timpul nostru, din lucrurile noastre materiale care lui îi sunt de folos mai mult decât ne este nouă, dar mai ales pe noi înșine ori de câte ori este nevoie.

Acum dacă vă uitați verso veți observa un alt text pe care de data asta aș dori să adresați aceste întrebări prietenilor voștri de aici din sală chiar acum:

Dacă mă chemi la joacă iar eu îți spun că am puțină treabă dar după ce o termin pot ieși, ce faci?

Dacă sunt trist, și plâng fiindcă nu reușesc să rezolv o temă pentru acasă iar tu vii și mă vezi așa, ce faci?

Dacă pe drumul spre biserică mă vezi tremurând de frig, ce faci?

Plus încă o întrebare de a voastră……….?

  1. Cutia faptelor bune (CootieCatcher)

 

  1. Imprimați și împăturiți Cutia faptelor bune. Adunați jucători și alegeți o persoană care să mânuiască Cutia Faptelor bune și încă unul care să joace.
  2. Rugați jucătorul să aleagă unul din cele patru imagini. Apoi începeți să închideți și să deschideți ghearele sub formă de plus la fiecare literă a cuvântului rostită.
  3. Când a terminat de rostit va trebui să își aleagă un număr din cele care se văd în interior, în poziția în care a rămas deschis la ultima literă Apoi cel care mânuiește deschide și închide de atâtea ori cât numărul ales.
  4. La final își mai alege un număr iar cel care mânuiește iar va trebui să deschidă și să închidă de atâtea ori de cât e numărul ales a doua oară.
  5. Unde rămâne deschis va mai alege și a treia oară un număr iar cel care mânuiește deschide colțul din interior iar jucătorul își alege unul din cele patru numere din interior (1-4).
  6. Jucătorul acceptă provocarea și devine cel care mânuiește pentru un alt jucător.
  7. Jocul continuă până când toți copii ajung să joace.

Tutorial (Cum se face și cum se joacă): da-ți click aici

 Mulțumesc pentru atenție și răbdare!

O seară frumoasă tuturor!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2020/06/header-final-2.jpg);background-size: initial;background-position: center top;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}