Search
Close this search box.

Luni din săptămâna 1 din Advent – 3

Mt 8,5-11

Slujitorul centurionului

În textul evangheliei de astăzi un centurion roman îi cere lui Isus să îi vindece servitorul. Răspunsul lui Cristos este unul destul de simplu dar și frumos: Voi veni și îl voi vindeca. Sunt sigur că aceste cuvinte ale lui Isus i-a surprins pe evrei fiindcă erau foarte rasiști și îi disprețuiau pe păgâni datorită faptului că aceștia nu erau poporul ales al lui Dumnezeu. Acești păgâni era numiți goyim sau popoare. Popoare în general reprezentau toate națiunile si oameni cu excepția evreilor. Erau străini de adorarea lui Dumnezeu, de rituri și de privilegiile lui Israel. În Noul Testament însă a fost folosit echivalentul grecesc care era folosit mai mult ca un termen de recunoștință sau de mulțumire.

În timpul lui Isus, aceste popoare erau comparate cu câini, cele mai josnice, insolente și mizerabile tipuri de animale. Legea lor era cea care nu permitea nici unui evreu să intre în casa unui păgân precum centurionul. Dacă un evreu intra într-o astfel de casă, devenea din punct de vedere ritual impur, necurat (In 18,28). Poate că acesta este motivul pentru care centurionul nu i-a permis ui Isus să intre în casa lui și nu din motive de ne ospitalitate. El era îngrijorat și pentru Isus. Dacă Isus avea să intre în casa sa, aceasta însemna că Isus ar fi fost pângărit. Așa că el a spus: spune numai un cuvânt şi va fi vindecat servitorul meu! (v.8) Iar Isus a acceptat dorința sa însă ne-a învățat faptul că noi avem numai un singur Tată, iar noi toți suntem frați și surorile lui iar noi toți suntem copii lui Dumnezeu. Isus a spus: Vor veni mulți de la răsărit și de la apus și vor sta la masă în împărăția cerurilor împreună cu Abraham, Isaac și Iacob.

Un lucru care m-a plăcut cu adevărat la ceea ce a făcut acest centurion roman a fost încrederea de care acesta a dat dovadă în Isus. Știți care e unul din acele lucruri pentru care suntem îngrijorați sau deranjați de atât de multe lucruri? Motivul e faptul că ne lipsește încrederea și credința în puterea, iubirea și providența lui Dumnezeu. Ne îngrijorăm prin diverse întrebări, precum: Oare îmi ascultă Dumnezeu rugăciunea? Oare îmi va împlini Dumnezeu rugăciunea? Priviți doar la centurion la cât de calm i-a cerut el lui Isus să îi vindece slujitorul, chiar dacă acesta făcea parte din popoare, doar pentru credința lui încrezătoare în El.

Mai concret, un articol intitulat Calitatea vieții, citat într-o revistă din primăvara lui 1998, intitulată Viața bărbaților menționase nouă sfaturi ale bărbaților care să ajute la fundamentarea încrederii în soția și copii lor:

  1. Fi o încurajare. Dacă nu ai nimic bun de zis, atunci poate că nu ai nimic de spus.
  2. Învață să ascuți și să înțelegi sentimentele din spatele cuvintelor.
  3. Dă dovadă de un adevărat interes în activitățile membrilor familiei tale.
  4. Fi un prieten de încredere al soției și copiilor tăi, la cei de care ești responsabil ca cap al familiei.
  5. Transmiteți clar scopurile și planurile care îi afectează pe membri familiei și ascultă-le sugestiile.
  6. Când ți se oferă îndrumări sau corecții copiilor tăi, arată-te vulnerabil față de ei și arată-le modul în care tu însuși ai depășit aceiași dificultate.
  7. Fi deschis emoțional.
  8. Fi consistent în disciplină.
  9. Fă complimente des și deschis soției tale.

În încheiere vă invit să nu uitați că dacă ne-am încrede în Isus atunci probleme noastre s-ar rezolva de la sine. Iar asta fiindcă însuși sfântul apostol Petru ne-a spus: Lăsaţi în grija lui toată neliniştea voastră, căci el se îngrijeşte de voi (1Pt 5,7). Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?