Joi din săptămâna a 2-a din Advent – 1

Mt 11,11-15

Mărturia lui Isus despre Ioan

În textul evangheliei de astăzi am văzut cum Isus îl laudă pe sfântul Ioan Botezătorul pe deplin. Și am auzit cum Isus a spus că el e cel mai mare dintre cei născuți din femeie, un tribut imens pe care Isus il aduce Botezătorului. Însă această laudă a lui este urmată de uimitoarea frază a lui Isus în care a spus, Însă cel mai mic din împărăția cerurilor este mai mare decât el (v.11). De ce oare? În momentul în care am citit un comentariu exegetic al unui mare exeget asupra acestui pasaj evanghelic, am văzut cum acesta a oferit una dintre cele mai bune explicații. Acest exeget ne-a spus că ceea ce lipsea la Ioan era faptul că acesta nu a reușit să vadă iubirea lui Isus față de noi, ce a fost revelată în mod deosebit pe cruce. Apoi a adăugat că completa profunzime a iubirii lui Dumnezeu a fost singurul lucru pe care Ioan avea să nu o experimenteze sau cunoască vreodată. În acest sens, putem spune că noi suntem mult mai norocoși decât Ioan fiindcă atât noi cât și creștini doar cu numele au avut parte de experiența crucii lui Isus și sunt capabili sau pot fi capabili să cunoască iubirea lui Dumnezeu mult mai profund. Acesta e cu adevărat un dar nemeritat al lui Dumnezeu pentru noi.

Însă, Isus nu spune că noi suntem mult mai buni decât sfântul Ioan Botezătorul. Da, poate că suntem mult mai binecuvântați decât el, iar asta ne va fi de mai puțin folos dacă noi nu vom începe să apreciem iubirea pe care Dumnezeu ne-o arată fiecăruia dintre noi. Una dintre cele mai mari ispite ale noastre e tocmai acest pericol de a ne obișnui și de a luat pe meritate binecuvântările și harurile primite de la El. Asemenea călătorilor prin lume care au fost pretutindeni și au văzut toate locurile, și noi suntem în pericolul de a lua pe meritate și de-a gata aceste binecuvântări primite și de a ne obișnui cu ele atât de mult încât să nu mai reprezinte nici un interes și entuziasm după cum au făcut la început. O dovadă a faptului că ne-am obișnuit cu binecuvântările primite este tocmai acest spirit de critică și de nemulțumire. În loc să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru ceea ce avem, începem să ne plângem pentru ceea ce am primit și să îi spunem că am fi dorit să primit altceva. De un lucru putem fi siguri că dacă Dumnezeu ne-ar da ceea ce îi cerem noi tot nu vom fi mulțumiți și tot ne vom plânge. Persoana care s-a obișnuit cu binecuvântările sale nu va putea să fie mulțumită niciodată.

Sfântul Ioan Botezătorul a avut un rol de jucat în planul lui Dumnezeu pentru mântuirea noastră, rol pe care el l-a dus la împlinire într-un mod cu adevărat eroic. El ne-a pregătit inimile pentru întâlnirea cu Isus și ne-a arătat modul în care trebuie să fie o relație cu Dumnezeu, model pe care el însuși la experimentat în întreaga sa viață. De exemplu: el ne-a chemat la o schimbare a inimii, o schimbare a stilului de viață, o schimbare de atitudine față de Dumnezeu și față de cei din jurul nostru.

Sfântul Ioan ne-a chemat și el să punem în acțiune ceea ce dăm mărturie prin cuvinte. Pentru el nu e de ajuns ca noi să mergem doar la spovadă pentru a ne mărturisi păcatele preotului, ci de a practica și unele devoțiuni și de a rosti și alte rugăciunii. El dorește ca noi să practicăm caritatea, să împărtășim mâncarea și hainele noastre, să fim sinceri, să fim drepți și incoruptibili. Asta e exact ceea ce și Isus a cerut mai apoi de la noi.

Și totuși, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la sfântul Ioan Botezătorul e tocmai umilința sa. Ioan, în momentul în care oameni au început să vină la el pentru a-i asculta învățăturile, putea foarte ușor să susțină că el e Mesia, însă nu a făcut-o. Ba chiar a spus că nu este vrednic să dezlege cureaua încălțămintei Sale. Că el doar pregătește calea pentru Isus. În momentul în care l-a văzut pe Mântuitorul, a îndreptat spre El prin a spune, Iată Mielul lui Dumnezeu și i-a lăsat pe discipoli lui să îl urmeze pe Isus. Unul dintre aceștia era chiar sfântul Andrei care a devenit unul dintre apostoli lui Isus.

În încheiere vă invit să reflectăm asupra următoarelor cuvinte ale lui Henri Frederic Amiel: Adevărata umilință este mulțumirea! Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}