Search
Close this search box.

Duminica a 2-a după Crăciun – 5

Sir 24,1-2.8-12
Ef 1,3-6.15-18
In 1,1-18

Cine ești?

Cine ești? Nu te-am întrebat care îți e numele ci Cine ești? Astăzi avem parte de o sărbătoare care ne oferă un răspuns la această întrebare prin scripturile de la această Sfântă Liturghie. Cu alte cuvinte, în acest timp al Crăciunului în care ne aflăm, lecturile de astăzi ne arată cum trebuie să înțelegem identitatea noastră, cine suntem noi, în lumina lui Isus.

Cine ești? Textul evangheliei de astăzi ne oferă o parte din răspuns. Și am auzit: Acesta era la început la Dumnezeu. 3 Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există. 4 În el era viața și viața era lumina oamenilor (In 1,2-4). Astfel, o parte a acestui răspuns e faptul că noi am fost creați de Isus. Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există (In 1,3). Noi am fost creați de Isus. Așa că gândiți-vă cât de prețioși sunteți pentru Isus.

O altă parte a răspunsului de la această întrebare îl aflăm din cea de-a doua lectură de astăzi, un fragment din scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni. Acest fragment începe astfel, binecuvântat este Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu orice binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos (Ef 1,3). Noi suntem cei care au fost binecuvântați de Dumnezeu Tatăl. Binecuvântările pe care le-am primit de la Dumnezeu Tatăl sunt binecuvântări spirituale. Iar noi am primit aceste binecuvântări în Cristos, cu alte cuvinte, ca rezultat al unirii noastre cu Cristos prin Botez. Scrisoarea apoi ne înșiruie o listă cu aceste binecuvântări. Prima dintre ele este: întrucât ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii, ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui! (Ef 1,4).

Acest text ne spune că încă dinainte de crearea lumii, Tatăl ne-a ales pentru a fi în unire cu Isus, pentru a fi trăi viața lui Isus în noi prin sacramente și prin rugăciune. Tatăl ne-a ales să fim sfinți și neprihăniți, cu alte cuvinte de a ne trăi viețile în modul în care Dumnezeu ne vede. Întrebarea cu care am început era Cine ești? Primim răspunsuri la această întrebare din a doua lectură de astăzi. Însă aceste răspunsuri sunt foarte diferite de răspunsurile pe care le primim din alte părți, foarte diferite de răspunsurile pe care le primim de la Televizor, sau de pe internet, și extrem de diferite de lucrurile dezgustătoare pe care uneori le auzim din gura oamenilor.

Cea de-a doua binecuvântare din lectura de astăzi este, În iubire, el ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos, după placul voinței sale (Ef 1,5). Astfel, încă dinainte de creație, Tatăl a decis să ne adopte pe toți ca fii și fiice ale sale datorită a ceea ce a făcut Isus pentru noi. Noi am fost făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, însă a fi adoptați ca fii și fiice ale lui Dumnezeu înseamnă mult mai mult de atât. Lectura ne spune că noi am fost adoptați ca fii și fiice ale lui Dumnezeu prin Isus, că noi am putut fi adoptați ca fii și fiice ale lui Dumnezeu doar datorită a ceea ce a făcut Isus pentru noi. Noi l-am primit pe Duhul Sfânt, pe Duhul lui Dumnezeu, datorită a ceea ce a făcut Isus pentru noi. Iar această primire a Duhului Sfânt e cea care ne face fii și fiice ale lui Dumnezeu. Textul evangheliei de astăzi ne spune, Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu (In 1,12).

Cu alte cuvinte, cei care îl acceptă pe Isus, primesc darului Duhului Sfânt și devin fii și fiice ale lui Dumnezeu. Și din nou amintesc întrebarea cu care am început, Cine ești? Continuăm să ne luăm răspunsul din cea de-a doua lectură de astăzi. Primim răspunsuri la această întrebare din a doua lectură de astăzi. Însă aceste răspunsuri sunt foarte diferite de răspunsurile pe care le primim din alte părți, foarte diferite de răspunsurile pe care le primim de la Televizor, sau de pe internet, și extrem de diferite de lucrurile dezgustătoare pe care uneori le auzim din gura oamenilor. Prin urmare, oare nu e mai bine să evităm toate acele lucruri de la televizor și din oricare altă parte care nu reflectă faptul că noi suntem fii și fiice ale lui Dumnezeu? De ce ai dori să privești la ceva ce nu reflectă cine ești tu cu adevărat?

După aceste prime două binecuvântări, scrisoarea enumeră și multe alte binecuvântări care nu au fost incluse în fragmentul de la această sfântă Liturghie, însă acest fragment se încheie totuși cu o rugăciune: Tatăl gloriei, să vă dea Duhul înțelepciunii și al descoperirii, ca să-l cunoașteți pe deplin, luminându-vă ochii inimii voastre, ca să cunoașteți care este speranța chemării sale, care este bogăția gloriei moștenirii sale între cei sfinți (Ef 1,17-18).

E o rugăciune în care putem vedea cu adevărat și percepe cine suntem noi cu adevărat. Dacă percepem cine suntem noi cu adevărat atunci vom putea vedea acea chemare pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi, dar și gloriile pe care le vor moșteni sfinți săi. Cu alte cuvinte, vom înțelege odată pentru totdeauna că planurile lui Dumnezeu pentru noi chiar nu sunt din această lume.

Cine ești? Evanghelia ne spune că am fost creați de Isus. Cea de-a doua lectură de spune că am fost binecuvântați cu toate binecuvântările spirituale ale cerului în Cristos. Iar prima binecuvântare ne dă un răspuns mai exact, că încă dinainte de crearea lumii, Dumnezeu ne-a ales să fim în unire cu Isus și să fim sfinți și neprihăniți, să trăim așa cum Dumnezeu ne vede.  Cea de-a binecuvântare ne-a spus că datorită a ceea ce a făcut Isus pentru tine, tu l-ai primit pe Duhului Sfânt, pe Duhului lui Dumnezeu, care te-a făcut fiu sau fiică a lui Dumnezeu. Așa că întrebarea e, Cine ești?

Să recităm rugăciunea din ce-a de-a doua lectură de astăzi ca ajutor în a descoperi răspunsul corect la această întrebare: Tatăl gloriei, să vă dea Duhul înțelepciunii și al descoperirii, ca să-l cunoașteți pe deplin, luminându-vă ochii inimii voastre, ca să cunoașteți care este speranța chemării sale, care este bogăția gloriei moștenirii sale între cei sfinți (Ef 1,17-18). Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?