Vineri din săptămâna a 10-a de peste an – 4

Mt 5,27-32

Învățături despre adulter și divorț

Pentru evreii din timpul lui Isus, ba chiar încă dinainte ca el să devină om, adulterul era luat cu adevărat în serios și primeai o pedeapsă foarte severă dacă erai găsit vinovat. Unele pedepse erau: turnarea metalului fierbinte pe gât, moartea prin sufocare și multe altele asemenea. Însă aceste pedepse au fost în mare parte destinate femeilor și mai puțin bărbaților.

Acesta e motivul pentru care Isus în textul evangheliei de astăzi este complet împotriva abolirii obiceiului ca bărbatul să poată divorța de soția lui prin simplu bilețel de informare. Ba chiar a ajuns și până în acel punct în care până și privitul cu poftă la o femeie face ca bărbatul să comită adulter cu ea. Prin urmare nu era doar o problemă a faptului că dacă comitem adulter încălcăm porunca a șasea a lui Dumnezeu ci chiar dacă cineva are o poftă pentru altcineva încalcă porunca a șasea.

Un lucru e clar că infidelitatea i se poate întâmpla oricui. Iar călugări și persoanele consacrate sau chiar preoți ca și mine nu suntem deloc scutiți de aceasta. De exemplu: S-a spus că în momentul în care Jimmy Carter candida pentru președinția Statelor Unite ale Americi, a intrat în belele pentru simplu fapt că a dat un interviu pentru vestita revistă de scandal Playboy. El a fost întrebat dacă a comis vreodată adulter. Carter a spus că da. Uimit de răspunsul pe care l-a dat, cel care îl intervieva i-a cerut o explicație. Carter a recunoscut că în inima sa el comise adulter prin faptul că a poftit o altă femeie decât soția lui. Că a avut astfel de gânduri plăcute. Adevărat e și faptul că nu a făcut nimic în privința lor însă el tot se considera ca fiind vinovat de adulter.

Acesta e și motivul pentru care cineva sugerase la un moment într-o revistă câteva ponturi asupra modului în care poți să îți protejezi propria căsătorie. Acesta spunea că pentru a-ți putea menține căsătoria și viața de căsătorie fericită va trebui să:

În primul rând, să fii protectiv în privința căsătoriei tale. Adică să eviți situațiile riscante precum prânzurile lungi cu un coleg de muncă sau rămasul la o bere la finalul zilei de muncă. Majoritatea oamenilor nu au niciodată în plan să fie infideli.

În al doilea rând, să fii pozitiv. Privește mereu la ceea ce e drept și bun în partenerul tău de viață și spune-i asta zi de zi. Oameni care au aventuri adesea caută apreciere și afirmare.

În al treilea rând să fii politicos. Mereu vorbește cu partenerul tău de viață cu respect. Fi atent la ceea ce vă spuneți unul altuia și cum o spuneți. Dați dovadă de curtoazie și de grijă în modul în care vă purtați unul cu celălalt.

În al patrulea rând, fi jucăuș, fă glume, sex, și fi vesel pentru a-ți menține viața de căsătorie cu adevărat fericită. Programează-ți timp pentru a vă juca unul cu celălalt și să ai ieșiri la o cină romantică în oraș cel puțin odată pe săptămână.

În încheiere vă invit ca toate cuplurile să își amintească mereu cele trei cuvinte care ar trebui să și le adreseze zi de zi unul altuia:

  1. Mulțumesc! Mai întâi să îi mulțumești lui Dumnezeu care a ales pe unul dintre un milion să fie cel mai bun și perfect pentru tine. Apoi, fiți recunoscători față de părinți voștri, rude și prieteni fiindcă ei sunt persoanele care te-au făcut să fii cine ești tu acum.
  2. Îmi pare rău! Aceste cuvinte sunt cele mai importante atunci când sunteți în conflicte. Atenție, nu doar am greșit, sau ai dreptate, ci să spune-ți efectiv Te-am rănit și îmi pare foarte rău.
  3. Te iubesc! Spune-ți asta și lui Dumnezeu, și nu doar partenerului dumneavoastră de viață. Spuneți-o părinților voștri care deja s-au sacrificat foarte mult pentru voi. Spune-ți aceste cuvinte unul altuia. Amin.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
WeCreativez WhatsApp Support
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
👋 Cu ce va pot ajuta?