Search
Close this search box.

Duminica a 12-a de peste an (C) – 2

Zah 12,10-11;13,1
Gal 3,26-29
Lc 9,18-24

Mărturisirea lui Petru: Prima prevestire a pătimirii

Poate că unii dintre noi au tot auzit alți oameni care mai spun că: Nu contează că e adventist, sau iehovist sau protestant sau altele asemenea, atâta timp cât crede și se închină unuia și aceluiași Dumnezeu cu noi, atunci e ok.

Eu personal nu sunt de acord cu această idee. Nu sunt de acord cu ideea că e ok, indiferent de secta sau biserica din care facem parte atâta timp cât ne închinăm unuia și aceluiași Dumnezeu. Pe ce ne bazăm ideea aceasta? Care e baza noastră? Ne bazăm această credință că toate religiile sunt aceleași, indiferent că suntem creștini, musulmani sau budiști? Dar dacă toate religiile sunt la fel, atunci nu ar mai trebui să îl predicăm pe Isus Cristos și mesajul său. Atunci nu ar mai trebui să îi corectăm pe ceilalți asupra învățăturilor lor greșite. Atunci nu ar mai trebui să proclamăm vestea cea bună a Împărăției lui Dumnezeu, dacă toate religiile sunt la fel. Isus Cristos nu ar mai fi fost nevoit să se nască, să învețe și să stabilească o religie particulară dacă toate religiile ar fi fost la fel.

În textul evangheliei de astăzi am putu vedea cum Isus, care pare că niciodată nu îi pasă de modul în care arată înaintea unui mulțimi sau a fariseilor sau a cărturarilor își întreabă discipoli asupra imaginii sale dinaintea lor. Isus îi întreabă Cine spune lumea că sunt eu? (v.18). După ce a primit toate tipurile de răspunsuri, Isus îi întreabă din nou: Însă cine spuneți voi că sunt eu? (v.20). Petru a răspuns: Tu ești Mesia lui Dumnezeu.

Poate că Isus a făcut aceasta știind că pentru oameni impresia contează enorm de mult. Se spune că prima impresie durează cel mai mult. Isus nu a făcut nimic greșit prin a face o impresie bună, sau acceptabilă, dacă ea e făcută doar pentru a aduce mai mulți oameni la Tatăl prin El. Un episcop pe nume Teodoro Bacani spusese la un moment dat: Nu e nimic greșit în a ne face mai plăcuți și în a aduna oameni din jurul nostru ca să ne placă….cu condiția ca aceasta să fie făcută pentru a-i conduce la Dumnezeu.

Imaginea este extrem de importantă pentru mulți dintre noi. Funcționari publici mereu și cu multă grijă afișează o imagine a lor de Domnul Curat sau de Domnul de încredere sau chiar de persoană bună, simpatică și altele asemenea, mai ales în timpul alegerilor. Nu îi deranjează deloc nici plata unui jurnalist care să îi facă mai multă publicitate. După cum s-a întâmplat și la noi de atât de multe ori în preajma alegerilor cu cei care reușesc să își facă multă publicitate au reușit să obțină și foarte multe voturi de la popor. Unii dintre ei angajează așa ziși directori de imagine care să îi ajute cu imaginea lor ce trebuie afișată pentru câștigarea voturilor. Marile personalități din cinematografie și industria tv au o importanță foarte mare pe imaginea lor. Toți sunt dispuși să cheltuie milioane de euro sau dolari doar pentru a-și păstra frumusețea sau fețe care i-au făcut cunoscuți și care cred ei că sunt indispensabile în munca lor.

Și lui Isus îi acordăm foarte multe tipuri de imagini care sunt adevărate și se potrivesc toate de minune. Adesea îl numim ca Mântuitorul nostru, Răscumpărătorul, Fiul lui Dumnezeu, Fiul Mariei, Fiul lui Iosif Tâmplarul, Fiul lui David, Cristos Regele, Inima preasfântă, Divina Milostivire, Stăpânul divin, Păstorul cel bun, un prieten, un frate, Alfa și Omega și multe, multe altele.

Însă ceea ce dorește și așteaptă Isus de la noi e ca noi e faptul că dacă noi credem în el și că în toate aceste imagini pe care le-am menționat despre Isus, atunci Isus dorește ca noi să ne negăm pe noi înșine, să ne luăm crucile de zi cu zi și să îl urmăm… (vv.23-24). Însă care sunt aceste cruci din viața noastră pe care trebuie să le purtăm zi de zi.

Am citi zilele acestea o poveste despre un soț care a venit acasă de la Biserică și a început să o caute prin casă pe soția lui. Când a văzut-o în bucătărie, imediat a venit pe la spatele ei, a luat-o în brațe și a început să o poarte prin jur. Soția plăcut surprinsă l-a întrebat imediat, De ce ai făcut asta? Soțul i-a răspuns că, M-am dus la spovadă și i-am spus preotului despre toate durerile și suferințele din viața mea. Iar preotul mi-a spus că trebuie să merg acasă și să învăț să îmi duc crucea cu răbdare , așa că am început să te car.

Un preot a spus că crucile vin în diferite forme, precum, dificultatea de a ne suporta copii la școală, răbdarea de a duce boala și durerile trupului,  angajamentul de a trăi pe deplin promisiunile de la căsătorie, abilitatea de a ierta greșelile celorlalți membri ai familiei, nevoia de a fi onest cu munca noastră, sinceritatea de a păstra viața religioasă, și multe altele asemenea.

În încheiere aș dori să împărtășesc cu voi o un articol intitulat Top 10 persoane cele mai dorite, asupra căruia vă și invit să reflectăm. Cred că dacă ne gândim asupra acestui articol vom descoperi una din crucile pe care le purtăm zi de zi. Cele 10 persoane cele mai dorite sunt:

Persoana care încearcă să fie un exemplu bun pentru toți copii în loc să vorbească despre exemplu.

Persoana care are o pasiune pentru a ajuta în schimbul unei pasiuni pentru a fi ajutat.

Persoana care este dispus să spună Îmi pare rău, Am greșit!

Persoana care privește speriat la ispită și spune Nu!

Persoana care pune treburile lui Dumnezeu mai presus de orice altceva.

Persoana care se aruncă pe sine total într-un proiect, apoi dă credit pentru succesul săi și celor care l-au ajutat.

Persoana care are un zâmbet pregăti și un mijloc de a-i ajuta pe ceilalți.

Persoana care își aduce copii la Biserică în loc să îi trimită.

Persoana care își vede propriile greșeli înainte de a le vedea pe ale celorlalți.

Persoana care își dă bani, timpul și harurile fără să aștepte să primească ceva în schimb. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?