Vineri din săptămâna a 16-a de peste an – 3

Mt 13,18-23

Explicarea parabolei semănătorului

Interpretarea parabolei semănătorului din textul evangheliei pe care îl vom auzi astăzi, este în general privită de către exegeți nu ca aparținând lui Isus ci ca o interpretare sau un tip de predică a primei comunității creștine, a Bisericii primare. Biserica a elaborat această parabolă ca parte a răspunsului lor dat Cuvântului lui Dumnezeu. Iar asta fiindcă ei erau conștienți de cât de fragil era angajamentul lor față de cuvânt. Din experiența lor proprie, cuvântul lui Dumnezeu, adesea cădea în soluri diferite, primea răspunsuri diferite, adică cei cu inima împărțită, cei entuziasmați superficial, cei frenetici și cei sinceri.

Prin urmare, astăzi vă invit să reflectăm asupra parabolei semănătorului, dar mai ales asupra celui de-al treilea tip de sol în care poate cădea sămânța, în solul cu spini, în cel dificil. Sămânța crește și înflorește, însă anxietatea lumii a eliminat și a reușit să țină deoparte atâta apă și lumină încât sămânța să nu poată aduce rod. Planta era în viață, însă nu a ajuns la maturitate. Acesta este al treilea tip de răspuns pe care îl pot da oameni, frenetici sau cei care sunt prea încărcați de poverile acestei lumii. Încă de la începutul creștinismului, Biserica a recunoscut în permanență nevoia de a avea un spirit de sărăcie. Sărăcia este una dintre cele trei sfaturi evanghelice, celelalte două fiind castitatea și ascultarea. De aceea e important să ne detașăm de bunuri, de bogății dacă dorim să înaintăm în viața noastră creștină.

Mai ales în ziua de astăzi, materialismul este o ispită omniprezentă în lume. Pe de o parte, o anumită reflecție dintr-o carte, spunea despre materialism, că atunci când o persoană iubește lucrurile pământești atât de mult încât să nu se mai poată înțelege cu ele, el se deschide pe sine însuși suferinței, atât celei fizice cât și celei mintale. Unii oameni, de exemplu, și-au asumat riscuri prostești pentru a-și putea ține bogățiile intacte. Ei au murit în riscul lor de a intra în casele arzând sau de a fi uciși din cauza încăpățânării de a rezista și de a ține piept hoților înarmați. Aparent ei au simțit că fără bunurile materiale viața nu ar mai valora absolut nimic.

Reflecția continuă să spună că alți, când au fost forțați să se despartă de averea lor, au fost aruncați în disperare agonizantă, chiar până în punctul suicidului.

În 1975, șase bărbați înarmați au intrat într-un depozit imens cu spații de depozitare din banca Londrei și au furat bunuri în valoare de 7 milioane de dolari. O doamnă, a cărei bijuterii fusese valorificat la 500 000 de mii de dolari a și început să țipe, Tot ceea ce aveam era aici. Întreaga mea viață era în acea cutie. Dacă stăm să ne gândim a fost un comentariu cu adevărat trist asupra valorii bunurilor materiale!

Acesta e și motivul pentru care un preot a spus în omilia sa că singura cale de a cuceri acest asalt asupra credinței noastre este acela de a lua atitudine și de a ne rezerva timp cu Dumnezeu. Va trebui să luăm decizii proactive de a insera momente pentru el în ziua mea. Rugăciunea, sacramentele, dar mai ales sfântă Liturghie și spovada, lectura spirituală și rozariul sunt exemple de moduri de a face aceasta.

Referitor la acest sfat evanghelic al sărăciei, Catehismul Bisericii Catolice, la numărul 2544 ne învață că: Isus le cere ucenicilor săi să-l prefere față de tot și de toți și le propune „să se lepede de tot ce au” (Lc 14, 33), de dragul lui și al Evangheliei. Cu puțin timp înainte de pătimirea lui, le-a dat-o ca exemplu pe văduva săracă din Ierusalim, care, din sărăcia ei, a dat tot ce avea pentru trai270. Porunca dezlipirii de bogății e obligatorie pentru a intra în Împărăția cerurilor.

De asemenea, în viața noastră extrem de ocupată și de haotică, acesta este poate cel mai mare pericol al nostru: cel al relației noastre cu Cristos și cu Biserica care devine un sector printre toate celelalte. Ceea ce va rezulta e faptul că creșterea noastră spirituală cu siguranță va fi înăbușită.

Așa că întrebările cu care aș dori să închei sunt: Ce aspect al anxietății lumești tinde să îmi înăbușe viața mea de har? Cum le pot elibera mai eficient și mai repede? Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04,

Adresa ta de email nu va fi publicată.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
WeCreativez WhatsApp Support
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
👋 Cu ce va pot ajuta?