Duminica a 26-a de peste an (C) – 2

Am 6,1a.4-7
1Tim 6,11-16
Lc 16,19-31

Se spune că a existat la un moment dat un călugăr care era destul de credincios. Într-o bună zi după ce a participat la sfânta Liturghie a găsit pe jos un portofel plin cu bani. Așa că s-a dus la parohul acelei comunități și i-a cerut niște sfaturi asupra a ceea ce să facă cu acei bani. Iar preotul i-a spus să îi restituie proprietarului.

Așa că s-a dus pe stradă și a început să strige ceva de genul Ai cui sunt bani aceștia? A făcut astfel de câteva ori însă nimeni nu răspundea. De fapt el nici măcar nu striga ci doar șoptea astfel încât doar el să audă ceea ce spunea.

S-a întors apoi la parohul acelui loc și i-a spus că a făcut ce i-a spus. Preotul i-a spus apoi, Bine atunci, împarte bani aceștia în patru părți și dăruiește fiecare parte săracilor, unei organizații care ajută săraci, alta unei congregații care se ocupă de cei săraci și alta ție însăți. Așa că călugărul nostru a împărțit toți acești bani în patru și ia distribuit după cum spusese preotul. Prima parte, după cum spusese părintele paroh i-a oprit pentru el însuși. A doua parte, se presupune că ar fi trebuit să îi dea celor săraci însă i-a venit o idee destul de trăsnită, ciudată, că și el era o persoană săracă. Așa că în loc să îi dăruiască i-a oprit și pe aceștia pentru el însuși.

A treia parte, se presupunea să îi dăruiască unei congregații catolice, dar în acel moment și-a amintit că mama lui face parte dintr-o astfel de congregație și că ea nu are cum să îi folosească așa că i-a oprit tot pentru el însuși. Iar ultima parte care ar fi trebuit să îi dea unei asociații care se ocupă de săraci, ia oprit și pe aceștia tot pentru el însuși, fiindcă își amintise că fratele lui este membru al unei astfel de asociații. Practic toți bani din acel portofel au rămas lui însuși.

Dragi frați și surori în Cristos, textul evangheliei de astăzi ne vorbește despre parabola bogatului și a lui Lazăr. Acest om bogat nu avea nici o piedică în a primi un certificat de cetățean de caracter sau de o conduită morală bună de la poliție sau de a primi unul precum că are un caracter moral excepțional. El putea obține cu ușurință de la cei din jurul lui titlul de un om bun, onorabil și demn de respect. Avea un registru curat, am putea spune, și putea primi chiar și premiul de cel mai fidel și corect cetățean cu frică de Dumnezeu.

El își ducea și trăia viața în lux. Petrecea zi de zi, invitându-și totodată și prieteni în timp ce nu îi păsa de Lazăr, cerșetorul care nu mai mâncase de mult, nici măcar ceea ce cădea de la masa lui, și pe deasupra nici măcar nu se obosise să îl invite măcar pe Lazăr la masa cu el.

Însă în momentul în care au murit amândoi, Lazăr s-a dus în ceruri nu pentru faptul că a fost sărac ori pentru faptul că lui Dumnezeu îi plăcea sărăcia ca bilet sau mod de intrare în cer, ba chiar deloc. Însă bogatul s-a dus în iad. De ce oare? Care a fost păcatul său?

Isus nu dorește să ne învețe astăzi că deținerea de bogății este un lucru sau ceva rău și că va trebui să scăpăm repede de ele. Iar asta fiindcă Dumnezeu a creat aceste bogății, prin urmare e ceva bun. Însă va trebui să avem grijă asupra faptului că dacă Dumnezeu ne-a dat aceste bogății nu înseamnă că Dumnezeu ne-a binecuvântat. Ci mai degrabă, Dumnezeu este extrem de milostiv cu noi, precum este și cu mine și cu tine cu toți. El a încredințat tuturor celor care dețin bogății sarcina și datoria de a ridica pe cât e cu putință situația precară a săracilor din jurul lor.

Însă care este păcatul omului bogat? Și am putut vedea că acesta nu poruncise ca Lazăr să fie mutat de la poarta casei lui. Nu a obiectat deloc ca acesta să nu primească resturile ce cădeau de la masa lui. El nu l-a alungat. Nu a fost crud cu el, ba din contră a fost extrem de manierat. Păcatul omului bogat a fost acela că el nu l-a observat pe Lazăr, care reprezenta de fapt viața, săraci, bolnavi, cei mai puțini norocoși care mereu sunt în jurul nostru. El nu a făcut nimic greșit însă el nu a făcut nimic, și conform învățăturilor bisericii tocmai acesta este păcatul său, cel al omisiunii, adică acela de a nu face nimic sau de a nu face ceea ce ar trebui să facem.

Omul bogat a omis și a eșuat în a face bine ceea ce trebuia să facă cu aproapele său care se afla în nevoie. Asemenea lui și noi, adesea scuzăm cu ușurință păcatul omisiunii prin a susține că nu facem nimic greșit. Însă tocmai aceasta e problema, că nu facem nimic.

În ziua de astăzi întâlnim atât de mulți Lazări, avem în jurul nostru extrem de mulți Lazări, chiar milioane, motiv și pentru care suntem provocați să împărtășim cu ei, să îi ajutăm cu tot ceea ce putem și avem. La un moment dat, prin ani 1990, în Statele Unite ale Americii a fost publicat o statistică conform căruia avem 37 de miliarde de dolari în mâncare, în întreaga lume. Și că sunt aproape 7 miliarde de oameni pe pământ. Concluzia? Avem enorm de multă mâncare. Aruncăm enorm de multă mâncare. Însă tot această statistică a spus că o treime din populația planetei este fără adăpost și fără mâncare, 500 de milioane sunt malnutriți, 14 000 mor zilnic fiindcă nu au mâncat deloc. De ce, de ce se întâmplă toate acestea? Este oare voința lui Dumnezeu?

Păcatul omului bogat ar putea fi la fel de bine și păcatul nostru dacă alegem în continuare să nu mișcăm un deget în ajutorarea tuturor acestor Lazări din jurul nostru. Uneori poate că devenim prea legați de ceea ce avem sau că avem o amnezie temporară când vine vorba de interesele personale. Însă uităm că va trebui să îi ajutăm nu doar pe cei care se află în nevoie de ajutor material ci și pe cei care se află în nevoie de ajutor spiritual. După cum spusese și sfânta Maică Tereza de Calcuta, Ei nu au mâncare însă au iubire…ei sunt fără adăpost nu fiindcă nu au case ci fiindcă sunt respinși.

În încheiere vă invit să reflectăm supra unor cuvinte pe care le-am găsit într-un cântec intitulat Vindecă Lumea: Vindecă lumea și fă-o un loc mai bun, pentru tine, pentru mine și pentru întreaga omenire. Sunt oameni care mor. Dacă îți pasă măcar puțin de ei, atunci fă lumea un loc mai bun pentru tine și pentru mine. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}