Sâmbătă din săptămâna a 31-a de peste an – 1

Lc 16,9-15

Explicarea parabolei

O publicație britanică a oferit la un moment dat un premiu pentru cea mai bună definiție a prieteniei. Printre miile de răspunsuri primite s-au aflat și următoarele:

  1. Cel care înmulțește bucuria, risipește tristețea și a cărui onestitate e inviolabilă.
  2. Cel care înțelege tăcerea noastră.
  3. Un volum de simpatie unită în haină.
  4. Un ceas care bate adevărul mereu și care niciodată nu se întoarce înapoi.
  5. Un prieten este cel care vine atunci când întreaga lume a plecat.

Cea din urmă a și fost definiția câștigătoare.

Textul evangheliei de astăzi ne prezintă continuarea parabolei din evanghelia de ieri în care Isus l-a lăudat pe administratorul necinstit, nu pentru necinstea lui ci pentru că a dat dovadă de înțelepciune și inteligență. El a fost atât de inteligent pentru că a făcut pași efectivi pentru a-și garanta viitorul la locul de muncă prin a se folosi de averea stăpânului. Acesta este motivul pentru care în textul evangheliei de astăzi Isus îi îndeamnă pe discipoli săi și pe noi să călcăm pe urmele acestui administrator necinstit care s-a folosit de bani în mod generos pentru a-și face prieteni pentru el însuși. Și noi va trebui să ne folosim averea pentru viața veșnică.

A fi generos, în mintea evanghelistului Luca, înseamnă a te face prieten cu cei săraci și nevoiași prin folosirea bogăției noastre. Ei devin prieteni noștri fiindcă noi dăm dovadă de milostivire și generozitate față de ei în momentele lor de nevoie, după cum Dumnezeu este milostiv cu noi în momentele noastre de nevoie a iertării sale și a ajutorului său. Acești oameni vor sta alături de noi când ne vom afla în fața judecății lui Dumnezeu fiindcă noi am investit bogăția noastră în ei. După cum putem citi și în evanghelia lui Matei că Tot ce ați făcut unuia dintre frații mei cei mai mici, mie mi-ați făcut (Mt 25,40). Cu alte cuvinte, va trebui să fim generoși cu acele persoane aflate în nevoie.

Însă Isus ne-a avertizat că nu e bine să fim necinstiți, nedrepți și nedemni de încredere. El ne reamintește și că e bine să facem bani însă nu e bine să facem bani murdari sau bani proveniți din înșelătorie, necinste, violență sau fraudă. Mesajul lui Isus din evanghelia de astăzi ne spune destul de clar, că totul ține de a fi onest, de a fi bun, de a fi demn de încrede și de a fi una cu frați și surorile noastre. Ceea ce contează cel mai mult în viață este acest a fi una cu ceilalți și nu a fi singur.

Isus ne mai amintește și că trebuie să ne facem prieteni cu bunurile materiale, de aceea trebuie să ne și amintim codul fundamental al prieteniei adică să nu abuzezi niciodată de un prieten. Dacă prietenul nostru e bogat atunci nu trebuie să abuzăm de el. O demonstrație practică a abuzului averii cuiva stă în faptul că ea este o practică coruptă a dobândirii în detrimentul celorlalți. În acest caz, noi nu mai suntem prieteni ci suntem hoți. A abuza de bogăție este și o păstrare, depozitare prea multă, indiferent de cât de legitim ar fi, când ceilalți nu au nici măcar minimum față de ceea ce avem noi, indiferent de cum le-au obținut. Să ne amintim din nou faptul că ceea ce avem noi este o binecuvântare și ea ne-a fost oferită în spiritul slujirii, și că noi trebuie să o folosim nu pentru noi ci și pentru ceilalți. Bogatul Isus ne-a spus, faceți prieteni pentru voi înșivă  și că bogățiile sunt o binecuvântare doar pentru cei care sunt o binecuvântare pentru ceilalți.

Așa că întrebarea cu care aș dori să închei este, cunoaștem noi bucuria și libertatea generozității și a libertății oferirii celorlalți a ceea ce Dumnezeu ne-a oferit atât de mult nouă? Amin

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU
Abonează-te
Abonează-te pentru a fi primul care citește noile articole publicate.
LA ZIARUL NOSTRU
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
Susține proiectele Pax Vobis
Doneaza Acum
Contribuția voastră ne va ajuta să continuăm aceste proiecte atât de frumoase!
WeCreativez WhatsApp Support
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!