Duminica a 11-a de peste an (A) – 1

Ex 19,2-6a

Rom 5,6-11

Mt 9,36-10,8

Sincer sa fiu, sunt momente în care e destul de greu să pregătești o predică. iar asta fiindcă ideile vin continuu sau de loc în minte. După cum se întâmplase, săptămâna trecută, nu reușeam să găsesc o idee pentru predică până am ajuns să citesc ultima propoziție din textul evangheliei de astăzi. Unde l-am auzit pe Isus spunând, În dar ați primit, în dar să dați!

Când am citi și reflectat asupra acestei propoziții, mi-am amintit de faptul că fiecare dintre noi a primit atât de multe binecuvântări de la Dumnezeu și totuși, noi tot le luăm de-a gata. Însă de ce a ales Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți? Nu am un răspuns direct la această întrebare. Însă, în cazul meu de exemplu, nu am atât de mulți bani precum mari bogați ai țării. Nu arăt atât de bine precum marele vedete. Însă am avut mereu tot ceea ce am avut nevoie. Niciodată nu am fost înfometat sau însetat cu adevărat. Mereu am avut la dispoziție alimente sau lichide. Niciodată nu mi-a fost prea cald sau prea frig. Însă de ce au venit aceste binecuvântări la mine? De ce primim majoritatea dintre noi toate aceste binecuvântări? Răspunsul e simplu, fără vrun efort din partea noastră, Dumnezeu ne-a binecuvântat pe toți.

Pe lângă toate aceste lucruri materiale, a fi creștin, de fapt, presupune o viață de primire și oferire continuă lui Dumnezeu. Însă, trist e faptul că cel mai adesea acordăm mai multă atenție primiri decât oferirii. Ca și creștini și copii ai lui Dumnezeu noi am primit darul credinței, cuvântul lui Dumnezeu, iertarea, sacramentele, noua viață în Duhul și multe altele. Noi vom reuși să completăm toate aceste binecuvântări și haruri de la Dumnezeu abia atunci când vom merge și vom împărtăși toate acestea cu cei care încă nu le au. Ce cere Dumnezeu de la noi? El face doar o cerere simplă, În dar aţi primit, în dar să daţi!

Prin urmare, fiecare dintre noi ar trebui să ia în considerare ceea ce putem da înapoi lui Dumnezeu și celorlalți sau prin oferirea timpului înapoi lui Dumnezeu. Primul dintre ele e evanghelizarea milostivă. Conform unui mare autor, într-una din cărțile sale intitulată Momente de prospețime asta înseamnă o slujire a oamenilor în nevoile lor. A nu te îngrijora de creșterea numerică, sau adăugarea convertirilor sau altele. Evanghelizarea înseamnă împărtășirea iubirii lui Dumnezeu în forme concrete în rândul poporului lui Dumnezeu.

Asemenea acelei legende frumoase a sfântului Francisc, care într-o zi își informase frați că plănuiește să meargă în satul alăturat pentru a predica. El a invitat un novice să îl însoțească. Pe drum, a trecut pe lângă un om rănit iar Francisc s-a oprit imediat, a văzut nevoile sărmanului om și i-a oferit îngrijire medicală. Apoi, s-au ridicat și au continuat însă la scurt timp au trecut pe lângă un om fără adăpost care aproape murea de foame. Și din nou, Francisc s-a oprit din călătoria lui și l-a slujit pe acel înfometat și om fără adăpost. Așa sa întâmplat întreaga zi: oameni în nevoii peste tot, iar Francisc cu iubire i-a îngrijit pe toți pe cât de bine a putut, până când soarele dădea să apună. I-a spus atunci novicelui lui prieten, că era momentul ca ei să se întoarcă la mănăstire pentru rugăciunile de seară. Însă tânărul i-a spus, Părinte, ai spus că mergem în sat să predicăm oamenilor. Francisc a zâmbit. După care i-a spus, Prietene, tocmai asta am și făcut întreaga zi.

Al doilea e evanghelizarea relațiilor. Există o poveste care spune că trei bărbați stăteau la un moment dat pe o insulă din cauza naufragiului vasului lor. Dintr-o dată le-a apărut un duh magic și le-a spus, Ce v-ați dori să aveți? Vă voi împlini orice dorință.

Primul bărbat i-a spus, Îmi e dor de familia mea, în casa mea. Îmi doresc să fiu acum cu ei. Puff și a dispărut. Al doilea bărbat i-a spus, Îmi e dor de biroul din firma mea. Îmi doresc să fiu înapoi la biroul meu. Îmi doresc să fiu la muncă acum. Puff și a dispărut și el. Al treilea bărbat a spus, Mă simt singur, Sunt singur. Îmi doresc ca cei doi prieteni să fie aici cu mine. Puff…și cei doi au fost aduși înapoi.

E bine să ne căutăm prieteni în alte locuri însă ceea ce nu știm e că chiar lângă noi există oameni care doresc atât de mult să fie prieteni noștri. Chiar aici în această curte. Sunt oameni chiar aici care nu fac parte dintr-o comunitate familială, care nu și-au pus încă viețile în mâinile lui Cristos, și care așteaptă să fie întrebați. Nu trebuie să căutăm în alte locuri în alte zone. Tot ceea ce trebuie să facem e să privim la oameni de lângă noi.

Al treilea, asemenea celor doisprezece apostoli pe care i-a ales Isus și le-a dat datoria de a continua opera pe care el o începuse aici pe pământ. El le-a dat sarcina de a merge și de a vindeca bolnavi, de a învia morții, de a curăța leproși și de a alunga diavoli. Și noi suntem trimiși să facem la fel. E de datoria și responsabilitatea noastră să vindecăm bolnavi, să înviem morții, să curățăm leproși și să alungăm diavoli. Putem accepta această chemare și această responsabilitate în timpul botezului nostru. Însă cum putem vindeca bolnavi, învia morții, curăța leproși, și alunga diavoli? În răspunsul la această întrebare mă voi folosi de reflecția pe care un autor anume o făcuse la aceasta. El a început prin a pune o întrebare precum:

Putem vindeca bolnavi? Da, putem vindeca bolnavi prin a fi asistenți medicali pentru ei, prin asistarea celor aflați în nevoie, prin a face o programare la un medic, prin a-i duce la cabinetul medicului, prin administrarea îngrijirii unui membru al familiei noastre acasă care este bolnav, prin a consola pe cineva care este depresiv si multe altele.

Cum putem învia morți? Literalmente nu avem cum, e imposibil însă unii oameni sunt morți în credința lor. Putem să îi înviem pe ei prin a le oferi asistență spirituală, cuiva care s-a îndepărtat de credință poate din cauza unei simple ne-înțelegeri. Putem fi instrumente ale speranței celor a căror întoarcere la Dumnezeu este fără speranță. Uneori e simplu, precum răspunderea la o simplă întrebare de credință, oferind informații ce vor ajuta și vindeca acea persoană de boala ei spirituală și multe altele asemenea.

Putem vindeca leproși? Cine sunt leproși în viețile noastre? Ar putea fi colegi de muncă, vecinul care ne cicălește copii mereu sau ne critică mereu sau un membru al familiei noastre. Ce putem face? Cea mai bună cale prin care putem să avem de-a face cu ei e prin ai ajuta în proiectele lor, prin a le trimite o felicitare, sau prin ai surprinde într-un asemenea mod în care ei să se întrebe de ce această persoană e atât de bună cu mine.

Putem alunga diavoli? Conform acestui autor, Da, putem iar uneori acești demoni sunt în noi și sunt totul din noi. Demoni ar putea fi sentimentele ce ne fac mereu să vedem partea negativă a vieții, sentimentele ce ne fac să cădem în diverse stări de depresie. Ce putem face? Putem căuta ajutor de specialitate, putem oferi un sfat prietenilor și familiei, ne putem baza pe darul credinței în ajutorarea celor care întâmpină astfel de momente dificile. De cele mai multe ori rugăciunea este cea mai bună cale prin care putem scăpa de acești demoni. Prin rugăciune, putem căuta mijlocirea sfântului nostru patron sau să chemăm ajutorul preasfintei noastre mame Maria, ca ea să mijlocească la Fiul ei, ca el să ne ajute să depășim starea noastră de gânduri negative.

Domnul nostru Isus Cristos ne invită să fim lucrători care să adune recolta și să proclame, Împărăția lui Dumnezeu este aproape. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?