28 octombrie – Ss. Simon și Iuda, ap

joi, 28 octombrie 2021

SS. SIMON şi IUDA, ap.

Culoare:   roșu
Psaltire
:   P

Liturghie proprie, Gloria,
prefaţă pentru apostoli

Ef 2,19-22
Ps 18
Lc 6,12-19

Ant. la intrare             

Aceştia sunt oameni sfinţi, pe care i-a ales Domnul cu iubire fără întoarcere şi le-a dat mărire veşnică.

Rugăciunea Zilei

Dumnezeule, care, prin sfinţii apostoli, ne-ai adus la cunoaşterea numelui tău, dă-i creştere Bisericii tale, prin mijlocirea sfinţilor Simon şi Iuda, sporind necontenit numărul celor care cred în tine. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

LECTURA I

Sunteţi zidiţi pe temelia apostolilor.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 2,19-22
Fraţilor, voi nu mai sunteţi străini şi nici oaspeţi, ci sunteţi concetăţeni ai sfinţilor şi oameni de casă ai lui Dumnezeu, 20 zidiţi pe temelia apostolilor şi a profeţilor, piatra unghiulară fiind Cristos Isus. 21 În el, toată construcţia, ca un ansamblu armonios, se înalţă ca un templu sfânt în Domnul, 22 în care şi voi sunteţi zidiţi, ca să deveniţi o locuinţă a lui Dumnezeu prin Duhul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 18(19),2-3.4-5 (R.: cf. 5)
R.: În lumea întreagă răsună vestea mântuirii.

2 Cerurile vorbesc despre slava lui Dumnezeu
şi firmamentul vesteşte lucrarea mâinilor sale.
3 Ziua încredinţează zilei mesajul,
iar noaptea transmite nopţii cunoaşterea. R.

4 Nu e vorbire, nu sunt cuvinte
ale căror glasuri să se poată auzi,
5 şi totuşi vocea lor străbate tot pământul,
vestea lor ajunge la marginile lumii. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE            

(Aleluia) Pe tine, Dumnezeule, te lăudăm, pe tine, Doamne, te mărturisim; pe tine, Doamne, te măreşte corul preaslăvit al apostolilor. (Aleluia)

EVANGHELIA

A ales doisprezece dintre ei pe care i-a numit apostoli.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 6,12-19
În zilele acelea, Isus s-a dus pe munte să se roage şi a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu. 13 Când s-a făcut ziuă, i-a chemat pe discipolii săi la sine şi a ales doisprezece dintre ei pe care i-a numit apostoli: 14 pe Simon, cel numit Petru, şi pe Andrei, fratele lui, pe Iacob şi Ioan, pe Filip şi Bartolomeu, 15 pe Matei şi Toma, pe Iacob, fiul lui Alfeu, şi pe Simon numit Zelotul, 16 pe Iuda, fiul lui Iacob, şi pe Iuda Iscariot, care a devenit trădător. 17 Coborând împreună cu ei, s-a oprit pe câmpie. O mare mulţime de discipoli ai săi şi mult popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi din zona de coastă a Tirului şi a Sidonului 18 au venit ca să-l asculte şi să fie vindecaţi de bolile lor. Cei chinuiţi de duhuri necurate erau vindecaţi 19 şi toată lumea căuta să-l atingă, pentru că ieşea din el o putere care-i vindeca pe toţi.

Cuvântul Domnului

RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR

Fraților preaiubiți, Isus i-a ales pe cei doisprezece, pe care i-a numit apostoli, pentru a face cunoscut popoarelor mesajul păcii sale și pentru a construi comunități de credincioși. Să spunem împreună:

 R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm pentru papa Francisc și pentru episcopul nostru Iosif, ca succesori ai apostolilor să fie adevărați oameni ai rugăciunii și iubirii pastorale. R. 
  • Ne rugăm pentru toți creștini, ca ei să lucreze împreună pentru întărirea dialogului inter-religios. R. 
  • Ne rugăm pentru cei care simt că sunt într-o situație pierdută, ca prin rugăciunile sfântului Iuda, să poată crede, încrede și privi cu optimism spre viitor. R. 
  • Ne rugăm pentru locurile în care au predicat evanghelia apostoli Simon și Iuda, ca libertatea religioasă să fie dată tuturor, iar toți să se bucure din nou de drepturile umane. R. 
  • Ne rugăm pentru cei bolnavi sau tulburați în minte, ca ei să găsească în Isus pe cel care se preocupă de ei și îi susține în anxietatea lor. R. 
  • Ne rugăm și pentru toți credincioși noștri răposați, ca ei să se bucure în ceruri de vederea feței lui Dumnezeu. R. 

Doamne Dumnezeul nostru, mesajul Fiului tău Isus Cristos, împărtășit cu apostoli s-a răspândit pe tot globul pământesc. Dă-ne te rugăm harul de a duce pacea ta pretutindeni. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Asupra Darurilor

Cinstind mărirea veşnică a sfinţilor apostoli Simon şi Iuda, te implorăm, Doamne, să primeşti rugăciunile noastre şi să ne învredniceşti a celebra cum se cuvine sfintele tale taine. Prin Cristos, Domnul nostru.

Ant. la Împărtăşanie                  In 14,23

Dacă cineva mă iubeşte, va ţine cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi şi vom veni la el şi ne vom face locuinţă la el, spune Domnul.

După Împărtășanie

După ce am primit tainele sfinte, Doamne, te rugăm cu umilinţă, în Duhul Sfânt, ca jertfa pe care ţi-am adus-o, celebrând pătimirea vrednică de cinste a sfinţilor apostoli Simon şi Iuda, să ne păstreze în iubirea ta. Prin Cristos, Domnul nostru.

28 octombrie – Ss. Simon și Iuda, ap. – 2

Lc 6,12-19

Conform unui mare predicator iezuit pe nume Mark Link, într-una din cărțile sale de omilii, creștini sunt de trei tipuri. Primul tip sau model este acela conform căruia unii sunt asemenea rafturilor, ei sunt creștini care se rezumă doar la bază, doar cu numele. Ei îl urmează pe Isus doar atunci când îi trage cineva sau când îi împinge. Al doilea model sunt cei care sunt asemenea bărcilor, adică, ei îl urmează pe Isus doar când e vremea frumoasă și însorită. Când vine furtuna ei merg în toate direcțiile în care bate vântul și în care dictează valurile. Al treilea model sunt cei care sunt asemenea remorcherelor, cei care îl urmează pe Isus indiferent de vreme. Ei merg în direcția sa în vreme bună cât și când e vreme rea. Ei călătoresc încet însă doar drept.

Exemple de astfel de bărci remorchere e și sărbătoarea celor doi apostoli ai lui Isus de astăzi, a lui Simon și Iuda. Apostolul Simon a fost un simplu galileean și un frate a lui Isus, după cum erau numiți în acele timpuri, toate rudele unei persoane, indiferent că erau unchi, mătuși, verișori primi, toți erau numiți frați sau surori. El a fost unul din cei patru veri buni, primari ai lui Isus, alături de Iacob cel mic, Iuda și Iosif, toți erau fii Mariei, soția lui Alfeu sau Cleopa. Conform Tradiției, Cleopa era fratele lui Iosif, soțul Mariei. Toți fii acestei familii au fost crescuți în Nazaret aproape de sfânta Familie (vezi Mt 13,53-58). Simon, Iuda și Iacob au fost chemați de Isus să fie apostoli, stâlpi ai Bisericii sale, iar Iosif cel drept a fost și el un discipol loial al său.

Simon mai era numit și Zelotul. Zeloți erau o sectă iudaică care reprezenta un grup extremist de iudei naționaliști. Un grup a cărui filosofie în viață includea violența ca mijloace de atingere a scopului. Însă Isus îl cheamă pe unul dintre ei să fie ucenicul lui. Simon, conform tradiției a predicat în Egipt, Mesopotamia, Mauritania, adică Spania de astăzi și Libia, lăsând în urma sa dealurile fertile ale Galileii, unde fusese destul de angajat în cultivarea viilor și a grădinilor de măslini.

Sfântul Iuda pe de altă parte, mai este cunoscut și ca patronul cazurilor disperate ori imposibile. Acest patronaj al său provine dintr-o confuzie ce a avut loc în primele secole ale creștinismului, dintre cei doi Iuda, din cauza faptului că creștini nu au înțeles diferența dintre cele două nume, ei nu au cerut niciodată ajutorul sfântului Iuda, iar devoțiunea față de el a devenit ceva asemănător unei cauze pierdute. Însă el a fost unul din cei 12 apostoli, a cărui viață nu prea o cunoaștem.  Auzim de el numai când ascultăm enumerarea celor 12 apostoli ai lui Isus și ori de câte ori mai este menționat numele fraților lui Isus. Din câte știm, Iuda era fiul lui Cleofa, care a murit ca și martir și al Mariei care a stat la picioarele crucii Mântuitorului și care i-a uns trupul după moarte. El era fratele sfântului Iacob, nepotul preasfintei fecioare Maria și a lui Iosif, prin urmare, era rudă de sânge cu Isus Cristos. Ca meserie probabil și el fusese tot un pescar. Sfântul Iuda ne-a lăsat și el o scrisoare scurtă însă destul de puternică, scrisă imediat după moartea fratelui său Iacob, primul episcop de Ierusalim, fiind adresată noilor creștini ce erau ispitiți de către falși frați și eretici. Amin

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?