marti, 20 octombrie 2020

Marţi din săptămâna a 29-a de peste an

Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, călug.

Culoare:    verde
Psaltire
:    I

Liturghie la alegere,
prefaţă comună

Ef 2,12-22
Ps 84
Lc 12,35-38

LECTURA I

El este pacea noastră, cel care a făcut din două una.

Citire din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni 2,12-22
Fraţilor, eraţi în timpul acela fără Cristos, lipsiţi de cetăţenia lui Israel, străini de alianţele promisiunii, fără să aveţi speranţă şi fără Dumnezeu în lume. 13 Dar acum, în Cristos Isus, voi, care odinioară eraţi departe, v-aţi apropiat prin sângele lui Cristos. 14 Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una şi a dărâmat zidul despărţitor, desfiinţând în trupul său ura, 15 legea poruncilor cu prescrierile ei, pentru ca cei doi să fie un singur om nou, făcând pace, 16 şi să-i împace pe amândoi cu Dumnezeu într-un singur trup prin crucea prin care a nimicit ura. 17 Venind, el a vestit pacea pentru voi care eraţi departe şi pacea pentru cei care erau aproape, 18 căci, prin el, amândoi avem acces într-un singur Duh la Tatăl. 19 Aşadar, voi nu mai sunteţi străini şi nici oaspeţi, ci sunteţi concetăţeni ai sfinţilor şi oameni de casă ai lui Dumnezeu, 20 zidiţi pe temelia apostolilor şi a profeţilor, piatra unghiulară fiind Cristos Isus. 21 În el, toată construcţia, ca un ansamblu armonios, se înalţă ca un templu sfânt în Domnul, 22 în care şi voi sunteţi zidiţi, ca să deveniţi o locuinţă a lui Dumnezeu prin Duhul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 84(85),9ab-10.11-12.13-14 (R.: cf. 9)
R.: Tu, Doamne, eşti pentru noi izvor de pace!

9ab Voi asculta ce zice Domnul Dumnezeu:
el vorbeşte de pace poporului său şi credincioşilor săi.
10 Mântuirea este aproape de cei care se tem de el
şi gloria lui va locui pe pământul nostru. R.

11 Îndurarea şi adevărul se vor întâlni,
dreptatea şi pacea se vor îmbrăţişa;
12 adevărul va răsări din pământ
şi dreptatea va coborî din ceruri. R.

13 Domnul îşi va revărsa bunătatea
şi pământul îşi va aduce roadele sale.
14 Dreptatea va merge înaintea lui
şi-i va călăuzi paşii pe cale. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE      Lc 21,36ac

(Aleluia) Vegheaţi în orice moment şi rugaţi-vă, ca să staţi în picioare în faţa Fiului Omului! (Aleluia)

EVANGHELIA

Fericiţi acei servitori pe care stăpânul îi
găseşte veghind atunci când se întoarce!

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 12,35-38
În acel timp, Isus le-a spus discipolilor săi: „Să fie coapsele voastre încinse şi luminile aprinse, 36 iar voi fiţi asemenea oamenilor care-şi aşteaptă stăpânul să se întoarcă de la nuntă, ca să-i deschidă de îndată ce vine şi bate la uşă! 37 Fericiţi acei servitori pe care stăpânul, când va veni, îi găseşte veghind! Adevăr vă spun, se va încinge, îi va aşeza la masă şi, venind, îi va servi. 38 Fie că va veni la miezul nopţii, fie că va veni spre dimineaţă şi-i va găsi astfel, fericiţi vor fi!”

Cuvântul Domnului

Marți din săptămâna a 29-a de peste an – 3

Lc 12,35-38

Parabola servitorului fidel și vigilent

Asociația Scout, care se află și la noi în țară au un moto a lor propriu, Fi pregătit! Isus în textul evangheliei de astăzi îi îndeamnă pe proprii săi discipoli să fie vigilenți și alerți asemenea servitorului cel bun care se pregătește pentru sosirea Domnului. El compară sosirea Domnului cu un stăpân care vine târziu acasă. El așteaptă ca servitorul său cel bun să fie gata și să îi deschidă ușa la timpul potrivit.

Cu alte cuvinte, această parabolă despre stăpân și servitor ne îndeamnă la virtutea pregătirii. Adică la a fi gata să îl întâmpinăm pe Domnul nostru oricând. Această întâlnire va avea loc în momentul morții noastre, de aceea va trebui să ne gândim la propria noastră moarte mai des și să ne pregătim pentru ea în orice clipă fiindcă nu știm când va veni la noi. Martin Luther, spusese că Chiar și foarte sănătoși, noi tot ar trebui să avem în permanență moartea în fața ochilor noștri, pentru ca să nu trăim cu impresia că vom trăi veșnic pe acest pământ, ci am putea spune că noi avem un picior în aer.

În cadrul unei emisiuni televizate din altă țară, prezentatoarea emisiunii, care avea alături mai multe persoane cunoscute, vedete după le numim noi, le-a pus acestora următoarea întrebare, Ce părere au ei despre moarte și ce vor face dacă ar știi că aceasta ar fi ultima lor zi pe pământ?. Ei bine, eu unul personal nu am fost deloc mulțumit și încântat de răspunsurile pe care le-au dat ei.  Iar asta fiindcă de ce trebuie să ne pregătim doar în ultima zi a vieții noastre și de ce să nu ne pregătim mereu? Unul dintre aceste vedete spusese, Moartea este cea mai mare frică a mea. În ultima mea zi, voi conduce mașina, și o voi conduce alături de cei dragi mie. O altă vedetă a spus că Înainte să mor, mi-ar plăcea să încerc să mă îmbăt foarte tare. Nu știm niciodată când moartea va avea loc sau credem că nu va veni niciodată. Niciodată nu ar trebui să ne gândim la ea fiindcă nu vom mai reuși să apreciem și să ne trăim viața la maxim. Unii din cei întrebați au spus că ei și-ar oferi toate bunurile celor dragi și celor aflați în nevoie, să meargă la sărituri cu coarda, să călătorească în jurul lumii, să joace golf, să meargă la sky, să mănânce mâncarea pe care de obicei nu o mănâncă, să își ceartă iertare oamenilor pe care i-au ofensat și multe, multe altele.

Pentru mine, fidelitatea de care a dat dovadă slujitorul față de stăpânul din parabolă, este cea mai bună cale prin care putem fi mereu pregătiți până în ora morții noastre. De ce este fidelitatea atât de importantă? Iar asta fiindcă fidelitatea este trăsătura principală de caracter al lui Dumnezeu. El este mereu fidel față de noi. Fidelitatea este baza pentru orice relație din urmă și plină de înțeles. Ne permite să perseverăm în trăirea angajamentului nostru. Fidelitatea înseamnă, să păstrezi cuvântul dat, promisiunea și angajamentul dat indiferent de cât de greu și dificil ar deveni, asta e și ceea ce înseamnă alianță. Asta e ceea ce așteaptă Dumnezeu de la noi. El ne oferă harul și puterea pentru a fi fideli. El de asemenea răsplătește fidelitatea. Însă de ce fidelitatea și angajamentul sunt atât de dificile astăzi? Societatea noastră modernă pune accentul asupra libertăți în locul fidelității, o inconveniență sau o povară dusă până la urmărirea interesului propriu. Avem nevoie foarte tare de această virtute, nu doar de dragul nostru, ci și de dragul generațiilor care vor veni. Fidelitatea cere consistență, o determinare de a sta pe cale oricât de greu ar fi.

Așa că întrebarea cu care voi încheia este, Suntem noi fideli lui Dumnezeu și pregătiți pentru a-i da socoteală de ucenicia noastră? Amin