11 iulie – Sfântul Benedict, abate

sâmbătă, 11 iulie 2020

Sf. Benedict, abate, patron al Europei

Sf. Olga, regină

Culoare:    alb

Psaltire:    P

Liturghie proprie, Gloria,

prefaţă pentru sfinţi

Prov 2,1-9

Ps 33

Mt 19,27-29

LECTURA I

Pleacă-ţi inima spre înţelegere!

Citire din cartea Proverbelor 2,1-9
Fiule, dacă primeşti cuvintele mele, şi păstrezi la tine poruncile mele, 2 dacă asculţi cu urechea înţelepciunea şi dacă-ţi pleci inima spre înţelegere, 3 ba, mai mult, dacă vei striga după pricepere şi dacă-ţi vei înălţa glasul după înţelegere, 4 dacă o vei căuta ca pe argint şi dacă te vei interesa ca de comori, 5 atunci vei pricepe teama de Domnul şi vei afla cunoaşterea lui Dumnezeu. 6 Căci Domnul dă înţelepciunea, din gura lui ies cunoaşterea şi înţelegerea. 7 El rezervă pentru cei drepţi succesul, este scut pentru cei care umblă în neprihănire. 8 Păzeşte căile judecăţii şi ocroteşte drumul celor pioşi ai săi. 9 Atunci vei pricepe dreptatea şi judecata, nepărtinirea, pe orice cale a binelui.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 33(34),2-3.4-5.6-7.8-9.10-11 (R.: 9a);
R.: Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul!

2 Îl voi binecuvânta pe Domnul în orice timp,
lauda lui va fi fără încetare în gura mea.
3 Să se laude sufletul meu în Domnul!
Să audă cei umili şi să se bucure! R.

4 Preamăriţi-l pe Domnul împreună cu mine,
să înălţăm numele lui împreună!
5 L-am căutat pe Domnul şi el mi-a răspuns
şi m-a eliberat de orice teamă. R.

6 Priviţi la el şi veţi fi luminaţi
şi feţele voastre nu se vor acoperi de ruşine!
7 Acest sărac a strigat şi Domnul l-a ascultat
şi l-a scăpat din toate strâmtorările sale. R.

8 Îngerul Domnului veghează lângă cei ce se tem de el
şi-i scapă din primejdie.
9 Gustaţi şi vedeţi cât de bun este Domnul,
fericit omul care îşi caută refugiu în el! R.

10 Temeţi-vă de Domnul, voi, sfinţii lui,
căci de nimic nu duc lipsă cei ce se tem de el!
11 Bogaţii au sărăcit şi îndură foame,
dar cei care îl caută pe Domnul nu duc lipsă de nimic. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE                  Mt 5,3

(Aleluia)  Fericiţi cei săraci în duh, pentru că a lor este împărăţia cerurilor! (Aleluia)

EVANGHELIA

Voi, care m-aţi urmat, veţi primi însutit şi veţi moşteni viaţa veşnică.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Matei 19,27-29
În acel timp, Petru, luând cuvântul, i-a zis lui Isus: “Iată, noi am lăsat toate şi te-am urmat! Deci care va fi partea noastră?” 28 Dar Isus le-a zis: “Adevăr vă spun că voi, care m-aţi urmat, la reînnoirea tuturor lucrurilor, când Fiul Omului va sta pe tronul gloriei sale, veţi sta şi voi pe douăsprezece tronuri, ca să judecaţi cele douăsprezece triburi ale lui Israel. 29 Şi oricine va fi părăsit case sau fraţi sau surori, sau tată sau mamă, sau soţie sau copii, sau ogoare pentru numele meu, va primi însutit şi va moşteni viaţa veşnică”.

Cuvântul Domnului

11 iulie – Sfântul Benedict, abate, – 2

 

Mt 19,27-29

Sfântul Benedict este părintele tradiției monastice ce s-a răspândit în Europa, motiv și pentru care e cunoscut ca părintele monarhismului vestic. La apogeul ei, Europa număra 30 000 de mănăstiri. Sfântul Benedict mai este cunoscut și ca sfântul patron al Europei.

Benedict a trăit într-o lume în care lumea clasică se destrăma, războaie sângeroase rupeau în bucăți civilizația greco-romană. Barbari se întindeau tot mai mult în Europa. Cultura europeană se destrăma și ea, și totuși mănăstirile benedictine ce aveau o cultură diferită a muncii și rugăciunii și a învățării iubirii lui Dumnezeu izbândeau. Mănăstirile au devenit faruri de speranță pentru poporul european.

În mănăstiri, viața călugărilor avea la bază o armonie a muncii și a rugăciunii, scopul final fiind căutarea lui Dumnezeu. Benedict scrisese Nihil amori Christi praeponere – adică Nu vreau nimic, decât să îl iubesc pe Cristos. Sfințenia constă în aceasta, în a nu prefera nimic altceva decât iubirea lui Cristos.

Acum trăim într-o lume în care cultura se deteriorează iar. Fabrica societății este sfâșiată în mii de bucăți în însăși fundamentul ei, demnitatea vieții umane și căsătoria creștină. Fără pic de minte, fără a avea grijă, complet distructivi, iraționalitatea toate acestea preced timpul întunecat de acum 1500 de ani, și devin o nouă normă astăzi.

Fiecare creștin este chemat să devină un far al speranței ce se găsește în Cristos. E de datoria noastră să ne întoarcem de la ceea ce e lumesc și să nu preferăm altceva decât iubirea lui Cristos care este singura noastră speranță.

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?