luni, 14 februarie 2022

SS. CIRIL, călug., şi METODIU, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m.

Culoare:   alb
Psaltire
:   P

Liturghie proprie, Gloria
prefaţă pentru sfinţi

Fap 13,46-49
Ps 116
Lc 10,1-9

Ant. la intrare                          

Aceştia sunt oamenii sfinţi, prietenii lui Dumnezeu, slăviţi pentru că au vestit adevărul dumnezeiesc.

Rugăciunea Zilei

Dumnezeule, care le-ai dăruit popoarelor slave lumina evangheliei prin sfinţii fraţi Ciril şi Metodiu, te rugăm, deschide inimile noastre spre înţelegerea cuvintelor învăţăturii tale şi fă din noi toţi poporul tău sfânt, unit în trăirea şi mărturisirea adevăratei credinţe. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

LECTURA I

Iată că ne întoarcem spre păgâni!

Citire din Faptele Apostolilor 13,46-49
În zilele acelea, Paul şi Barnaba au zis cu îndrăzneală iudeilor: „Vouă trebuia să vă fie vestit mai întâi cuvântul lui Dumnezeu. Dar, pentru că voi îl respingeţi şi nu vă judecaţi vrednici de viaţa veşnică, iată că ne întoarcem spre păgâni! 47 Căci aşa ne-a poruncit Domnul: «Te-am pus ca lumină a neamurilor, ca să duci mântuirea până la marginile pământului»”. 48 Auzind aceasta, păgânii s-au bucurat şi au glorificat cuvântul Domnului, iar cei care fuseseră hotărâţi pentru viaţa veşnică au crezut. 49 Cuvântul Domnului s-a răspândit prin tot ţinutul.

Cuvântul Domnului

PSALMUL RESPONSORIAL

Ps 116(117),1.2 (R.: Mc 16,15b)
R.: Mergeţi în lumea întreagă şi predicaţi evanghelia!

1 Lăudaţi-l pe Domnul, toate neamurile,
preamăriţi-l, toate popoarele! R.

2 Căci mare este îndurarea lui asupra noastră
şi adevărul Domnului rămâne pe vecie. R.

ACLAMAŢIE LA EVANGHELIE                        Lc 4,18abc

(Aleluia) Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns, să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea. (Aleluia)

EVANGHELIA

Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini.

Citire din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după sfântul Luca 10,1-9
În acel timp, Domnul a ales alţi şaptezeci şi doi şi i-a trimis doi câte doi înaintea sa în toate cetăţile şi locurile pe unde avea să treacă el 2 şi le-a spus: „Secerişul este mare, însă lucrătorii sunt puţini. Rugaţi-l deci pe Domnul secerişului să trimită lucrători în secerişul lui! 3 Mergeţi! Iată, vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor! 4 Nu luaţi nici pungă, nici desagă, nici încălţăminte şi nu salutaţi pe nimeni pe drum! 5 În casa în care intraţi, spuneţi mai întâi: «Pace acestei case!» 6 Şi dacă acolo este vreun fiu al păcii, pacea voastră va rămâne peste el. Dacă nu, se va întoarce la voi. 7 Rămâneţi în casa aceea; mâncaţi şi beţi ceea ce vor avea, căci vrednic este lucrătorul de plata sa! Nu vă mutaţi din casă în casă! 8 Când intraţi într-o cetate şi vă primesc, mâncaţi ceea ce este pus înaintea voastră, 9 vindecaţi bolnavii din ea şi spuneţi-le: «S-a apropiat de voi împărăţia lui Dumnezeu!»”

Cuvântul Domnului

RUGĂCIUNEA CREDINCIOȘILOR

Fraților preaiubiți, în prima lectură de astăzi, apostolul Iacob ne-a amintit că Dumnezeu este liber și generos în toate harurile sale pe care le oferă fiecăruia dintre noi. Să spunem împreună:

 R. Ascultă-ne Doamne!

  • Ne rugăm ca noi să căutăm înțelepciunea cu sinceritatea inimii și cu o credință tot mai mare. R.
  • Ne rugăm ca noi să înțelegem că bogățiile noastre nu vor dura mai mult decât florile și iarba, pentru ca astfel să învățăm să împărtășim ceea ce avem cu cei care nu au. R.
  • Ne rugăm ca noi, în momentele noastre de nevoie, să învățăm adevărata sărăcie a duhului și încrederea în providența lui Dumnezeu. R.
  • Ne rugăm ca națiunile Europei, puse sub patronajul sfinților Ciril și Metodiu, să fie adevărate instrumente pentru pacea lumii. R.
  • Ne rugăm ca țările în care au lucrat sfinți Ciril și Metodiu să primească multe haruri astăzi cu ocazia sărbătorii lor. R.
  • Ne rugăm ca cei care sunt îndrăgostiți, să găsească în patronajul sfântului Valentin harul de a fi sinceri, generoși și curați în iubirea lor. R.

Tată ceresc, acum când ne-am adunat pentru a aduce Jertfa acestei sfinte Liturghii, curăță te rugăm inimile noastre și umple-le cu harul Fiului tău, Isus Cristos, care viețuiește și domnește în toți veci vecilor. Amin

Asupra Darurilor
Priveşte, Doamne, darurile pe care le-am oferit maiestăţii tale în sărbătoarea sfinţilor Ciril şi Metodiu şi fă ca ele să fie semnul unei umanităţi noi, împăcate cu tine prin iubirea carităţii. Prin Cristos, Domnul nostru.
Ant. la Împărtăşanie                      Cf. Mc 16,20

Ucenicii au plecat să predice evanghelia, în timp ce Domnul lucra cu ei şi le întărea cuvântul prin semnele care-i însoţeau.

După Împărtășanie

Dumnezeule, părinte al tuturor neamurilor, care ne faci părtaşi din aceeaşi pâine şi din acelaşi Duh şi moştenitori ai ospăţului veşnic, dăruieşte cu bunătate, în această sărbătoare a sfinţilor Ciril şi Metodiu, harul ca mulţimea fiilor tăi, rămânând statornici în credinţă, să construiască împreună împărăţia dreptăţii şi a păcii. Prin Cristos, Domnul nostru.

14 februarie – Sf. Ciril și Metodiu, ep. – 4

Lc 10,1-9

Astăzi avem bucuria de a comemora sărbătoarea a doi frați, a sfinților Ciril și Metodiu. Misiunea lor a cuprins zone vaste din centrul Europei, care cuprinde acum ceea ce noi numim, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația, Bosnia, Muntenegru și Ucraina. Influența lor a ajuns până și în Austria, Ungaria și Rusia. Toate națiunile au abandonat păgânismul și superstițiile, în favoarea civilizației creștine. Ei au lucrat ca și egali, determinați să planteze credința creștină ca apostoli ai popoarelor slave.

Cei doi sfinți au fost frați, născuți în Tesalonic dintr-o familie aristocrată. Ciril s-a născut în anul 827, iar fratele său Metodiu în anul 815. Au participat amândoi la una dintre școlile reînnoite din Constantinopol unde au excelat. Constantin, care era numele lui Ciril înainte de a deveni călugăr, și-a câștigat renumele de filosof pentru intelectul său desăvârșit. El vorbea opt limbi, inclusiv slavica, motiv și pentru care sfântul Photios l-a numit directorul centrului pentru studiile slavice, pe care el îl fondase la Constantinopol. Fratele său Metodiu fusese numit guvernator al Slavoniei, o provincie din Balcani ce avea populație slavică fiindcă și el era capabil să le vorbească limba. Însă din dorința unei vieții solidare, și-a dat demisia din poziția sa și a devenit un călugăr al mănăstirii Olimpului, din Bitinia. Prin rugăciune continuă, studiu asiduu și ascetism, sfântul Metodiu a devenit echipat și pregătit pentru acea lucrare imensă la care Dumnezeu avea să îl cheme mai târziu.

Abia patriarhul ecumenic sfântul Photios (Fotie) cel care a apreciat calitățile sfântului Ciril, desemnându-i diferite misiuni ecleziastice, pe care el le încheia cu succes și complet. Într-una din aceste misiuni, fusese trimis la Chersonas (Herson din Ucraina de astăzi), locul unde fusese botezați pentru prima oară 200 de slavi printre care și membri clasei superioare din acel loc. Această misiune a creat condițiile pentru o creștere continuă a Bisericii de aici, care după un secol s-a răspândit în întreaga Rusie. Pe când era la Chersonas, Ciril a realizat că marele obstacol al muncii sale misionare era lipsa de scriere, din moment ce slavi nu aveau nici un alfabet. Acesta e motivul pentru care, atunci când patriarhul l-a trimis să meargă în Moravia cu fratele său Metodiu pentru a predica evanghelia, el a creat alfabetul slavonic. Acest alfabet a fost cel de care s-a folosit pentru a traduce cele patru evanghelii, Faptele Apostolilor, Epistolele, și ceea ce era fundamental pentru sfintele Liturghii și Oficiul Divin. La sosirea lor în Moravia, cu fratele său și asociați lor în 863, erau foarte bucuroși să ofere preasfânta evanghelie, tradusă în limba slavă, ca și cadou conducătorului Moraviei. A primit cu bucurie acest dar, din moment ce cererea împăratului Mihail al III-lea fusese acum împlinită.

Cei doi frați misionari, care au mai fost descriși și ca Isapostles, adică egali apostolilor, au început munca lor de stabilire a unei școlii în care au predat alfabetul și gramatica slavp, folosindu-se de texte biblice. Și-au pregătit și asociați lor slavi, hirotonindu-i pe cei mai buni dintre ei ca preoți, pentru a putea extinde Biserica în teritoriul lor. Toate aceste fapte mărețe însă nu au venit fără dificultăți datorate de o varietate mare de factori, mai ales din partea conducătorului moldovan Rotislav. Sfinți Ciril și Metodiu au mers la Roma în anul 869, unde au fost primiți de papa. În timpul acestei vizite sfântul Ciril a murit și a și fost îngropat. Sfântul Metodiu, care acum era Arhiepiscop de Sirmium, a continuat munca sa și a hirotonit foarte mulți sloveni, croați și sârbi pentru a transmite evanghelia și în alte țări în care popoarele slave erau prezente. După ce a avut parte de persecuții și închisori timp de doi ani, a murit în anul 885.

E aproape imposibil ca în limitele unei singure predici să descriem toate faptele mărețe pe care le-au realizat acești doi frați sfinți. Ceea ce se poate spune e faptul că lucrarea apostolică și culturală a sfinților Ciril și Metodiu a avut un beneficiu incredibil pentru oameni pe care ei i-au slujit.

Când ne gândim la toate aceste fapte mărețe ale lor, putem vedea cu toți cum sfinți sunt dispuși să i-a această lucrare sfântă pe care Dumnezeu le-a încredințat-o lor prin Biserica sa și să o ducă până la capăt indiferent de dificultățile de pe traseu. Au fost complet dedicați și angajați, în ciuda a dificultăților, persecuțiilor și reacțiilor pe care le-au primit de la ceilalți. După timpul pe care l-a petrecut în închisoare și după moartea fratelui său, sfântul Metodiu nici măcar nu a mai luat în considerare mersul înapoi la mănăstire. Ei au fost determinați să urmeze exortația lui Dumnezeu dată bisericii din Smirna: Fii credincios până la moarte şi-ţi voi da cununa vieţii (Ap 2,10).

O lecție foarte mare și importantă pentru fiecare dintre noi. Că indiferent de misiunea pe care Dumnezeu ne-a dat-o în viețile noastre, noi va trebui să perseverăm până la final, indiferent de obstacolele și ispitele cu care ne-am confrunta. Nu avem cum să renunțăm când întâmpinăm prima provocare. Un student trebuie mai întâi să își încheie studiile. Soți trebuie să fie fideli, devotați unul altuia întreaga lor viață. Indiferent care e lucrarea pe care Biserica ne-a dat-o, că e una publică, sau ceva care e legată de meseria noastră, noi suntem obligați să o ducem la împlinire. Dar mai ales, pregătirea noastră ca și creștini, este o muncă care continuă chiar dacă nu suntem capabili să îi vedem rezultatele uimitoare pe care le dorim. Va trebui să facem aceasta pentru ca să putem spune lui Dumnezeu: Tată…am împlinit lucrarea pe care mi-ai dat-o ca să o fac (In 17,4). Cu aceasta noi vom putea să fim împăcați, știind în inimile noastre că ne-am luptat și că am învins toate lucrurile, continuând călătoria spre Cristos chiar până la sfârșit. Amin