14 februarie – Sf. Ciril și Metodiu, ep. – 3

Lc 10,1-9

În textul evangheliei de astăzi îl vom auzi pe Isus spunând, Mergeţi! Iată, vă trimit ca pe nişte miei în mijlocul lupilor! Ca niște miei în mijlocul lupilor au mers și sfinți Ciril și Metodiu pe care îi comemorăm astăzi. Și și-au îndeplinit atât de bine misiunea încât sfântul papă Ioan Paul al II-lea i-a numit patroni  ai Europei, tocmai pentru faptul că ca niște miei au reușit să răspândească mesajul mântuirii într-un pluralism etnic, încercând totodată unitatea.

Imagini pentru Cyril and MethodiusÎnsă cine oare sunt acești doi sfinți, Ciril și Metodiu? Sfântul Ciril  s-a născut la Salonic și a studiat la Constantinopol. După terminarea studiilor s-a dus, împreună cu fratele său Metodiu care era un vechi funcționar imperial al secolului IX, în Moravia pentru a propovădui credința creștină. Însă pentru a face această muncă de propovăduire a credinței mai ușoară, acești doi frați au tradus textele liturgice și întreaga Biblie în limba slavonă, scriindu-le într-un alfabet care mai târziu va primi de numirea de chirilic. Sfântul Ciril, ulterior a fost chemat la Roma, însă când a ajuns acolo a murit. Sfântul Metodiu însă a fost numit și sfințit episcop de Sirmium, după care s-a dus în Panonia pe care a și evanghelizat-o. Sfântul Metodiu a murit 14 ani mai târziu decât fratele său Ciril.

Ceea ce trebuie să ne însușim de la acești doi mari sfinți e modul de a pune în practică porunca lui Isus. Adică cu curaj, indiferent de cât de grea sau ușoară ar fi aceasta.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}