14 februarie – Sf. Ciril și Metodiu, ep. – 2

Lc 10,1-9

Sfinți Ciril și Metodiu pe care îi comemorăm astăzi, sunt doi frați ce s-au născut în secolul IX, după Cristos, în Salonic, din nordul Greciei de astăzi, în imperiul Roman Bizantin. Au devenit misionari înfocați printre popoarele slave ale Moraviei și ale Pannoniei, Cehia și Ungaria de astăzi. Au influențat atât de mult și atât de tare cultura acestor popoare încât sunt cinstiți ca adevărați apostoli ai slavilor.

Sfinți Ciril și Metodiu au tradus textele sfintei Scripturi și liturgice în limba locală slavică, pentru a le putea comunica oamenilor. În acest proces ei au fost nevoiți să inventeze un nou alfabet, din care se trage și actualul alfabet slav. Pentru aceasta sunt onorați și ca fondatori ai literaturi slavone. Mai târziu au călătorit la Roma, unde Ciril a devenit călugăr. A fost îngropat în Biserica irlandeză Dominicană a sfântului Clement, în care se află și o frescă veche ce amintește de funeraliile lui. Metodiu s-a întors în Moravia unde a întâlnit opoziția din partea unui episcop local.

După cum Ciril și Metodiu au fost secerători în secerișul Domnului, tot la fel și noi putem ajuta într-un mod sau altul. Și noi putem face aceasta oriunde ne-am afla. Domnul mereu ne va da oportunitățile de a ajuta în secerișul lui.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}