14 februarie – Sf. Ciril și Metodiu, ep. – 1

Lc 10,1-9

Astăzi celebrăm sărbătoarea sfinților Ciril și a fratelui său Metodiu, patroni ai Europei. Ei au fost misionari care au evanghelizat o mare parte din Europa geografică. Au pregătit texte liturgice în limba slavonă, scrisă într-un alfabet care, mai târziu, avea să fie numit chirilic.

Textul evangheliei de astăzi face legătura cu acești doi mari misionari, fiindcă Isus, trimis de Tatăl și Duhul Sfânt care a format misionari în jurul lui și i-a trimis. El i-a trimis pe cei doisprezece apostoli și pe cei 72 de ucenici. Primi ar putea să îi reprezinte pe preoți consacrați lui Dumnezeu. Însă, cine pot fi ceilalți 72 de ucenici? Simplu, fiecare dintre noi, adică toți creștini. Isus ne trimite pe toți. Fiecare este un trimis, fiecare e misionarul său.

Care să fie misiunea și mesajul pe care trebuie să îl ducem în numele lui Isus? Va trebui să vestim Împărăția și să spunem, Pace acestei case… după care să le spunem, Împărăția lui Dumnezeu ne-a adus mai aproape de voi. Sfântul Francisc de Assisi consemnase aceasta în doar două cuvinte, Pace și bine, sau Pax et Bonum! Însă când putem deveni misionari? Ori de câte ori, viețile noastre, la muncă, acasă ori în oricare altă parte, reflectă pacea și dreptatea unei inimi împăcate. Este o mărturie de care va trebui să dăm dovadă, uneori cu cuvintele dar mai mereu cu bunul nostru exemplu creștin.

Sfinți Ciril și Metodiu au recunoscut că aceste vocații și misiuni sunt nimic altceva decât un dar de la Dumnezeu. Ciril a și exprimat prin a spune Al tău este darul prin urmare ne-ai și trimis să vestim evanghelia lui Cristos, să promovăm acele lucruri bune în care îți afli plăcerea.

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}