Search
Close this search box.

Duminica a 33-a de peste an (A) – 3 (pentru copii)

Prov 31,10-13.19-20.30-31

1Tes 5,1-6;

 Mt 25,14-30

În textul evangheliei de astăzi,  Isus le-a spus discipolilor săi o parabolă, o parabolă numită Parabola talanților. În povestea lui Isus, un om se pregătea să plece departe, într-o călătorie așa că și-a chemat servitori, pe toți deodată, și le-a dat, fiecăruia dintre ei, o anumită sumă de bani pentru a-i folosi așa cum doreau ei în timpul în care el era plecat. Mă gândesc că Isus nu o să se supere dacă schimb un pic parabola pentru a vă spune o poveste pe care o eu o numesc Parabola celor trei cutii cu unelte.

Imagine similarăA fost odată ca niciodată un om care avea o firmă de construcții. Omul a fost nevoit, la un moment dat să plece departe într-o călătorie lungă așa că a chemat la el trei angajați, trei muncitori și le-a spus: Trebuie să plec într-o călătorie lungă așa că vă voi lăsa pe voi trei la conducere. Am pregătit pentru fiecare dintre voi o cutie cu unelte pentru ca să puteți menține afacerea în picioare în timpul în care sunt plecat.

Omul le-a dat apoi fiecărui angajat, muncitor, câte o cutie cu unelte. Cutiile cu unelte conțineau toate instrumentele de care aveau nevoie angajați să facă ceea ce le ceruse proprietarul firmei, ceea ce aștepta proprietarul de la ei, însă din moment ce cei trei muncitori nu avea toți aceleași abilități, talente, fiecare cutie era extrem de diferită. Primului muncitor i-a dat o cutie foarte mare, imensă plină cu orice fel de instrumente pe care vi le puteți imagina. Celui de-al doilea muncitor i-a dat o cutie mult mai mică, dar totuși era una care tot avea tot felul de instrumente diferite. Celui de-al treilea muncitor i-a dat o cutie mai mică, care avea doar câteva instrumente, însă tot erau destule pentru ca acel muncitor să ducă la îndeplinire ceea ce aștepta proprietarul de la el.

Apoi omul a plecat în călătoria sa. Când s-a întors, i-a chemat pe toți cei trei muncitori angajați pentru a vedea ce au făcut ei în timpul în care el a fost plecat.

Primul muncitor a spus: Știam că ai o mare iubire față de oameni fără locuință din lume, așa că m-am folosit de cutia de unelte pe care mi-ai dat-o pentru a construi case pentru oameni fără adăpost.

Minunat a răspuns proprietarul. Ai făcut toate atât de bine încât am să te pun la conducerea tuturor noilor construcțiilor din întreaga companie, din întreaga firmă.

Al doilea muncitor a spus: Știam că ai o mare iubirea față de cei în vârstă așa că am folosit cutia cu unelte pe care mi-ai dat-o pentru a repara casele oamenilor bătrâni care nu mai reușesc să și le repare singuri.

Aceasta este minunat, a răspuns proprietarul. Ai făcut o treabă atât de minunată încât te voi pune la conducerea tuturor reparațiilor și a lucrărilor de îngrijire din întreaga companie, firmă.

Apoi s-a întors spre cel de-al treilea angajat și l-a întrebat, ce ai făcut cu uneltele pe care ți le-am dat?

Știam că ești un șef foarte pretențios și că aștepți foarte multe de la angajați tăi. Mi-a fost frică să folosesc uneltele pe care mi le-ai dat, mi-a fost frică să nu se rupă sau să pierd vreo una dintre ele și să te enervez, să te superi. Așa că am pus uneltele într-un loc sigur, le-am pus în siguranță. În acel loc au stat în tot acest timp în care ai fost plecat. Uite, ți le dau înapoi la fel de noi ca atunci când mi le-ai dat.

Muncitor nefolositor ce ești! Nu ți-am dat aceste unelte pentru păstrare. Ți le-am dat pentru a le folosi în scopul afacerii mele. Așa că ești concediat. Din moment ce ceilalți doi au dat dovadă că se pot folosi cum trebuie de unelte, a luat cutia cu unelte ale acelui muncitor și le-a împărțit celorlalți doi angajați.

Cred că această povestioară este o imagină bună a ceea ce a făcut Dumnezeu în noi.  El ne-a dat fiecăruia dintre noi instrumente cu care să ajutăm la construirea împărăției sale. Nu avem cu toți aceleași instrumente, însă Dumnezeu așteaptă să folosim toate instrumentele pe care ni le-a dat. Dacă ajutăm la construirea împărăției cu instrumentele primite, atunci el ne va da mult mai multe instrumente, însă dacă refuzăm să ajutăm, atunci el ar putea să ne ia aceste instrumente primite și să le dăruiască altcuiva care le va folosi. Așa că să ascultăm cuvântul lui Isus din evanghelia de astăzi, care ne spune că: Oricui are i se va da și-i va prisosi, iar de la cel care nu are se va lua și ceea ce are.

Acum la încheiere să îl rugăm pe Dumnezeu Tatăl, să ne ajute să fim credincioși și fideli în folosirea darurilor pe care ni le-a dat fiecăruia dintre noi pentru a-i ajuta pe ceilalți, pe cei de lângă noi care se află în nevoie dar și pentru a ajuta la construirea împărăției sale. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05,

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Articole asemanatoare

//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?