Gen 15,1-6;21,1-3
Evr 11,8.11-12.17-19
Lc 2,22-40
Un băiețel și-a întâmpinat tatăl într-una din zilele în care se întorcea de la muncă cu o întrebare: Tată, câți bani câștigi într-o oră? Tatăl surprins a răspuns că, Uite, fiule, nici măcar mama ta nu știe. Așa că nu mă deranja acum cu asta, Sunt obosit. Însă Tată, te rog spune-mi. Cât de mult câștigi într-o oră? A insistat băiețelul. Tatăl cedează într-un final și îi răspunde. 100 lei. Bine Tată, a continuat băiețelul, Atunci îmi poți împrumuta 50 de lei. Când a auzit tatăl, a și început să țipe la el: Așa deci, acesta era motivul pentru care m-ai întrebat cât câștig, nu? Acum mergi la culcare și nu mă mai deranja niciodată. În timpul nopții tatăl a început să se gândească asupra a ceea ce îi spusese băiețelul și a început să se simtă vinovat. Probabil fiul lui avea nevoie de bani pentru ca să cumpere ceva. Într-un final, merge în camera fiului său și îl întreabă: Dormi, fiule? Nu tată, de ce? i-a răspuns băiețelul. Uite bani pe care mi i-ai cerut mai devreme, ia spus tatăl. Mulțumesc tată, i-a răspuns băiețelul. După ce i-a bani de la tatăl lui, băiețelul a întins mâna și a scos restul banilor de sub pernă și a spus: Acum am destui bani, acum am 100 de lei i-a spus băiețelul, tatălui său. Tată, acum îmi poți vinde o oră din timpul tău? Evanghelia de astăzi are un mesaj pentru acest bărbat și pentru noi toți, iar mesajul este că noi trebuie să investim mult mai mult din timpul nostru în familia noastră.
Astăzi, celebrăm sărbătoarea sfintei familii, adică Isus, Maria și Iosif. Noi celebrăm această sărbătoare în prima Duminică de după Crăciun prin care ne arătăm respectul și onoarea față de o familie ale căror vieții sunt adevărate modele pentru noi, în special în acele momente în care familia se află în pericol.
Familia se află în pericol fiindcă este subiectul manipulărilor sociale și a experimentelor, o tragedie cu implicări mult mai mari. Noi am putea folosi numele familie pentru a descrie ceea ce ne place, însă Dumnezeu și-a făcut cunoscută voința, planul prin Isus, Maria și Iosif, pentru fiecare familie. Fiecare copil are dreptul de a se bucura de securitate, siguranța unei iubirii angajante și a unui exemplu consistent, atât din partea Tatălui-bărbat și a unei femei-mame. Dacă oricare femeie ar fi capabilă de a conduce o gospodărie de una singură, ei bine Doamna noastră cu siguranță putea iar Dumnezeu ar fi putut la fel de bine să îi ceară Mariei să o facă, însă nu a făcut-o. el l-a chemat pe Iosif pentru a se căsători, pentru a o iubi și pentru a o proteja pe Maria și pentru a-i fi tată purtător de grijă al lui Dumnezeu făcut om, Isus. Dumnezeu cere ca fiecare copil să beneficieze de darul unei autentice vieții de familie.
În continuare vi propune spre reflecție câteva întrebări. Ce se întâmplă cu familiile noastre? Care sunt forțele care luptă împotriva vieții de familie în zilele noastre?
Sărbătoarea de astăzi, a sfintei Familii ne invită să ne întrebăm pe noi înșine asupra principalei preocupării, griji a fiecărei familii.
În primul rând, familia asigură copilului dar și membrilor o atmosferă de afirmare. Am citit într-o carte că psihologi au un termen pentru familiile ale căror relații sunt mature și sănătoase. Ei sunt niște sisteme funcționale care, în ciuda faptului că sunt niște ființe umane imperfecte, părinți asigură o atmosferă de afirmare iar copii cresc cu opinii pozitive asupra lor înșine dar și a supra celorlalți. Familia funcțională asigură siguranță, un mediu prosper pentru copil în care iubirea și acceptarea stau, se află în inima propriului lor sistem, în ciuda neînțelegerilor și a problemelor disciplinare. Dialogul lor, sentimentele exprimate și încrederea unuia în iubirea celorlalți.
În al doilea rând, rugăciunea trebuie să ocupe primul lor în viața familiei. Există trei momente de rugăciune ale familiei, momente în care familia se roagă. Unul dintre ele este cea personală. În acest moment membri familiei se roagă lui Dumnezeu pentru el însuși. De exemplu. Un tată se roagă pe drumul său spre locul de muncă. O mamă se roagă pentru copilul ei bolnav. Un băiat sau o fată se roagă înainte de culcare. Există alte câteva moduri în care membrii se pot ruga singuri. Ne putem ruga rugăciunile principale precum Tatăl nostru și să reflectăm asupra cuvintelor din rugăciune în timp ce le rostim, ne putem ruga din sfânta scriptură prin a citi unele paragrafe și prin a medita asupra lor, ne mai putem ruga cu propriile noastre cuvinte, gânduri, sentimente, dureri, prin a le comunica lui Dumnezeu în mod instant, din inimă și multe altele.
Al doilea mod este rugăciunea în grup. Prin acest mod, membri familiei se roagă împreună. De exemplu, se roagă împreună înainte și după masă. Se roagă împreună înainte de culcare. Se roagă împreună și în alte momente. Și într-un final, mai există și rugăciunea în comun. Prin acest mod, familie se unește cu alte familii pentru rugăciune, pentru ore de rugăciune, sau pentru a se ruga împreună pentru multe alte motive.
În al treilea rând, familia este locul în care învăță pentru prima oară ceea ce presupune o viață de creștin. Familia este nucleul societății și a Bisericii. Familia este locul în care învățăm să vorbim pentru prima dată, să comunicăm, în care învățăm ce este bun și ce este rău. În care învățăm că iubim datorită faptului că în familie am primit pentru prima dată iubire. Familia este locul în care învățăm să iertăm și să ne rugăm. Familia este locul în care învățăm pentru prima dată despre Dumnezeu și despre Isus și despre preasfânta Fecioară Maria. Familia este locul în care învățăm să ne prețuim și să avem grijă de toate celelalte, culegându-ne valorile din ceea ce ne-au spus și nu ne-au spus cu cuvintele ci cu faptele părinți noștri. Familia noastră ne formează pentru ani ce vor urma. Viitorul omenirii depinde de familie, fiindcă din familie venim cu toți. Există multe încercări de a distruge familia în timpurile noastre iar dacă familia va fi distrusă, lumea noastră se va prăbuși, fiindcă întreaga omenire vine prin intermediul familiei. Există multe încercări astăzi, de a redefini familia, redefiniții care nu conțin deloc planul lui Dumnezeu asupra familiei.
Noi toți avem două vieții, o viață privată sau viața de familie și o viață publică sau cea profesională, la locul de muncă. Aceste două vieții trebuie să fie în armonie însă adesea ele se află în tensiune. Isus rezolvă aceste tensiuni prin a da prioritate vieții sale private, însă, noi, din nefericire, adesea încercăm să o rezolvăm prin a da prioritate vieții noastre profesionale, lăsând viața noastră de familie să sufere. Rose Sands scria despre omul nefericit care avea un singur mod de a demonstra iubirea sa față de familia lui, iar acel mod era prin a munci din greu. Pentru a-și dovedi iubirea față de ea, el înota prin cel mai adânc râu, traversând cele mai aride deșerturi și cățărându-se pe cei mai înalți munți. Ea a divorțat de el, fiindcă el nu era niciodată acasă. Sărbătoarea de astăzi, a sfintei familii a lui Iosif, Maria și Isus ne reamintește și ne provoacă să prețuim și să investim în viața noastră personală în familiile noastre, și nu în viața noastră de muncă, profesională, chiar și atunci când locul nostru de muncă presupune salvarea întregii omenirii.
În încheiere aș dori să reflectăm asupra cuvintelor unui mare predicator. Familia care se roagă împreună rămâne împreună.