RUTH – O POVESTE DE IUBIRE – cateheză copii

Dacă ţi-ai fi putut întâlni străbunicii şi pe părinţii lor, precum şi toţi aceia care au fost înainte în familia ta, ai fi surprins ce fel de oameni au fost. În Biblie,  unul dintre străbunii umani ai lui Isus a fost Rut – o tânără moabită care se închina la idoli.

Povestea lui Rut începe în Israel, după domnia lui Solomon, când poporul Domnului a încetat să mai asculte şi să se încreadă în Dumnezeu. O foamete teribilă a cuprins pământul. Poţi înțelege ce este aceea foamete? Exact! Foamete este atunci când nu sunt fructe, recoltele nu cresc, iar animalele şi chiar oamenii mor de foame.

Un om, pe nume Elimelec, a părăsit Betleemul împreună cu soţia şi cei doi fii, în căutare de  hrană.            El a plecat în ţara Moabului, o ţară care se închina la idoli.

Lucrurile nu am mers bine pentru Elimelec şi familia lui în ţara Moabului. El a murit şi au murit şi cei doi fii ai lui. Soţia lui, Naomi, a rămas cu cele două nurori, Rut şi Orpa. Amândouă din ţara Moabului.

Naomi, acum văduvă, a auzit că Domnul cercetase pe poporul Lui, oferindu-le pâine. A hotărât să se întoarcă în ţara ei. Dar ce să facă cele două fete? Naomi le-a sfătuit să rămână în ţara Moabului şi să se recăsătorească

Orpa s-a întors la familia ei. Dar Rut a refuzat să plece şi chiar a scris un poem prin care ea a promis că nu o va părăsi pe soacra ei.

Prietenii vechi ai lui Naomi au fost bucuroşi că ea s-a întors în Betleem. Ea le-a cerut tuturor să o numească Mara (Amărăciune) în loc de Naomi (Plăcută). „căci Cel Atotputernic m-a umplut de amărăciune.” Naomi s-a întors cu nimic – cu excepţia lui Rut.

Rut, ca toţi ceilalţi din ţara Moabului, se închina la idoli. Dar urmând-o pe soacra ei, ea şi-a întors faţa să se închine Dumnezeului viu al lui Israel. Rut a muncit din greu pentru a fi sigură că Naomi avea suficientă hrană. În fiecare zi ea strângea spice de pe câmp în urma secerătorilor.

Boaz, cel căruia îi aparţinea ogorul, a auzit despre bunătatea lui Rut şi tot ce a făcut pentru soacra ei. Când acesta a întâlnit-o, a poruncit slujitorilor lui să lase mai multe spice pe ogor intenţionat. Boaz a început să o placă pe Rut.

Când Rut i-a spus lui Naomi despre bunătatea lui Boaz, aceasta a lăudat pe Dumnezeu. „Omul acesta este rudă cu noi, este din cei ce au drept de răscumpărare asupra noastră.”

Odată cu trecerea timpului, Boaz a dorit să se căsătorească cu Rut şi să se îngrijească de familia lui Naomi. Dar o altă rudă avea drept de răscumpărare. Acest bărbat dorea pământul (ţarina) lor, dar nu o dorea pe Rut ca soţie. Legea însă nu-i permitea să aibă una fără cealaltă.

În vremurile acelea, oamenii nu îşi strângeau mâna pentru a face o înţelegere. Boaz şi-a scos încălţămintea şi în mod public a oferit-o celuilalt bărbat. Afacerea a fost încheiată. Rut a devenit soţia lui. Acum ea şi Naomi a devenit parte din familia lui Boaz.

Boaz şi Rut l-au numit pe primul lor fiu, Obed. El a fost bunicul lui David, marele Rege al lui Israel. Dar, într-un mod cu totul minunat, copilul Obed a fost strămoşul Domnului Isus Cristos. Isus a venit pe linia familiei lui David pentru a fi Regele regilor şi Mântuitorul lumii.

Download Word

Download PowerPoint

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}