24 iunie – Nașterea Sf. Ioan Botezătorul – 1 (predică pentru copii)

Is 49,1-6;

Fap 13,22b-26;

Lc 1,57-66.80

 

Dragi copii, iubiți credincioși, Sfânta Bernadeta avea un program de viață creștină destul de interesant. Program pe care aș dori să vi-l împărtășesc fiindcă se aseamănă foarte mult cu programul de viață după care a trăit și sfântul Ioan Botezătorul, a cărui naștere o celebrăm astăzi, la exact șase luni înainte de nașterea mântuitorului nostru Isus Cristos. Acest program de viață al sfintei Bernadeta suna cam așa, Doar Isus ca scop, în viață, doar Isus ca învățător, doar Isus drept călăuză, doar Isus ca bucurie, doar Isus ca bogăție, doar Isus ca iubire. Sună frumos nu? Însă acesta este programul pe care l-au respectat, pe lângă sfântul Ioan Botezătorul și sfânta Bernadeta, ci și mulți alți sfinți.

Că tot veni vorba despre sfântul Ioan Botezătorul. Care îmi poate spune despre ce a fost vorba în textul evangheliei de astăzi? Ce relatare am auzit? Pe scurt, am avut ocazia să ascultăm momentul nașterii și a circumciziei copilului, adică acel moment în care evrei dădeau nume copilului și îl făceau membru al religiei iudaice, moment extrem de asemănător cu botezul creștin.

Mai exact, la șase luni după ce preasfânta Fecioară Maria sosise la vara sa Elisabeta, aceasta a născut un fiu. După ce s-a născut băiețelul ce s-a întâmplat? Ce eveniment a avut loc la opt zile? Au sosit toți vecini și rudele pentru a-și arăta bucuria că li s-au născut un fiu. La opt zile a avut loc acel eveniment în care Băiețelul a căpătat numele de? Ce nume a primi? Numele de Ioan care tradus înseamnă Dumnezeu este îndurător.

Imagini pentru birth of johnTot în acel moment a mai avut loc un eveniment minunat, o minune. Tatăl lui Ioan, pe care îl chema Zaharia și care era preot la templu, era mut fiindcă nu a crezut că i se va naște un fiu, motiv pentru care, îngerul care îi adusese vestea i-a spus că nu va mai putea vorbi până în momentul în care spusele lui se vor împlini. În acea clipă, ei au întrebat-o pe mamă ce nume va avea copilul, iar ea i-a spus că se va numi Ioan, în ciuda obiecțiilor lor, așa că s-au întors spre Tatăl, care din cauza faptului că nu putea vorbi, a scris pe o tăbliță numele de Ioan. Ce credeți că s-a întâmplat în acea clipă? Lui Zaharia i s-a deschis limba și a început să vorbească, însă nu orice ci să îi aducă preamărire lui Dumnezeu.

Pericopa evanghelică pe care tocmai am auzit-o se încheie cu detalierea, pe scurt, a vieții lui Ioan. Adică, Copilul creștea și se întărea în duh, el a rămas în pustiu până în ziua arătării lui înaintea lui Israel (v.80).

Un singur lucru va trebui noi să reținem astăzi, aspect pe care deja vi l-am spus parțial la începutul acestei predici, că noi suntem mari doar dacă îl imităm pe sfântul Ioan Botezătorul, în faptele sale, așa cum el l-a imitat pe Isus. Însă apare o întrebare foarte bună, cum a știu Ioan Botezătorul să îl imite pe Isus dacă Isus era mai mare ca el l-a vârstă, dacă Isus și-a început viața publică în momentul în care viața lui Ioan se apropia deja de un sfârșit? Simplu, ei erau verișori, și s-au întâlnit cu siguranță și înainte de începerea vieții lor publice, momente în care Ioan a putut să își însușească acel program al vieții pe care l-am prezentat la început, acel program al sfintei Bernadeta. Cine îmi poate spune cum suna acel program? Doar Isus ca scop în viață, doar Isus ca învățător, doar Isus drept călăuză, doar Isus ca bucurie, doar Isus ca bogăție, doar Isus ca iubire.

Acum vă voi adresa o altă întrebare, voi doriți să fiți mari ca Ioan Botezătorul sau mult mai mari asemenea lui Isus? Cu siguranță că mult mai mari ca Isus. Însă noi deja suntem mult mai mari, asemenea lui Isus, fiindcă prin botez și noi am devenit fii ai lui Dumnezeu. Însă ajunge oare botezul, faptul că suntem fii lui Dumnezeu pentru a fi mai mari? Simplu fapt că am fost botezați ne rezervă un loc în ceruri, alături de Isus și de Ioan Botezătorul și de restul sfinților? Nu. Ci, de-a lungul vieții va trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne menținem sufletul curat. Iar cel mai bun mod prin care putem face curat în casa sufletului nostru e prin mărturisirea păcatelor, prin a ne căi de ele și prin ai cere lui Dumnezeu iertare pentru toate supărările pe care i le-am provocat. Și nu  în ultimul rând prin respectarea acestui program al vieții creștine pe care l-am tot repetat, adică doar Isus ca scop în viață, doar Isus ca învățător, doar Isus drept călăuză, doar Isus ca bucurie, doar Isus ca bogăție, doar Isus ca iubire. Amin

Alte opțiuni: 01, 02, 03, 04, 05, 06,

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://paxvobis.ro/wp-content/uploads/2021/11/header-nou-final.jpg);background-size: initial;background-position: center bottom;background-attachment: scroll;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 400px;}
//
Daca aveți vreo întrebare trimiteți-mi mesaj aici și va voi răspunde imediat!
Cu ce va pot ajuta?